Συμπτώσεις που δεν είναι συμπτώσεις!

 

Πυκνώνουν οι συμπτώσεις-που-δεν-είναι-συμπτώσεις, αυτό το καλοκαίρι.  Σε απόσταση αληθινά λίγων ημερών έχουμε την υπογραφή στις Πρέσπες της συμφωνίας/απόπειρας επίλυσης του Μακεδονικού. την συνεδρίαση του Eurogroup για απόπειρα (πάλι…) οριστικής λήξης της 8ετούς μνημονιακής πορείας της Ελλάδας.  το ενδεχόμενο μίνι-Κορυφής, πάντως έντονων ζυμώσεων για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό Γερμανίας/Αυστρίας/Ιταλίας/Ελλάδας/Ισπανίας.

Και στα τρία μέτωπα, επικρατεί αναστάτωση – αλλού εκδηλωμένη, αλλού υποβόσκουσα. Στην υπόθεση της συμφωνίας Τσίπρα/Ζάεφ, ή μάλλον Κοτζιά/Ντιμιτρόφ, δεν είναι μόνον η κοινή γνώμη και στις δυο πλευρές των συνόρων που βρίσκεται (ή πάντως μετράται δημοσκοπικά, η οπωσδήποτε περιγράφεται μηντιακά και συλλαλητηριακά ότι βρίσκεται)… σε αναβρασμό. Είναι και ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιέλθει – με βάση αυτήν ακριβώς την συμφωνία – σε βαθύτερα διχαστική πόλωση. Για να μείνουμε στην δική μας πλευρά των συνόρων (αν και η τύχη της συμφωνίας μάλλον «απέναντι» θα κριθεί: εκεί οι πλειοψηφίες δύσκολα συγκεντρώνονται, εκεί η απόπειρα εθνογένεσης έχει πάρει περίεργες/επικίνδυνες πορείες), η άρνηση της εν λόγω συμφωνίας εξισορροπήσεων πυροδοτεί στα δεξιά του πολιτικού φάσματος δυσοίωνες εξελίξεις. κάνει την κλονιζόμενη ΚεντροΑριστερά να χάνει την συνοχή της. καθιστά ακόμη λιγότερα ευσταθή την ούτως ή άλως ιδιόρρυθμη κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ναι μεν η ψήφος δυσπιστίας στην Βουλή, που σαφώς επιχειρούσε σταμάτημα/ξήλωμα της συμφωνίας, δεν ευδοκίμησε. Ούτε και η συλλαλητηριακή απόπειρα  άλλωστε απέδωσε. Όμως μένει πίσω ένταση. κραυγές περί προδοσίας. ακραίες στάσεις.` αίσθηση αναταραχής.

Το γεγονός είναι ότι σε λίγες μέρες, τώρα, έχουμε και το αποφασιστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το οποίο από διάφορες πλευρές – θεωρούμε σημαντικότερη εκείνη του Klaus Regling, επικεφαλής του ESM αλλά και «ανθρώπου της Καγκελαρίου» – ανεβαίνει η αίσθηση ότι μπορεί να ήταν η στιγμή όπου θα δέσει το μεγαλύτερο μέρος (α) ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου Προγράμματος/Μνημονίου, (β) οριστικοποίησης λύσεων για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και (γ) διαμόρφωσης του πλαισίου μετά-Μνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Όμως…

Όμως εν τω μεταξύ έχει προκύψει μια ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό του Γερμανικού Κυβερνητικού Συνασπισμού, με τον ακραία αντι-μεταναστευτικό λόγο του αρχηγού των ΧριστιανοΚοινωνιστών Χόρστ Ζεεχόφερ να αποτελεί ευθέως την ευστάθεια της Κυβέρνησης Μέρκελ. Η Καγκελάριος, για να «αδειάσει» την απειλή μονομερών κινήσεων της Γερμανίας – ο Ζεεχόφερ είναι ο αρμόδιος υπουργός… – επιχειρεί να χτίσει επειγόντως «Ευρωπαϊκή λύση» ανάσχεσης Εκεί, η Αυστρία είναι σε γραμμή Ζεεχόφερ+. Η Ιταλία, με Σαλβίνι/Λέγκα, ομοίως! Ο πότε η Ελλάδα και η πρόσφατα αλλαγμένη κυβερνητικά Ισπανία προβάλλουν ενδιαφέρουσες, ως de facto υποστηρικτικές μιας «γραμμής Μέρκελ».

Εν τω μεταξύ, όμως, τι θα γίνει στο Eurogroup για την μετα-Μνημονιακή εποχή, με τον (Σοσιαλδημοκράτη) Γερμανό ΥΠΟΙΚ να θέλει να δώσει «κάτι, ακόμη, μικρό» σε επίπεδο ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα; Θα υπάρχει αληθινή Γερμανική συμμετοχή; Ή για μιαν ακόμη φορά υπεκφυγή;

Δυσάρεστο πράγμα οι συμπτώσεις.