Συνέντευξη της πρέσβειρας της Ινδίας στην Ελλάδα, Shamma Jain

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2019, τ. 986
Συνέντευξη στη Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

 

Η πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, Shamma Jain, παρουσιάζει στην ΟΕ τη “Νέα Ινδία” και τις προοπτικές σύσφιξης των σχέσεων με την Ελλάδα

 

H Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε ;
Η συμμετοχή μας ως τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ είναι σαφώς πολύ σημαντική για εμάς γιατί στέλνει διπλό μήνυμα: Πρώτον, εφόσον συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα κατόπιν πρόσκληση της Ελλάδας, αυτό σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα προσδίδει μεγάλη σημασία στην οικονομική, εμπορική και επενδυτική της σχέση με την Ινδία. Δεύτερον, η ΔΕΘ αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα προβολής του οικονομικού δυναμισμού της Ινδίας. Είμαστε η έκτη ή έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (ανάλογα με την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου) και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες. Το μότο μας για την ΔΕΘ του 2019 είναι «Η Νέα Ινδία» και στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την ευρωστία των διάφορων κλάδων της οικονομίας μας. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι η Ινδία είναι μια νεαρή και πολύ δυναμική χώρα (το 65% του πληθυσμού της είναι κάτω των 35 ετών) και ότι έχει τεράστιο πλεόνασμα επιχειρηματικότητας. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη βάση για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), πολλές εκ των οποίων είναι διεθνούς εμβελείας.

Επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας στην ΔΕΘ θα είναι ο βετεράνος διπλωμάτης κ. Hardeep Singh Puri, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας. Θα υπάρχουν επίσης εκπρόσωποι και άλλων υπουργείων (Τουρισμού, Πληροφορικής, κ.α.) καθώς και στελέχη μεγάλων εταιρειών ης χώρας, τόσο ιδιωτικών όσο και δημοσίων.  Πολύ σημαντικό για εμάς είναι και το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό σκέλος της παρουσίας μας στην Έκθεση. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η ΔΕΘ θα ανοίξει μια θαυμάσια πλατφόρμα ώστε να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να σχηματίσουμε φιλίες και να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτές. Η ιστορικά καλή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας συνιστά άλλωστε το ιδανικό υπόβαθρο για την διερεύνηση των μεγάλων ευκαιριών διεύρυνσης των εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών.

Μπορείτε να μας δώσετε στοιχεία για τις ινδικές εταιρείες που θα δώσουν το παρόν στη ΔΕΘ ;
Ασφαλώς. Ας ξεκινήσουμε με την GMR, τον πολυσχιδή όμιλο που όπως ίσως γνωρίζετε, σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επελέγη ως ο ανάδοχος του έργου της ανέγερσης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Κισσάμου, στην Κρήτη. Μια άλλη εταιρεία-σηματωρός είναι η NTPC, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας που δραστηριοποιείται τόσο στην παραγωγή όσο και στην διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και έχει τεράστια διεθνή εμπειρία. Η ΝΤPC επιθυμεί να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, έχοντας και υψηλή τεχνογνωσία στις ΑΠΕ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η TCIL, κρατική εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που έχει ήδη παρουσία στα Βαλκάνια και αναζητεί ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μετά έχουμε την APEDA, κρατική εταιρεία για την προώθηση των εξαγωγών ινδικών γεωργιών προϊόντων καθώς και την UPL Limited, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγούς αγροχημικών κόσμο. Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ινδία ανήκει στο πολύ «κλειστό» κλαμπ των χωρών που έχουν να επιδείξουν πολύ ανεπτυγμένα διαστημικά προγράμματα. Θα επιδείξουμε την πρόοδό μας σε αυτό τον κλάδο μέσω της παρουσίας του ISRO, δηλαδή του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Ερευνάς. Στείλαμε πρόσφατα διαστημόπλοιο στη Σελήνη (για δεύτερη φορά μάλιστα) και έχουμε θέσει σε τροχιά πάνω από 300 δορυφόρους, πολλούς εκ των οποίων για λογαριασμό άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Πριν λίγα χρόνια στείλαμε διαστημική αποστολή στον Άρη και είμαστε η μόνη χώρα που επιτύχαμε με την πρώτη μας προσπάθεια ! Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Ινδίας, από τους επιστήμονες και τους μηχανικούς της χώρας και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι γι αυτό, αφού είναι το καλύτερο παράδειγμα για το ότι η ινδική τεχνολογία είναι πολύ ανταγωνιστική, πολύ οικονομική και κορυφαίας ποιότητας. Την ίδια χρονιά, και οι ΗΠΑ έστειλαν διαστημική αποστολή στον Άρη, με πολλαπλάσιο κόστος. Θα μας ενδιέφερε να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τον νεοιδρυθέν Ελληνικό Διαστημικό Κέντρο και να συζητήσουμε αυτό το νέο πεδίο συνεργασίας, που θα προσέθετε μια νέα διάσταση στις διαχρονικά φιλικές μας σχέσεις. Ασφαλώς θα υπάρχουν εταιρείες από τον κλάδο πληροφορικής (που είναι συνώνυμος με την Ινδία), κάποια start-ups, εταιρείες κοσμημάτων, κεραμικών, υφαντουργίες κλπ.

Αποτελεί προτεραιότητα να αυξήσουμε την πληροφόρηση που υπάρχει στην Ελλάδα για τις ινδικές εταιρείες, καθώς έχω την αίσθηση ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δεν γνωρίζει αρκετά γι’ αυτές. Η ΔΕΘ μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ότι έχουμε πολύ επιτυχημένους ομίλους που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα projects στη Μέση Ανατολή, την Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ποιους κλάδους διακρίνετε προοπτικές στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας ;
Υπάρχουν ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους. Ας ξεκινήσουμε από τα αγροτικά προϊόντα. Το μάνγκο για παράδειγμα είναι ο βασιλιάς των φρούτων στην Ινδία και δεν υπάρχουν ινδικά μάνγκο στην ελληνική αγορά. Έχω συνομιλήσει με εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια και ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγές μάνγκο από την Ινδία. Μετά έχουμε το τσάι που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Ένα από τα σήματα κατατεθέντα της Ινδίας είναι το τσάι Darjeeling ου θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Ξέρω βέβαια ότι εδώ ο κόσμος προτιμά τον καφέ. Η Ελλάδα δεν παράγει καφέ αλλά έχει μονάδες επεξεργασίες που γνωρίζουν την ινδική ποικιλία Arabica. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εξάγει στην Ινδία ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς. Η εταιρεία APEDA –που ανέφερα προηγουμένως θα διερευνήσει τρόπους για αύξηση των εισαγωγών ελληνικού ελαιολάδου, καθώς γνωρίζουμε καλά την ποιότητά του. Να δούμε λοιπόν πώς θα εισάγουμε περισσότερο ελληνικό ελαιόλαδο, ελιές και φρούτα. Η Ινδία σήμερα είναι κολοσσός στην αγροτική παραγωγοί και πολλοί δεν το ξέρουν. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη παραγωγό γάλακτος και μπανανών στον κόσμο και δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού;  Προοπτικές συνεργασίες υπάρχουν στις ψηφιακές τεχνολογίες και τα έργα υποδομής. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη ναυτιλία. Το 95% του ινδικού εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης, οπότε χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο ελληνικά πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια μας. Έχω συναντηθεί με πολλούς Έλληνες εφοπλιστές και πολλοί διατηρούν γραφεία logistics στην Ινδία, που παρέχει επίσης και πολλούς ναυτικούς, μαζί με την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων στον κόσμο και ότι τα ινδικά ναυπηγεία έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τη Διεθνή Σύμβαση του Χονγκ-Κονγκ για την Περιβαλλοντικά Ασφαλή Ανακύκλωση των Πλοίων. Υπάρχει ανάγκη η ΕΕ να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό και να διευκολύνει την ανακύκλωση ελληνικών πλοίων, δεδομένου του μεγέθους του ελληνικού στόλου. Περνώντας στη φαρμακοβιομηχανία, η Ινδία παράγει πάνω από το 50% των γενόσημων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται διεθνώς και τα οποία είναι γνωστά για την ποιότητά τους και τις ανταγωνιστικές τους τιμές.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαντορίνη αντάλλαξα απόψεις με τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο αναφορικά με την εμπειρία της Ινδίας στην ανάπτυξη και αναβάθμιση υποδομών όπως οι λιμενικές, υπάρχουν συνέργειες που αξίζει να διερευνηθούν. Μεγάλες είναι και οι προοπτικές για τον τουρισμό, με δεδομένο ότι οι τουριστικές αφίξεις από την Ινδία αυξήθηκαν 80% το 2018 σε ετήσια βάση. Παρότι ο απόλυτος αριθμός δεν είναι μεγάλος, εντούτοις η αύξηση είναι εντυπωσιακή. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν όμως πολλά μέρη της Ελλάδας που θα ι Ινδοί τουρίστες κατευθύνονται κυρίως στην Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη που θα τους προσέλκυαν. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι τα Μετέωρα και τα μοναστήρια τους, όπου ένας Ινδός θα βρει πολλά κοινά σημεία με τους  γκουρού που εγκαταλείπουν τον κόσμο για να διαλογιστούν στους πρόποδες των Ιμαλαϊων…

Ποια είναι η παρουσία των ελληνικών εταιρειών στην Ινδία;
Η Chipita έχει διεισδύσει με επιτυχία στην ινδική αγορά μέσω της Britchip, της κοινοπραξίας που έχει συστήσει με την Britannia Industries  που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες τροφίμων της Ινδίας, με ιστορία 100 ετών. Η Pharmathen έχει το δικό της εργαστήριο στην Ινδία και παρουσία αρκετών ετών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περί τις 25 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ινδική αγορά, σε κλάδους όπως το logistics πλοίων, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες, η βιομηχανική ψύξη, το consulting κλπ. Μάλιστα, εκδίδουμε όλο και περισσότερες βίζες σε Έλληνες για να εργαστούν στην Ινδία.

 

Πιστεύετε ότι η είσοδος της GMR στην ινδική αγορά θα ανοίξει τον δρόμο για άλλα deals με τη συμμετοχή ινδικών εταιρειών;
Ελπίζω σίγουρα ότι η GMR ήταν μόνο η αρχή ! Η Ελλάδα δίνει έμφαση στην σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων με την Ινδία, αυτό είναι το μήνυμα που έχουμε λάβει από την κυβέρνηση και θεωρώ ευτυχή συγκυρία ότι ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Chipita, είναι πολύ εξοικειωμένος με την ελληνική αγορά, έχοντας επισκεφθεί την χώρα πάνω από 30 φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελλάδα έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που θα μπορούσαν σίγουρα να συνεργαστούν με ινδικές εταιρείες. Η Ινδία είναι τεράστια χώρα και οι μικρές επιχειρήσεις της είναι μεγάλες εάν συγκριθούν με τις αντίστοιχες ελληνικές. Έχω επισκεφθεί πολλά μέρη της Ελλάδας και έχω αντιληφθεί ότι πολλές ελληνικές εταιρείες θα ήθελαν να σχηματίσουν κοινοπραξίες με ινδικές για να κατασκευάζουν προϊόντα στην Ινδία και μετά να τα διοχετεύουν μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ποια είναι τα εμπόδια που βλέπετε για την προσέλκυση ινδικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τι μπορεί να γίνει για να αρθούν;
Νομίζω ότι υπάρχει ψυχολογική απόσταση. Η φυσική απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη (ακόμα και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας αυτή τη στιγμή, κάτι που αν συνέβαινε θα έφερνε πιο κοντά τις επιχειρηματικές σχέσεις των δυο χωρών). Ελπίζω ότι η ΔΕΘ θα συμβάλλει στην πτώση αυτού του ψυχολογικού «φράγματος», ότι η Ινδία είναι μια μακρινή χώρα. Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε εκεί τον τέταρτο αιώνα π.Χ ! Και πολιτιστικά υπάρχουν μεγάλες –και ουσιαστικές- ομοιότητες μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Η Ελληνική φιλοξενία είναι μοναδική στην Ευρώπη. Οι Ινδοί είναι θερμοί και συναισθηματικοί όπως οι Έλληνες. Όταν έχεις έναν Ινδό συνεταίρο, πρόκειται για σχέση ζωής. Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τετ-α-τετ μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, όπου θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα όπως το πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας», τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κλπ. Όσον αφορά στην άρση των εμποδίων για προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, θα ανέφερα δυο πράγματα: Πρώτον, την καλύτερη πληροφόρηση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως είπα και πριν. Δεύτερον, θα ζητούσα την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, που είναι πολύ σημαντικό αγκάθι. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση του θέματος και μου έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να το λύσουν. Μην ξεχνάτε ότι άλλες χώρες της ΕΕ ανταγωνίζονται με την Ελλάδα για επενδύσεις και παρέχουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες βίας για Ινδούς επιχειρηματίες. Το μήνυμά μου είναι: Κάνετε το καθεστώς της βίζας πιο ευέλικτο, πιο εύκολο και πιο «φιλόξενο».. Και τότε ίσως η Ελλάδα γίνει η πρώτη επιλογή των Ινδών επιχειρηματιών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα….γιατί όχι ;

 

Τι μαθήματα μπορούν να πάρει η Ελλάδα από την Ινδία όσον αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας;
Όταν η βρετανική εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ήρθε στην Ινδία, ήμασταν μια από τις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Όταν οι Βρετανοί έφυγαν το 1947, μας άφησαν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, έπρεπε να εισάγουμε τα πάντα από το εξωτερικό, ακόμα και βελόνες. Λίγες δεκαετίες αργότερα, στέλνουμε διαστημόπλοια στη Σελήνη. Το μάντρα (σ.σ. ινδική λέξη που σημαίνει σλόγκαν, σύνθημα) είναι ανάπτυξη με ίδιους πόρους, που μένει μέσα στη χώρα (indigenous development). Να αναπτυχθείς μόνος σου, χωρίς εξαρτήσεις από άλλους.