Γεωργίου Τσάτσου

«Σύγχρονες Μούσες»

Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., σελίδες: 140

 

Του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Απρόσμενα, μια θυελλώδη βραδιά του Φεβρουαρίου, οκτώ Μούσες και ένας Μούσος επισκέπτονται τον συγγραφέα. Δεν πρόκειται για τις γνωστές Μούσες της μυθολογίας μας, αλλά για μία νέα ομάδα, πιο προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή μας. Αρχηγός όλων είναι η Πολυτρόπη, η Μούσα της εφευρετικότητας, η οποία συνοδεύεται από την Τηλεθόνη (τηλεόραση), τη Θεανώ (κινηματογράφος), τον Σέφαρχο (γαστρονομία-μαγειρική), την Παταγονία (σύγχρονη μουσική), την Ολυμπία (αθλητισμός), την Πολυπλάνη (διαφήμιση-επικοινωνίες), την Πασαρέλα (μόδα) και την Ηλεκτρονίκη (τεχνολογία).

Σε δέκα ζωντανές συνεντεύξεις, οι οκτώ Μούσες και ο ένας Μούσος αποκαλύπτουν το μυθολογικό τους παρελθόν, μέσα στο οποίο πλέκεται η μυθολογία που γνωρίζουμε με μία διασκεδαστική αναθεώρηση πολλών από τους αρχαίους μύθους! Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος με την ζωηρή φαντασία του έχει δημιουργήσει τα ποικιλόμορφα και αληθοφανή πορτρέτα αυτών των μοναδικών μυθικών πλασμάτων.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, πρωτότυπο, ευθυμογραφικό, αλλά και φιλοσοφικό βιβλίο δια χειρός και γραφίδος ενός σύγχρονου εικαστικού και συγγραφέα με ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο. Οι νέες Μούσες μιλούν με γλυκύτητα, χιούμορ, σαφήνεια και σοφία στους ανθρώπους της σημερινής εποχής για να μας αποκαλύψουν ότι η μυθολογία ποτέ δεν πέθανε, αλλά ότι είναι εξίσου ζωντανή και σήμερα.