Σύνοψη της συζήτησης του Session 9 της δεύτερης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου

 

Σύνοψη της συζήτησης μεταξύ των ομιλητών του Session 9, με θέμα “INTERCULTURAL COMMUNICATION & EDUCATION”, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της δεύτερης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 10/11/2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα της  Α.Ε του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με την άμεση υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Λίγκας των Αραβικών Χωρών.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ομιλητών:

Prof. Dr. Franz-Michael Binninger, President, University of Health, Sport, Arts & Technology
Thor Clausen, Managing Director, Mentor Education Consulting
Prof. Stefanos Gritzalis, Rector, Dep. of Information & Communication, University of the Aegean
Dr. Frances Tsakonas, International Society of Change Leaders, President, Int. Students Network Global

 

Τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η εκπαίδευση στην παγκοσμιοποίηση, στην πρόοδο και στο σεβασμό μεταξύ των λαών υπογράμμισαν οι ομιλητές του πάνελ για την «Ενδοπολιτισμική επικοινωνία και εκπαίδευση», το οποίο συντόνισε ο Καθηγητής Dr. Christian Werner, Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων, IUN.

Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανταλλαγή φοιτητών και στα σχετικά προγράμματα εκμάθησης νέων πραγμάτων, κάτι που τόνισε και ο Καθηγητής Dr. Franz-Michael Binninger, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Υγείας, Αθλημάτων, Τεχνών και Τεχνολογίας, ο οποίος εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιό του είναι ιδιωτικό, αναγνωρισμένο από το κράτος, και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν τα δημόσια Πανεπιστήμια. «Σημαντικό για μας να παρέχουμε λύσεις και νέες τεχνικές μάθησης, για παράδειγμα η εξ αποστάσεως μάθηση ή οι εικονικές αίθουσες», είπε προσθέτοντας ότι τα Πανεπιστήμια χρειάζονται μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και καλύτερη και μεγαλύτερη αναγνώριση των πτυχίων.

Ο Thor Clausen, Διευθυντής του Mentor Educations Consulting, ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι «η χώρα μου – Ισλανδία – είναι μακριά, όμως είμαι εδώ γιατί ενδιαφέρομαι να μάθω». Παρουσίασε μία σειρά προγραμμάτων που προοωθούν και έδωσε το παράδειγμα της Ουγκάντα όπου πριν από μερικά χρόνια «δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κυβέρνηση της Ουγκάντα. Δώσαμε σε ανθρώπους επιχειρηματικές δεξιότητες για να φτιάξουν επιχειρήσεις και τελικά το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. 50.000 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν διεξοδικά στην Ουγκάντα, μεταξύ τους 27.000 γυναίκες». Τόνισε ότι η κινητικότητα των φοιτητών είναι πολύ σημαντική, η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική απ’ό,τι στο παρελθόν, καθώς πλέον 7 εκατ. φοιτητές το χρόνο μετακινούνται για να μάθουν νέα πράγματα και να αναζητήσουν ευκαιρίες. Εκτίμησε δε ότι η ανώτατη εκπαίδεση είναι θεμέλιος λίθος για μία επιτυχημένη κοινωνία.

Ο Καθηγητής Στέφανος Γκριτζάλης, από το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση στη διαδικασία ισότιμων σχέσεων ανάμεσα σε χώρες διαφορετικών πολιτισμών. Όπως είπε, οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να προωθήσουν την ιδέα του οικουμενισμού, καθώς πλέον ο κόσμος μας είναι ένα παγκόσμιο χωριό. Απαιτείται γνωριμία με τον άλλον και αποδοχή της διαφορετικότητάς του και στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση. Εξήγησε ότι τα Πανεπιστήμια λειτουργούν σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης και αυτό αποδεικνύεται από την κινητικότητα των καθηγητών και φοιτητών, π.χ. τα προγράμματα Erasmus. Τα προγράμματά αυτά προωθούν την κατανόηση και την αμοιβαία αποδοχή μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρες και πολιτισμούς.

Τέλος, η Dr. Φράνσις Τσάκωνας, Πρόεδρος του Διεθνούς τμήματος ηγετών, παρουσίασε μία σειρά προγραμμάτων που προωθεί για στελέχη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την επιμόρφωση, αλλά ταυτόχρονα και την προώθηση της χώρας μας – καθώς πολλά σεμινάρια γίνονται σε ελληνικά νησιά. Το πρόγραμμα SIG, που σημαίνει SummerinGreece, απευθύνεται σε στελέχη. Για παράδειγμα το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο, INSEAD,θα στείλει τέσσερις καθηγητές στη Σαντορίνη για ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα στελεχών – πώς να ηγηθούν της αλλαγής. «Θέλουμε να συνδυάσουμε υψηλού επιπέδου διακοπές με υψηλού επιπέδου μόρφωση και στοχεύουμε σε στελέχη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Dr. Φράνσις Τσάκωνας, ενώ παρουσίασε και τις υποτροφίες με λοταρία, ώστε να δοθούν σε όλους ίσες ευκαιρίες στην στην εκπαίδευση.