Τα βλέμματα στην Κυπριακή ΑΟΖ

 

Βήμα-βήμα παρακολουθήσαμε επί μέρες την έλευση του πλωτού γεωτρύπανου/πλατφόρμας «West Capella» της γαλλικής Total προς το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ για τις συμφωνημένες έρευνες για φυσικό αέριο (Total/ENI τώρα, λίγο αργότερα υποτίθεται Exxon Mobil/Qatar Petroleum σε διπλανή περιοχή). Έφυγε από ανοιχτά της Αλγερίας – πέρασε δίπλα από την Σικελία – προσπέρασε Κρήτη – κατέληξε στον προορισμό του, παρακάμπτοντας μάλιστα την δηλωμένη Λεμεσό και κατευθυνόμενο απευθείας προς το προγραμματισμένο σημείο δοκιμαστικής γεώτρησης λίγα μίλια βορειότερα από το (εντυπωσιακό) κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου. Έδεσε, σταθεροποιήθηκε, λαμβάνει εφόδια μέσω ελικοπτέρου, ετοιμάζεται να αναλάβει δράση.

Είχε προηγηθεί – αναμενόμενο, όμως όταν έρχεται η ώρα δεν είναι ευχάριστο! – σειρά επιθετικών δηλώσεων της Άγκυρας. Σχετική ανακούφιση στην ΕλληνοΚυπριακή (και την Ελληνική…) πλευρά, λοιπόν, όταν έγινε γνωστό ότι δυο Γαλλικές φρεγάτες ελλιμενίστηκαν, διακριτικά, κοντά στην Λάρνακα με μια Τρίτη να παραπλέει στο πεδίο των ερευνών. Στο Ισραήλ βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, με άλλα δυο συνοδευτικά σκάφη. Ας προσθέσουμε μια Ελληνική κανονιοφόρο και μια τορπιλάκατο. Αλλά υπήρξε κυρίως δήλωση παράγοντος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (στην ιστοσελίδα Μιχ. Ιγνατίου) που ρητώς «αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της ΑΟΖ» . Συμπληρώνοντας βέβαια ότι η κατανομή των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου «πρέπει να γίνεται ακριβοδίκαια /equitably μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Προσέξτε όμως και την συμπλήρωση: «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Ασφαλώς, για να επιστρέψουμε στην τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το «συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» που περιέλαβε είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όμως…

…Όμως ας επιστρέψουμε κάποιες μέρες πίσω, στην προ ημερών 22η σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου, όπου οι μεγάλοι /heavyweights της παραγωγής υδρογονανθράκων – Κατάρ, Ιράν, Σαουδαραβία, Αζερμπαϊτζάν, δίπλα βέβαια σε Ρωσία και ΗΠΑ – συζητούσαν σε κλειστό κύκλο. Εκεί ακούσαμε τον Rex Tillerson – νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ βραβευόμενο για την μακρά υπηρεσία του στον πετρελαϊκό κλάδο επί τέσσερεις δεκαετίες (ως Πρόεδρος της Exxon Mobil) – να μιλά υπερ-υποστηρικτικά για τον ρόλο της φιλοξενούσας Τουρκία.

Όχι μόνο τίμησε τον Τουρκικό λαό, «γενναίους άνδρες και γυναίκες» που στάθηκαν “αντιμέτωποι με τους συνωμότες του πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν την Δημοκρατία» , αλλά και διακήρυξε ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εμπλακούν με την Τουρκία σε σχέδια που θα αυξήσουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια». Έως εδώ, τίποτε το αληθινά νέο.

Όμως ως παραδείγματα παρόμοιων σχεδίων ο Τίλλερσον έδωσε αφενός τον Southern Corridor/τον Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, ο οποίος όσο και νάναι συγκρούεται με τον ΙσραηλινοΚυπριακοΕλληνοΙταλικό σχεδιασμό για EastMed αγωγό (τον οποίο πρόσφατα προμοτάρει στην μίνι-Κορυφή Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας ο Μπινιαμίν Νετανιάχου…).Αλλά, αφετέρου είπε ο ίδιος και κάποια απροσδιόριστα για «φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου», που δεν συνδυάζονται ακριβώς όμορφα με τους Κυπριακούς σχεδιασμούς.