Τα βραβεία ΑΡΓΩ: μια διαφορετική διοργάνωση

 

Η υπόθεση των βραβεύσεων, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια του συρμού (και) στην Ελλάδα, καταλήγει αρκετές φορές είτε σε ανώδυνες/αναμενόμενες ανακυκλώσεις προσώπων (δεν λείπει καν ο πειρασμός αλληλοβραβεύσεων…), είτε σε έμμεση προσπάθεια ανάδειξης του αυτονοήτου. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε η πρόθεση των ανθρώπων του Δικτύου «ΑΡΓΩ», που συσπειρώνει Έλληνες των Βρυξελλών (ιδίως της ΕΕ, αλλ’ όχι μόνο), να καθιερώσουν το ομώνυμο βραβείο για να αναδείξουν Έλληνες δραστηριοποιούμενους στο εξωτερικό «που τιμούν την Ελλάδα στον κόσμο», και μάλιστα με διοργάνωση της βράβευσης στο Μέγαρο Μουσικής, και μάλιστα με αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το αντιμετωπίσαμε με κάποια επιφυλακτικότητα.

Δεν είχαμε δίκιο με την επιφυλακτικότητα. Οι διοργανωτές – ο Σπύρος Παππάς του κλίματος Βρυξελλών, ο Αντρέας Γιαννόπουλος εκείνου Αθηνών – κατόρθωσαν να ξεκινήσουν κάτι διαφορετικό. Μένοντας επιμελώς μακριά από τις Συμπληγάδες της πολιτικής (ο Π. Παυλόπουλος δεν μετράει, όσοι πολιτικοί προσήλθαν απλώς κατέλαβαν κάποιες θέσεις μπροστά, «πολιτική νότα» δεν υπήρξε), απέφυγαν εν πολλοίς – και σ’ αυτό βοήθησαν τα μέλη της Επιτροπής των Βραβείων, όλοι τους επώνυμοι αλλ’ όχι με την (επίσης συνήθη…) προσπάθεια να τραβήξουν την κουβέρτα στον εαυτό τους – και τον σκόπελο της κοινοτοπίας που εμφανίζεται οσάκις ο λόγος είναι για την ομογένεια/την διασπορά/την σημασία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εκείνο που κατόρθωσε η ΑΡΓΩ, ήταν να επιστρατεύσει μια ομάδα σημαντικών ανθρώπων – υπό την συντονιστική ηγεσία Ελένης Αρβελέρ – να αναδείξουν σε οκτώ εντελώς διαφορετικούς τομείς – από Ιατρική και Αστροφυσική μέχρι και μόδα ή κινηματογράφο – ανθρώπους που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, «απογειώθηκαν» στην διεθνή σκηνή και διατηρούν ενεργό την Ελληνική σύνδεση. Την διαδρομή τους παρουσίαζαν στο κοινό τα μέλη της Επιτροπής, εξαιρετικά καλοδουλεμένα φιλμάκια (αμφότερα με λιτότητα λόγου: σπάνιο κι αυτό για Ελληνικές βραβεύσεις) αλλά και οι ίδιοι οι βραβευόμενοι. Το περισσότερο χειροκρότημα εισέπραξαν ο καρδιολόγος Αυξέντιος Καλαγκός – χειρουργεί με βάση την Γενεύη παιδιά που πάσχουν από συγγενή καρδιοπάθεια, ανά τον κόσμο, ιδίως σε φτωχές περιοχές (Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς) – και η Μαίρη Κατράντζου – δημιούργησε με ψηφιακή τεχνολογία νέα γενιά σχεδίων στο Λονδίνο (Βραβείο Επιχειρηματικότητας) και παρουσίασε με αφοπλιστική συγκίνηση την διαδρομή της.

Στον πρώτο ο κόσμος είδε την πιο βαθιά διάσταση προσφοράς, στην δεύτερη την πηγαία παρουσίαση. Όμως και η περιήγηση από την επιστημονική καινοτομία/μάχη κατά του καρκίνου (Μαρία Θέμελη, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) μέχρι τις τέχνες/τον κινηματογράφο (Γ. Λάνθιμος, είχε επιλεγεί προτού ξεκινήσει το τελικό cursus honorum με την ταινία The Favourite), την αστροφυσική (Αθηνά Κουστένη/CNRS-Αστεροσκοπείο Παρισίων), την Δικαιοσύνη (Ανδρομάχη Καρακατσάνη/Ανώτατο Δικαστήριο Καναδά), τον αθλητισμό (Κατερίνα Στεφανίδη/ΗΠΑ) και την γαστρονομία (Κ. Φιλίππου/Αυστρία) έδωσε νόημα στην πρόταση αναστοχασμού που επιχειρούν τα βραβεία «ΑΡΓΩ».

 

Ευχές για διάρκεια στον χρόνο.