Τα διαδοχικά «αύριο» του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

 

Με σχεδόν 450 παρατηρητές από ξένες χώρες και διεθνείς Οργανισμούς – 200 από τον ΟΑΣΕ, 35 από την Αμερικανική Πρεσβεία, «πολλοί» από την Γερμανία -, με σχεδόν 12.000 από ΜΚΟ και άλλους φορείς και με πλήθος ξένων δημοσιογράφων, κυρίως από Δυτικά Μέσα (κάπου 100 δημοσιογράφοι από άνω των 30 Μέσων), να παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων, πραγματοποιήθηκε χθες στην πΓΔΜ το δημοψήφισμα για το αύριο της χώρας.

Το «αύριο», καθώς το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν αν «Ναι» ή «Όχι» ήθελαν οι ψηφοφόροι να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και (αργότερα, διαδικαστικότερα: όμως αυτό δεν ακούστηκε ούτε σαν υπονοούμενο…) στην ΕΕ, με προϋπόθεση όμως την επιψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Που ως βασική αλλαγή φέρνει την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, erga omnes , αλλά και προσαρμογές στην συνταγματική της τάξη, με αναθεώρηση του Συντάγματος για απομάκρυνση των αλυτρωτισμών.

Η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή (ούτε 37%) υπήρξε πλήγμα για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης Ζάεφ, όσο κι αν το πολύ υψηλό ποσοστό των «Ναι» (άνω του 91%) δεν μπορεί και αυτό να αγνοηθεί. Πλήγμα και απώλεια της πολιτικής δυναμικής. Εδώ, να σημειωθεί ότι η ομοβροντία παρεμβάσεων από κάθε Δυτική πρωτεύουσα δεν προκύπτει – το αντίθετο μάλιστα! – να βοήθησε στην ωρίμανση των πραγμάτων.  Μάλιστα η αίσθηση ότι υποστηρικτικές ΑγγλοΑμερικανικές εταιρείες επικοινωνίας βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με Ρωσική διαδικτυακή καμπάνια υπέρ της αποχής δεν παράγει και τόσο καλό κλίμα…

Η επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει, έστω και μ’ αυτήν την βάση, την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης (με απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3) και να μην προσφύγει στην κάλπη με πρόωρες εκλογές (εδώ: προσοχή! η προβλεπόμενη προεκλογική εκστρατεία στην γείτονα είναι 3μηνη, άρα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο χρόνος θα «έφευγε»), σημαίνει ότι το πολιτικό πλήγμα δεν μεταφράζεται σε φρένο.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα πρώτο «αύριο». Όμως ακολουθούν και άλλα «αύριο». Η μόλις συγκρατούμενη τάση του Πάνου Καμμένου να θεωρήσει εαυτόν δικαιωμένο με την ψυχρή υποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανακόψει την πορεία προς τις διαδικασίες επικύρωσης της Συμφωνίας στην Ελλάδα. Τι εννοούμε; Ότι επειδή η πορεία προς τις Ελληνικές κάλπες έχει ήδη χρωματισθεί καθοριστικά απο την υπόθεση του Μακεδονικού/της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υπάρξουν (και θα υπάρχουν επί καιρό…) άνθρωποι που θεωρούν την Συμφωνία λάθος – ή και επικίνδυνη λόγω παραμενόντων αλυτρωτισμών κοκ – αλλά θα έχουν ταχθεί πολιτικά/ψηφολογικά υπέρ όσων την διαμόρφωσαν και την υποστήριξαν. Σε απλά Ελληνικά, άγνωστος αλλά υπαρκτός αριθμός ΒορειοΕλλαδιτών-και-όχι-μόνο που συμπαρατάσσονται γενικά με ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εδώ ένα ζήτημα! Ακόμη πιο βαρύ είναι όμως το θέμα όσων τάσσονται υπερ της Ν.Δ. (κι ακόμη περισσότερο υπέρ των σχημάτων μετα-ΠΑΣΟΚ) αλλά θεωρούν την εκκρεμότητα 25+ ετών με την πΓΔΜ κάτι περισσότερο/κάτι χειρότερο από παραλογισμό. Καθώς, δε, όλη η Δύση παρήλασε από τα Σκόπια προκειμένου να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών (και μάλλον θα συνεχίσει την πίεση, παρά την ψυχρολουσία της μη-συμμετοχής…), εύκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί πόσοι, ακόμη και στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ, που ονειρεύονται σε ένα άλλο «αύριο» την άσκηση εξουσίας από μέρους τους, έχουν πρόβλημα με την θέση που υποστηρίζουν. Και θα κληθούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν, ακόμη και χωρίς τα «κατάπτυστη», «μειοδοτική/προδοτική η συμφωνία» στον πολιτικό τους λόγο.

Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικό το πώς με άκρα επιφυλακτικότητα αλλά και χωρίς να φθάσει σε καταδίκη – πάντως όχι στην συνήθη καταδίκη προθέσεων… – προσεγγίζει την «δύσκολη Συμφωνία των Πρεσπών» ο βετεράνος πρέσβυς Αλέξανδρος Μαλλιάς. Που το σχετικό βιβλίο του θα παρουσιάσουν (την Τρίτη, στις 18.30, στην Στοά του Βιβλίου) Βαγγέλης Βενιζέλος, Γ. Κουμουτσάκος, Μίλτος Κύρκος , Χ. Παμπούκης αλλά και η πρέσβυς της Μ.Βρετανίας Κέητ Σμιθ. έπεται μακρά συνέχεια.