Τα μεγάλα deals του 2019

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Δεκέμβριος 2019, τ. 989
EΠΕΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, που επέστρεψε το 2019, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων γενικά αλλά και των εξαγορών, καθώς εταιρείες όλων των κλάδων, αισιόδοξες για την πορεία τους τα επόμενα χρόνια, επένδυσαν στη μεγέθυνσή τους. Με μοχλό τις αποκρατικοποιήσεις και τις πωλήσεις επιχειρήσεων από τράπεζες, το σύνολο των εξαγορών του 2019 ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστές ήταν οι κλάδοι της ενέργειας, του τουρισμού και του real estate, ενώ μερίδια και επιχειρήσεις άλλαξαν χέρια, καθώς στη μετά την κρίση εποχή όλοι ανασυντάσσονται.

 

ΔΑΑ: Επέκταση σύμβασης με ΤΑΪΠΕΔ ύψους 1,4 δισ. ευρώ
Στις αρχές του 2019 υπογράφτηκε η τελική σύμβαση επέκτασης της συμφωνίας για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ ΑΕ) για άλλα 25 χρόνια.

Το καθαρό έσοδο του ΤΑΪΠΕΔ από αυτή τη συμφωνία για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,132 δισ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή γύρω στα 271 εκατ. ευρώ, άρα συνολικά 1,4 δισ.), το οποίο αποτελείται από το συμφωνηθέν τίμημα των 1,115 δισ. ευρώ, πλέον ποσού 16,676 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία προσαρμογή 10,30% ετησίως, υπολογισμένη αναλογικά σε ημερήσια βάση από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως ορίζεται στη Σύμβαση Παράτασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΪΠΕΔ και του ΔΑΑ.

Η αποκρατικοποίηση αυτή είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, μιας και ακολουθεί η 2η φάση που αφορά την πώληση του κρατικού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ΔΑΑ ΑΕ με τίμημα που αναμένεται να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

 

Energean Oil: 750 εκατ. δολάρια για την Edison
Συμφωνία με τον όμιλο της Edison πραγματοποίησε η Energean Oil για την απόκτηση της Edison- Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (Edison E&P), έναντι 750 εκατ. δολαρίων, με δυνητικό επιπλέον τίμημα της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, καταβλητό με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης του κοιτάσματος Cassiopeia στην Ιταλία.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P περιλαμβάνει παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλγερία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Θάλασσα) και την Κροατία, κοιτάσματα σε ανάπτυξη στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Νορβηγία, καθώς και ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας στην Ευρώπη. Η απόκτηση της Edison E&P προσθέτει στον όμιλο της Energean βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 292 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, καθώς και ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου με βάση τα στοιχεία του 2018.

 

Invel: Απέκτησε το 32,7% της Εθνικής Πανγαία με 391 εκατ. ευρώ
Οι εταιρίες Invel Real Estate B.V. και CL Hermes Opportunities L.P. απέκτησαν το 32,7% της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, το ποσοστό που διατηρούσε η Εθνική Τράπεζα.

Το ποσοστό ισοδυναμεί με 83.438.113 μετοχές και το τίμημα ανήλθε σε 390.824.121 ευρώ. Με την απόκτηση αυτή, η συνολική επένδυση της Invel στην Πανγαία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ιστορικά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά ακινήτων.

 

Coca-Cola HBC AG: Απέκτησε την Acque Minerali με 88 εκατ. ευρώ και τη Bambi με 260 εκατ. ευρώ
Στην εξαγορά της ιταλικής εταιρείας φυσικού μεταλλικού νερού και αναψυκτικών Acque Minerali S.r.l. (Acque Minerali ή Lurisia), μέσω της θυγατρικής της Coca-Cola HBC Italia S.r.l., προχωρά η Coca-Cola HBC AG.

Το συνολικό τίμημα που καταβάλλουν οι Coca-Cola HBC και η The Coca-Cola Company, με την επιφύλαξη των συνήθων προσαρμογών, ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά έγινε σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company.

Επίσης, η Coca-Cola HBC απέκτησε την Bambi στη Σερβία έναντι 260 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά μπισκότου στη Σερβία και πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στις γειτονικές της χώρες.

Sazka Group: Απέκτησε επιπλέον συμμετοχή στον ΟΠΑΠ έναντι 212 εκατ. ευρώ
H Sazka Group του Τσέχου επιχειρηματία Karel Komarek αύξησε τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ, μέσω δημόσιας πρότασης που είχε καταθέσει. Μετά την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης, η Sazka Group κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, μετοχές οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 39,98% του ΟΠΑΠ ή 40,21%, αν εξαιρεθούν οι ίδιες μετοχές. Την επιπλέον συμμετοχή την απέκτησε με τίμημα 212 εκατ.

 

Arivia: Στην Upfield Europe B.V. έναντι 200 εκατ. ευρώ
Στον έλεγχο της Upfield Europe B.V. που ανήκει στο fund KKR, το οποίο προ μηνών απέκτησε τις μαργαρίνες της Unilever, το εργοστάσιο της Ελαΐς στην Πειραιώς και τη δραστηριότητα του ελαιολάδου, περνά η ελληνική εταιρεία Arivia, που παράγει φυτικά τυροκομικά προϊόντα και το brand Violife.

Μέσω αυτής της κίνησης η Upfield εισέρχεται σε έναν νέο κλάδο, αυτόν των φυτικών τυροκομικών προϊόντων, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της, το οποίο σήμερα περιορίζεται κυρίως στις μαργαρίνες, ενώ η Arivia εντάσσεται σε έναν οργανισμό ο οποίος έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά και οι μέτοχοί της εξέρχονται από τη συγκεκριμένη επένδυση με κέρδος. Το τίμημα λέγεται ότι έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Oaktree: Απέκτησε το Ιασώ με 153 εκατ. ευρώ
Το σύνολο των μετοχών του Ιασώ απέκτησε το Oaktree Capital. Το τίμημα έφτασε τα 153 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης με αυτή την κίνηση ήταν να επιτύχει την πλήρη εκμετάλλευση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου, αναπτύσσοντας τις προοπτικές του με τον καλύτερο τρόπο.

 

Bank Audi: Απέκτησε έναντι 110 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας
Τη θυγατρική της στην Αίγυπτο, συνολικού ενεργητικού 110 εκατ. ευρώ, πούλησε η Εθνική Τράπεζα στο λιβανικό ίδρυμα Bank Audi. Η πώληση περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του δικτύου καταστημάτων της ΕΤΕ στην Αίγυπτο, οι οποίες αφορούν κυρίως δάνεια, καταθέσεις και χρεόγραφα αιγυπτιακού ρίσκου, το δίκτυο των 17 καταστημάτων στη χώρα και περίπου 250 υπαλλήλους.

 

ΟΤΕ: Πώληση της Telekom Albania αντί 50 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος ΟΤΕ πραγματοποίησε την πώληση του 99,76% των μετοχών της Τelekom Albania αντί του τιμήματος των 50 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι η εταιρεία Albania Telecom Invest AD, η οποία ελέγχεται από μετόχους της βουλγαρικής Vivacom.

Intrakat: Στον Δημήτρη Κούτρα το 20% για 8 εκατ. ευρώ
Στην εποχή του Δημήτρη Κούτρα εισήλθε η Intrakat, καθώς το πάλαι ποτέ ιδρυτικό στέλεχος της Άκτωρ ολοκλήρωσε χθες την εξαγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συμφερόντων Κόκκαλη, αντί ποσού των 8 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και στη διοίκηση της εταιρείας.

 

Εθνική Πανγαία: Εξαγορές σε Κύπρο με 70 εκατ. ευρώ
Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε η MIG στη Cyprus Tourist Development Public (CTDP), ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Hilton Cyprus, προς τη Vibrana Holdings συμφερόντων της Εθνικής Πανγαία, έναντι 38,64 εκατ. ευρώ.

Επίσης, απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή (60%) στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited στην Πάφο της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Πανγαία, με τη συνολική επένδυση να φθάνει τα 31,8 εκατ. ευρώ.

 

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ: Απέκτησε με 73,5 εκατ. ευρώ τις Επενδυτική Τράπεζα, CPB Asset Management και Forfaiters S.A.
Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 97,08% της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, του 94,52% της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ και του 100% των Factors Laiki και Forfaiters S.A. για 73,5 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

 

Alter Ego: Απέκτησε τη Forthnet-Nova έναντι 42 εκατ. ευρώ
Τη Forthnet-Nova εξαγόρασε η Alter Ego του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, έναντι 42 εκατ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, ενώ ακολούθως θα καταβάλει 25 έως 30 εκατ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με παράλληλη μείωση των δανειακών απαιτήσεων των τραπεζών κατά 80%.

 

ΟΠΑΠ: Έναντι 95 εκατ. ευρώ το 51% της Stoiximan
O ΟΠΑΠ συμφώνησε στις αρχές του έτους στην καταβολή περίπου 95 εκατ. ευρώ στην GML Interactive (γνωστή ως Stoiximan) για το 51% των μετοχών της εταιρείας. Η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις.

 

Orkla Food: Απέκτησε τον Κανάκη με 32,7 εκατ. ευρώ
Η νορβηγική Orkla Food Ingredients, από τους κορυφαίους Ευρωπαίους προμηθευτές καταναλωτικών προϊόντων, απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας Στέλιος Κανάκης έναντι 32,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση των Νορβηγών στην Ελλάδα, με τον Γιόχαν Κλάριν, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ομίλου Orkla και CEO της Orkla Food Ingredients, να αναφέρει για την Κανάκης πως «είναι καλά τοποθετημένη στην περιοχή και διαθέτει προοπτικές για καλή ανάπτυξη».

 

Damco Energy: Απέκτησε το 6% του ΔΕΣΦΑ
Συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings υπέγραψαν η εταιρεία Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου ως αγοραστής και οι Snam, Enagas International και Fluxys ως πωλητές.

Η Senfluga έχει εξαγοράσει μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ).

 

ΕΛΠΕ-Edison: Απέκτησαν για 18,336 εκατ. ευρώ το ποσοστό της Ελλάκτωρ στην Elpedison
Μεταβιβάστηκε το ποσοστό που είχε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison, προς τους άλλους δύο μετόχους, τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison.

Το συμφωνητικό μεταβίβασης μετοχών προβλέπει την πώληση 2.265.141 μετοχών της Elpedison AE (22,73% του μετοχικού κεφαλαίου) από την Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη ΑΕ στην Elpedison B.V. έναντι ποσού 18.775.336 ευρώ.

 

Euroenergy (Libra-Λογοθέτης): Έναντι 70 εκατ. ευρώ απέκτησε 68 φωτοβολταϊκά
Η εταιρεία Euroenergy, που αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Libra, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση 68 φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Ροδόπη, από την κινεζική κρατική εταιρεία China New Energy. Το ύψος της εξαγοράς ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση της εξαγοράς έγινε από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Ελληνικό: Απέκτησαν συμμετοχή Aegean, Olympia-VNK και Κυριακόπουλος
Διευρύνεται η εθνική συμμαχία για το Ελληνικό, με ένα νέο ακόμη σχήμα να αγοράζει ίδιες μετοχές της Lamda Development, μετά τη συμμετοχή της Aegean και της σύμπραξης Ομίλου Olympia–VNK Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Ο λόγος για την εταιρεία Ορυμήλ, συμφερόντων του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία απέκτησε το 0,685% του συνόλου μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποσοστό 1,66% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, συνολικής αξίας 9,2 εκατ. ευρώ, απέκτησε η αεροπορική εταιρεία Aegean.

Η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda εντάσσεται στο πλαίσιο του συνασπισμού ελληνικών επιχειρήσεων για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού.

 

Volton: Απέκτησε την ΚΕΝ
Σε μία στρατηγικής σημασίας εξαγορά προχώρησε η Volton Ελληνική Ενεργειακή ΑΕ, αποκτώντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ ΑΕ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο παρόχων ενέργειας αλλάζει τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξαγορά της ΚΕΝ ΑΕ καθιστά τη Volton Ελληνική Ενεργειακή ΑΕ έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παίκτες της ελληνικής αγοράς εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 25% των Attica από τις τράπεζες σε επιχειρηματίες
Μια νέα εταιρεία, στην οποία θα μετέχουν οι μέτοχοι της Attica Πολυκαταστήματα Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος, καθώς και οι επιχειρηματίες Λασκαρίδης, Τσάκος, Σαραντίτης, το Ίδρυμα Ωνάση και θεσμικά χαρτοφυλάκια, συμφώνησε να αποκτήσει το 25% των σημείων Αττικών Πολυκαταστημάτων από τις τράπεζες.

 

Tentamus Group: Απέκτησε το 70% της Agrolab RDS
Στον γερμανικό πολυεθνικό όμιλο εργαστηρίων Tentamus Group περνά το 70% της Agrolab RDS AE, θυγατρικής του ομίλου αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Agrolab εντάσσεται στο ισχυρό δίκτυο 65 εξειδικευμένων και διαπιστευμένων εργαστηρίων αναλύσεων της Tentamus σε ολόκληρο τον κόσμο.

Inform Π. Λύκος: Απέκτησε εταιρείες στη Ρουμανία έναντι 3,5 εκατ. ευρώ
Συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Sistec Next Docs S.R.L. και Sistec Confidential S.R.L. υπέγραψε στις 8 Αυγούστου η θυγατρική της Inform Π. Λύκος στη Ρουμανία. Το τίμημα της εξαγοράς του 65% των μετοχών των ανωτέρω αναφερόμενων εταιρειών ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Με αυτή την επένδυση, η Inform Lykos Ρουμανίας επεκτείνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει στους υφιστάμενους πελάτες, αλλά και τη δυνατότητα προσέγγισης νέων πελατών.

 

Ravago: Απέκτησε τη ΔΕΛΗΣ ΑΕ
Στον έλεγχο του βελγικού ομίλου χημικών και πλαστικών Ravago πέρασε ακόμη μία ελληνική εταιρεία. Τελευταίο απόκτημα του βελγικού κολοσσού η εταιρεία Δρ. Δ.Α. ΔΕΛΗΣ ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής χημικών και ημιέτοιμων πλαστικών προϊόντων.

 

Τουρισμός: Εξαγορές 500 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες
Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν κεφάλαια ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ για εξαγορές 18 ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Μόνο η εξαγορά πέντε ξενοδοχείων της Louis Group από τη Hotel Investment Partners (HIP) πλησίασε τα 180 εκατ. ευρώ!

Η HIP, η οποία ανήκει στον επενδυτικό κολοσσό της Blackstone, απέκτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Corcyra Beach και το Grand Hotel στην Κέρκυρα, το Zante Beach και το Plagos Beach στη Ζάκυνθο και το Creta Princess στην Κρήτη, συνολικής δυναμικότητας 1.464 δωματίων.

Στις αρχές του χρόνου η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτρια του Costa Navarino μέσω της TEMEΣ εξαγόρασε το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ, που διαχειρίζεται η Hilton στην Αθήνα, από τον τουρκικό όμιλο Dogus, ενώ το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον όμιλο Olayan.

Το Τιτάνια εξαγόρασε η βρετανική εταιρεία L + R Hotels, με τίμημα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το Mr & Mrs White Tinos στην Τήνο απέκτησε η BriQ Properties, έναντι τιμήματος σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Επίσης, πωλήθηκε στον όμιλο Μήτση το Grand Hotel στη Ρόδο, από την Εθνική Τράπεζα, με τίμημα 50 εκατ. ευρώ.