Οικονομική Επιθεώρηση, Ιούλιος 2021, τ. 1008

Ελλάδα 1821-2021 • Θεσσαλία του Γιάννη Καντώνια, Αντιπροέδρου Cosmos Aluminium

Η Cosmos Aluminium ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2008 στη Λάρισα. Ήταν μια χρονιά ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία μιας που μετά την πτώχευση της Lehman Brothers ξεκίνησε ένα παγκόσμιο γαϊτανάκι οικονομικής κρίσης που συνετέλεσε και στη γενικότερη αναδιοργάνωση της αγοράς. Αυτή ήταν και η αφορμή για την ελληνική οικονομική κρίση που διήρκησε την επόμενη δεκαετία.

Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν καθόλου τυχαία. Εκτός του ότι η ανώτατη διοίκηση και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κατάγονται από την περιοχή, αποτέλεσε και μια συνειδητή επιλογή λόγω του γεωγραφικού υπόβαθρου. Η Λάρισα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, με εύκολη πρόσβαση σε όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας, αλλά και πάνω στον βασικό άξονα που ενώνει τον νότο με τον βορρά και κατ’ επέκταση τα βόρεια σύνορα μας με τις χώρες της ΕΕ, που είναι και η κύρια αγορά στόχος της εταιρείας.

Η γενικότερη τοπογραφία του Θεσσαλικού κάμπου ευνοεί επενδύσεις παραγωγικών μονάδων που απαιτούν γραμμές παραγωγής αρκετών μέτρων. Έτσι και η Cosmos, για να ικανοποιήσει τις κατασκευαστικές προϋποθέσεις των μήκους 150 μέτρων ανά γραμμή αλλά και την απαραίτητη ευχέρεια χώρου για την ολοκλήρωση των επενδυτικών της πλάνων, σε πολύ πιο υποφερτές τιμές απ’ ό,τι σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, αγόρασε μια έκταση 200 περίπου στρεμμάτων από χωράφια, πρώην βαμβακοκαλλιέργειες, και κατασκεύασε ένα από τα αρτιότερα, πιο σύγχρονα και πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσια διέλασης αλουμινίου στην Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν, εγκαταστήσαμε από το 2008 σταδιακά τρεις γραμμές παραγωγής διέλασης αλουμινίου δυναμικότητας 42.000 τόνων, 2 υπερ-αυτόματες αποθήκες (μία ετοίμου προϊόντος και μία ημιετοίμου, χωρητικότητας 1.000 τόνων και 600 τόνων αντίστοιχα) και έναν χώρο 9.000 τμ. για φορτώσεις των φορτηγών και οργάνωση των logistics. Στα άμεσα πλάνα μας είναι επενδύσεις για μία ακόμα γραμμή αλουμινίου, καθώς και για την αντικατάσταση της υφιστάμενης αποθήκης ετοίμου προϊόντος, τριπλασιάζοντας τη δυναμικότητά της με τη μεταφορά της σε νέο χώρο 3.000 τμ.

Η φιλοσοφία της εταιρείας για εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας σε όλες της τις εκφάνσεις, μέσω αυτοματισμών στην παραγωγή αλλά και σε γενικότερη θωράκιση των διαδικασιών με εξελιγμένα προγράμματα μηχανογράφησης και συνεχούς επικοινωνίας με προμηθευτές, πελάτες και κατασκευαστές μηχανημάτων, βρήκε πλήρη εφαρμογή λόγω της εξαιρετικής υποδομής της περιοχής σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών επιδόσεων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο των Θεσσαλών εργαζομένων. Σε μια Περιφέρεια με δύο παραδοσιακές βιομηχανικές περιοχές αλλά και αρκετά αστικά κέντρα, που εξασφαλίζουν τουλάχιστον τη βασική επιμόρφωση του πληθυσμού, οι επιλογές προσωπικού θα ήταν εξαιρετικά ασφαλείς. Βέβαια, σε περιόδους όπως και σήμερα παρατηρείται μια εκτεταμένη έλλειψη επιλογών, που όμως είναι γενικευμένο φαινόμενο και δεν οφείλεται στην περιοχή παρά στη συγκυρία των επιπτώσεων της πανδημίας και των πολιτικών επιδομάτων που αυτή προκάλεσε.