Τα ρεκόρ φέρνουν επενδύσεις στην πολυτέλεια

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2019, τ. 981
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ του Στέλιου Μπούρα

  • νέες μονάδες αναπτύσσονται σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα
  • ήδη σε ολόκληρη τη χώρα 1 στα 5 ξενοδοχεία είναι τουλάχιστον 4 αστέρων

Η ανάγκη για αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας δίνει μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις του κλάδου, με πρωταγωνιστές την Κρήτη, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.
Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους, έναντι αντίστοιχων εντός και εκτός Ελλάδας, οι ξενοδόχοι επενδύουν σε νέες πολυτελείς μονάδες, και σε μπουτίκ ξενοδοχεία, που αναδεικνύουν την ιστορικότητα και την μοναδικότητα της επιχείρησής τους.
«Από τα μεγάλα νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, ελκύονται διεθνείς επενδυτές και οργανισμοί του χώρου των ξενοδοχειακών ακινήτων, προερχόμενοι κυρίως από τις HΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή», τονίζει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων Arbitrage Real Estate σε μελέτη της.
«Τα επενδυτικά κεφάλαια στοχεύουν κατά κανόνα σε θέρετρα και μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πλέον των 200 δωματίων», προσθέτει η μελέτη.

Κρήτη
Για την Κρήτη προορίζονται τα μεγαλύτερα έργα, σε διάφορα σημεία του νησιού. Στην Τριόπετρα, στο νότιο Ρέθυμνο, σχεδιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας, που θεωρείται πως θα γίνει το Costa Navarino της Κρήτης.
Σε έκταση 1,2 χιλιάδων στρεμμάτων, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Emerald Developments θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, µε στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδηµατικών κατηγοριών από τη Γερµανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, και τις σκανδιναβικές χώρες.
Στην περιοχή Θόλος, στον νομό Λασιθίου, θα πραγματοποιηθεί επίσης μια επένδυση που ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, από την Amberland AE του ομίλου Μεταξά. Θα περιλαμβάνει δύο 5άστερα ξενοδοχεία, δυναμικότητας 300 κλινών το καθένα, και 208 κατοικίες.
Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη γίνονται επίσης διάφορα νέα ξενοδοχεία, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Μύκονος
Στο νησί των ανέμων, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για το The Mykonos Project, της AGC Equity Partners Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία, ένα έργο συνολικού κόστους 51 εκατ. ευρώ, ενώ στο Καλό Λιβάδι, η Intrakat και η βρετανική εταιρεία London & Regional Properties πραγματοποιούν μια νέα επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων.
Πρόκειται για μια καινούργια, υπερπολυτελή μονάδα 150 κλινών, για την οποία ο στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στο 2020, ενώ η επένδυση θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα με πολυτελείς βίλες.
Καθώς η οικοδομική δραστηριότητα ανακάμπτει στην Ελλάδα, οι πιο ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης σημειώνονται στη Μύκονο και στο νότιο Αιγαίο. Στελέχη από κατασκευαστικές εταιρείες επισημαίνουν πως ένα κομμάτι της οικοδομικής δραστηριότητας στη Μύκονο «εστιάζεται σε νέα ξενοδοχεία, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς είναι στις ανακαινίσεις».

Σαντορίνη
Στη Σαντορίνη, μια αλλαγή στον χάρτη του νησιού πιθανώς να παρατηρηθεί λόγω της κατασκευής νέας περιφερειακής οδού, που θα συνδέει το αεροδρόμιο με την Οία. Μεσίτες εκτιμούν ότι κατά μήκος της οδού αναμένεται να σημειωθούν κατασκευές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Ένα άλλο σημαντικό έργο για τη Σαντορίνη είναι η Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης, όπου προβλέπονται 350 θέσεις μικρών και μεγάλων σκαφών. Πρόκειται επίσης για ένα έργο που εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και έχει συνολικό κόστος 40 εκατ. ευρώ.
«Η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών θα ενισχύσει τη θέση της χώρας σχετικά με τις επενδύσεις. Επίσης, θα επιδράσει θετικά στην αγορά των παραθεριστικών κατοικιών και των ξενοδοχείων, κλάδοι που έχουν μια επενδυτική δυναμική τα τελευταία χρόνια. Διαφαίνεται μια τάση που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα», τονίζει η Algean Property. «Η ανάγκη για προσφορά της καλύτερης υπηρεσίας σε τουρίστες έχει δώσει μεγάλη ώθηση στον ξενοδοχειακό κλάδο», προσθέτει.
Τα τελευταία στοιχεία αντανακλούν αυτή τη μεγάλη δυναμική στον χώρο.

Κέρκυρα
Ένα ξενοδοχείο που αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φόρα από την αρχή της σεζόν φέτος είναι το Domes Miramare, στην Κέρκυρα. Μετά από ανακαίνιση που υπολογίζεται ότι κόστισε περίπου 50 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί την πελατεία του, μεταξύ των οποίων εκτιμάται πως θα βρεθούν ηθοποιοί, μουσικοί και ποδοσφαιριστές.
Σε αυτή τη λίστα συγκαταλέγεται και ο πρώην εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, ο οποίος είναι και ο πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Η ανακαίνιση του ξενοδοχείου, το οποίο χτίστηκε από την οικογένεια Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας του 1960, θα κάνει την επιχείρηση πιο ανταγωνιστική, ωστόσο στο νησί δεν παύουν να αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από το Brexit κατά τη φετινή χρονιά.
«Η αισιοδοξία που υπήρχε στον χώρο τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει πια», επισημαίνει στέλεχος από μεγάλη τουριστική μονάδα της Κέρκυρας.
Η οικογένεια Σπανού, στην οποία ανήκει το Domes Miramare, θα ανοίξει επίσης το καλοκαίρι ένα άλλο καινούργιο ξενοδοχείο στα Χανιά, το Casa Cook Hotel.

Προβλέψεις
Σύμφωνα με έρευνα από την εταιρεία Horvath, κατά το 2018 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 150 ξενοδοχεία πολυτελείας, φτάνοντας έτσι τα 550 ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα 1.581 ξενοδοχεία 4 αστέρων, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 21,6% του συνολικού αριθμού ξενοδοχείων της χώρας.
Λόγω της ενισχυμένης προσφοράς 5άστερων ξενοδοχείων, η Arbitrage Real Estate εκτιμά ότι το 2019 ίσως σημειωθεί ανάπτυξη ανταγωνιστικότερων και ποιοτικότερων ξενοδοχειακών μονάδων και μπουτίκ ξενοδοχείων, κατηγορίας 3 και 4 αστέρων.
Αυτό επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα και πιθανής μείωσης στις εκτιμώμενες δαπάνες των διεθνών τουριστών, στην οποία ενδέχεται να οδηγήσει η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και ο εσχάτως όλο και αυξανόμενος ανταγωνισμός από γειτονικές αγορές, προσθέτει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων.

Καινοτομίες
H καινοτομία είναι επίσης καίριας σημασίας για να καρποφορήσουν οι επενδύσεις στην αγορά. Οι επενδυτές μετατρέπουν σχεδόν οποιοδήποτε κτήριο σε ξενοδοχείο, που μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Σε αυτό το σημείο τα μπουτίκ ξενοδοχεία υπερέχουν έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους.
Στη Σαντορίνη, το ξενοδοχείο Katoikies Garden Hotel πρόκειται να ανοίξει τον Ιούνιο, σε έκταση που ανήκε σε πρώην μοναστήρι, στον κύριο οικισμό των Φηρών, ενώ στη Δράμα, στη Βόρεια Ελλάδα, ένας επενδυτής επένδυσε 17 εκατ. ευρώ για να μετατρέψει μια παλιά καπναποθήκη σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, το Hydrama Grand Hotel.
Παρά την ανοδική τάση που παρατηρείται στον τομέα τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, σημειώνουν από την Algean Property.
Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τον αυξημένο ΦΠΑ στις υπηρεσίες φιλοξενίας, τον φόρο διαμονής, την απουσία ενός ιδιαίτερου χωροταξικού σχεδιασμού για αναπτυξιακά πρότζεκτ φιλοξενίας, καθώς και την αυξημένη εταιρική φορολογία.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη όλα αυτά τα ζητήματα να τεθούν επί τάπητος, προκειμένου ο κλάδος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία τα επόμενα χρόνια», προσθέτουν από την Algean.