Την ώρα που γινόταν η «προ ημερησίας» στην Βουλή, στο Αιγαίο και στο Κυπριακό…

 

Κανονικά, τα μάτια και τα αυτιά – και, συνακόλουθα, η προσοχή και η ανάλυση – θα όφειλαν να είναι στραμμένα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία και τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου (που ήδη σαν να χάνεται από την μνήμη, βέβαια).

Όμως, έτσι που στην Βουλή κυρίως ακούσαμε και πληροφορηθήκαμε για την υπόθεση Noor 1, τον Πάνο Καμμένο και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. για τις επιδόσεις Παύλου Πολλάκη στα social media. για το ποια υπήρξε “η μήτρα της τρομοκρατίας” στην Ελλάδα ακόμη-ακόμη για το “ποιος [πολιτικός αρχηγός] έγραψε ένσημα”, η όποια συζήτηση για τα οικονομικά πιέστηκε πέρα, στην άκρια της σκηνής.

Παίρνουμε, λοιπόν, κι εμείς την αφορμή να πάμε την συζήτηση εντελώς αλλού Σε κάτι που – αληθινά – κινδυνεύει να γίνει εκρηκτικό. Δείτε και ζυγιάστε: οι συζητήσεις για το Κυπριακό στο Crans-Montana, όχι απλώς δεν “ψόφησαν” όπως πήγαινε να φανεί το Σαββατοκύριακο, αλλά με την υποβολή εκτεταμένων γραπτών προτάσεων από την Κυπριακή Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρούνταν ότι υπάρχει “εκ νέου φως”. Ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτό άφησε να φανεί, αλλά ακόμη περισσότερο ο Τουρκικός Τύπος εκτιμά ότι “αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ  Τσαβούσογλου ακύρωσε την συμμετοχή του στο G-20 (όπου η Τουρκία ποτέ δεν παραλείπει να τονίσει την συμμετοχή της…), ενώ ο ημέτερος Νίκος Κοτζιάς άφηνε αιχμές για “ύποπτες βιασύνες” να οδηγηθεί η Διάσκεψη σε επίπεδο Κορυφής (“κάποιοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο” […] “Η Τουρκία κατέθεσε έγγραφο σε φάκελο ωραίου χρώματος”). Ως γνωστόν, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγ. Βρετανίας έχει ζητηθεί να είναι stand-by για ενδεχόμενη συνάντηση Κορυφής με συμμετοχή τους, μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια όμως στιγμή, λίγο πιο πέρα από την Ρόδο, Τουρκικό πλοίο που έπλεε μέσα στα 3 μίλια από το νησί ζητήθηκε από την Ελληνική ακτοφυλακή να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου (υπόνοιες μεταφοράς ναρκωτικών). Σύμφωνα δε με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης –  NTV, CNΝ Turk – το Ελληνικό σκάφος άνοιξε πυρ κατά του Τουρκικού – που τελικώς, μετά από ελιγμούς, κατέληξε στην Αλεξανδρέττα.

(Εδώ, να προσθέσουμε ότι, πριν λίγες μόνον ημέρες, μια 36άδα Αμερικανικών βουλευτών – με την ενθάρρυνση/υποκίνηση της HALC και της AJC (ΕλληνοΑμερικανικής και Ελληνο-Εβραϊκής Ομογένειας) – καλούσαν τον ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον να τηρήσουν οι ΗΠΑ σταθερή στάση απέναντι στην Τουρκία στην υπόθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε κοίτασμα “Ονησιφόρος” της Κύπρου (τις οποίες η Άγκυρα προσπαθεί να μπλοκάρει).

Μήπως λίγο περισσότερη προσοχή σ’ αυτά;