Τι είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία – και σε τι χρησιμεύει

 

Χθες, στην καθιερωμένη σειρά των ετήσιων διαλέξεων «Μανουήλ Χρυσολωράς», ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διοικητικού Δικαίου/ΕPLO έδωσε τον λόγο στον Άγγελο Παγκράτη, Ειδικό Συντονιστή υπεύθυνο για την Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ο οποίος παρουσίασε ένα εκ πρώτης όψεως γκρίζο, τεχνοκρατικό θέμα: «Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία: τι σημαίνει για την ΕΕ και για την Ελλάδα». Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για κάτι σαφώς πιο ενδιαφέρον, όμως… πρώτα δυο λόγια για την περίπτωση του Χρυσολωρά, του Βυζαντινού λόγιου που το όνομά του φέρει η σειρά διαλέξεων του EPLO.

Γνωστότερος ως απεσταλμένος απόγνωσης του Μανουήλ Παλαιολόγου στην Δύση, μην και πετύχει βοήθεια (λίγο πριν την Άλωση) εγκαταστάθηκε τελικά στην Ιταλία και δίδαξε τα ελληνικά γράμματα σε Φλωρεντία, Ρώμη και Παβία. Καταγράφεται η επιρροή του ως αποφασιστική για την διάχυση της Ελληνικής Παιδείας στην Δύση (αν και η διδακτική του αν είχε βαρύτατο σχολαστικισμό). Πάντως, λειτούργησε ως εμβληματική φιγούρα ένωσης των δυο κόσμων – Βυζαντίου/Ελληνικής Ανατολής και Δύσης – και ως αυτό τιμάται και αυτό τιμά η φιγούρα του: ένωση, προσέγγιση (αντί π.χ. του Καρλομάγνου του φερώνυμου Βραβείου, ο οποίος αποτυπώνει την διαχαστική λογική Δύσης/Ανατολής).

Τι είναι, τώρα,  η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης; Είναι το πρόπλασμα Υπουργείου Εξωτερικών της ΕΕ – υπό την Φεντερίκα Μογκερίνι – που λόγω περιορισμένης ουσιαστικής εμβέλειας δίνει μεγάλη σημασία στην soft power , αλλά και (λόγω φύσης της ΕΕ) στην εμπορική πολιτική ως συνιστώσας των διεθνών σχέσεων. Καθώς, δε, στην «εποχή Τραμπ» η εμπορική πολιτική τραντάζεται, αυτή η διάσταση ανεβαίνει σε ενδιαφέρον.

Εκείνο που περιέγραψε ο Αγγ. Παγκράτης ως «μέθοδο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διπλωματίας» είναι ένα πυραμιδικό μεν σχήμα, που όμως λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω: οι Αντιπροσωπείες της ΕΕ σε κάθε χώρα (έχει κάπου 140 ανά τον κόσμο), πρώτα σε επίπεδο οικονομικού/εμπορικου στελέχους και εν συνεχεία επικεφαλής, σε συνεργασία και με όποιες πρεσβείες χωρών της ΕΕ υπάρχουν στην εν λόγω χώρα αλλά και με τις εκεί δραστηριοποιούμενες εταιρείες Ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνουν «προτεραιότητες πολιτικής» στον εμπορικό/οικονομικό τομέα. οι προτεραιότητες αυτές φθάνουν στις Βρυξέλλες, συζητιούνται σε ομάδα εργασίας με όλους τους εμπλεκομένους τομείς (16 Γενικές Διευθύνσεις, συνολικά!) .  τελικά σταθμίζονται για την διάσταση κυρίως πολιτικής (π.χ. τώρα Ρωσία, προχθές έκρηξη Τραμπ), ώστε να καταλήγουν στο τι μπορεί και πρέπει να προωθηθεί ως κοινή ή/και συντονισμένη δράση της ΕΕ σε κάθε χώρα.

Πείθει; Καθώς αυτή η πορεία οικοδόμησης Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διπλωματίας δεν έχει καν ένα πλήρη χρόνο ζωής – διακηρύχθηκε/στήθηκε Ιούνιο του 2017 – μόνον πρόδρομα σημάδια υπάρχουν. Φαίνεται πως, ενώ αναμενόταν δυο ντουζίνες Αντιπροσωπειών της ΕΕ να έχουν κινητοποιηθεί, ήδη περί τις 80 ξεκίνησαν να μετέχουν στο σχήμα. Ακόμη περισσότερο: η συντονιστική δουλειά σε επίπεδο Βρυξελλών, αντί να μπλοκάρει με πολέμους φέουδων – άλλο το περιβάλλον, άλλο η εμπορική πολιτική, άλλο τα ανθρώπινα δικαιώματα – καταλήγει ήδη σε δράσεις επί του εδάφους. Δράσεις που (σημαντικό!) ενθουσιάζουν Ευρωπαϊκές εταιρείες που λειτουργούν ανά τον κόσμο, όχι δε μόνον τις μεγάλες. Δράσεις που (για μας πιο ενδιαφέρον) αντιστηρίζουν και ανοίγουν ευκαιρίες και στις λιγότερο παρούσες διεθνώς χώρες της ΕΕ: η Γαλλία ή η Γερμανία «συνοδευτικό» μόνον ενδιαφέρον μπορεί να έχουν, οι μικρότερες χώρες είναι που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο.

Εδώ ακριβώς μπαίνει στην μέση η περίπτωση της Ελλάδας. Ο Αγγ. Παγκράτης, εκφράζοντας πρόδηλα μιαν ευρύτερη αντίληψη Βρυξελλών, θεωρεί ότι για την Ελλάδα απαιτείται μια εκτίναξη, ένα άλμα (και όχι χαμηλή ανάπτυξη). Ένα τέτοιο άλμα, μόνο μέσα από εξωστρέφεια σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να προέλθει. Και, εκεί, το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διπλωματίας (εφόσον τελικά υπάρξει-και-λειτουργήσει, σταθερά. εφόσον μας είναι διαθέσιμο. εφόσον το αντιληφθούμε) θα μπορέσει να είναι καθοριστικής σημαίας. Να δούμε.