Τον Αύγουστο περιμένουμε ειδήσεις

του Kώστα Δ. Μπλιάτκα

Ο συγγραφέας, καθηγητής Σημειολογίας και διανοητής Ουμπέρτο Έκο (1932-2016) με τον τίτλο του γεμάτου οξυδερκείς παρατηρήσεις αλλά και προσωπικές παραξενιές βιβλίου του Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις προσέφερε στους πάντα πρόθυμους να υιοθετήσουν ευρηματικές ρήσεις που αφορούν τον κλάδο τους δημοσιογράφους μία ακόμα –και μάλιστα αρκούντως προφητική– ατάκα.

Το απόφθεγμα «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε σε άρθρα και αναλύσεις πιο συχνά και από το άλλο δημοφιλέστατο του Έκο «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση» και έμελλε να αποδειχθεί προφητικό, αρκετά καλοκαίρια με ήσυχες μέρες αλλά όχι πάντα.

Για πρώτη φορά όμως, ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, τον Αύγουστο περιμένουμε πολλές ειδήσεις και πρωταγωνιστής της αναστάτωσης που ταράζει την παραδοσιακή ξεγνοιασιά και ηρεμία του Αυγούστου είναι ο συνήθης ύποπτος, ο κορονοϊός.

Λίγες μέρες πριν μπούμε στον Αύγουστο διαπρεπείς καθηγητές κορυφαίων πανεπιστήμιων παγκοσμίως προειδοποιούσαν πως στα τέλη Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου μπορεί να έχουμε φτάσει τα 10.000 κρούσματα, αν δεν επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, την ώρα που σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, σε διεθνώς διάσημους προορισμούς, επιβάλλονταν ξανά περιορισμοί που αποτέλεσαν μαχαιριά στην καρδιά του τουρισμού.

Μια και μιλάμε για σημειολογία και καλοκαιρινή ειδησεογραφία, τα περιοριστικά μέτρα της Μυκόνου έκαναν ήδη τον γύρο του κόσμου, αφού ευρωπαϊκά και κυρίως βρετανικά αλλά και αμερικανικά, ακόμα και κινεζικά, ΜΜΕ δημοσίευσαν ρεπορτάζ με αρκετές δόσεις υπερβολών, εστιάζοντας μάλιστα στην απαγόρευση της… μουσικής στο νησί της κοσμοπολίτικης διασκέδασης.

Κι όμως! Τον Ιούνιο εκφραζόταν από την κυβέρνηση δειλά-δειλά η αισιοδοξία για την «πρώτη Covid Free έκθεση της Ευρώπης», που θα ήταν η 85η ΔΕΘ, για να υποδεχθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου εκθέτες και επισκέπτες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τώρα το τοπίο είναι θολό, αλλά οι ελπίδες υπάρχουν.

Η φετινή 85η ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό της άξονα το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον της χώρας.

Η σημαντική είδηση της φετινής ΔΕΘ είναι η σχεδιαζόμενη μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων –με την επιμελητηριακή κοινότητα να προτίθεται να δώσει δυναμικά το «παρών»– μαζί με τον ελπιδοφόρο συμβολισμό της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και της ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων μετά την πανδημική κρίση.

Η 85η ΔΕΘ θα διοργανωθεί παράλληλα με το Thessaloniki Helexpo Forum, τη θεσμοθετημένη πλέον πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα θέματα ανάπτυξης, έργων υποδομής και οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις αναμένονται και από τη «χρυσή» Χαλκιδική, όπου κι εκεί η ελπίδα με την αγωνία εναλλάσσονται στις διαθέσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, αλλά και του κόσμου, αφού ο Ιούλιος πήγε μεν καλύτερα από τον αντίστοιχο του 2020 αλλά όχι σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.

Τον τόνο της ανησυχίας έδωσαν τα στοιχεία για το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, με ταχύτερο μάλιστα ρυθμό σε σχέση με ό,τι καταγράφηκε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

ΥΓ: Στο μεταξύ, τις ήσυχες μέρες του Ιουλίου προλάβαμε να διχαστούμε, εκτός από φίλους και εχθρούς του εμβολίου, και σε «σινέ Μπαντερόφιλους» και σε «σιγά τον Μπαντέρας», με αφορμή τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας The Enforcer, με τον Αντόνιο Μπαντέρας στο κέντρο της πόλης –που κάποιοι κακεντρεχείς τής έδωσαν ήδη το προσωνύμιο «Μαϊάμι μαϊμού»!– αλλά και στην Πυλαία και στη Θέρμη.