Το ΔΝΤ, ο Διονύσης Σταμπόγλης και ο Γούντι Άλεν

 

Παραδοσιακά, οι οικονομικοί συντάκτες είναι απομακρυσμένοι από προσεγγίσεις ελαφρές, χιουμοριστικές: λίγο άνθρωποι των αριθμών, λίγο πιστοί του εγχειρήματος/της επαληθευσιμότητας – διαψευσιμότητας, συνήθως των χαμηλών τόνων, τείνουν να αποφεύγουν την εκτόνωση που δίνει το χιούμορ, η σάτιρα, ο σαρκασμός ακόμη-ακόμη.

Η επιλογή του παλαίμαχου συντάκτη του ΔΟΛ Διονύση Σταμπόγλη, ο οποίος σε μια φάση λειτούργησε και ως σύμβουλος στα Ευρωπαϊκά σε ΥΠΕΘΟ και σε ΥΠΕΞ (έχοντας αντέξει μέχρι και Πάγκαλο: όχι απλή υπόθεση) ενώ έχει στο ενεργητικό του και βιβλία για το Ευρώ, για την Ελληνική Προεδρία (στου Λιβάνη), για τις ξένες επενδύσεις και για την τελευταία Ελληνική Προεδρία (στις Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing), να ξεφύγει από το στερεότυπο αυτό με αντικείμενο την κρίση και την ανθρώπινη διάστασή της, έδωσε ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Στο «Το ΔΝΤ, ο Γούντι Άλεν και εγώ» (στις Εκδόσεις Εύμαρος) ο Σταμπόγλης κάνει μια σχεδόν ψυχοθεραπευτική βουτιά στο τι σήμανε η οικονομική – αλλά και ευθέως κοινωνική, από ένα σημείο και πέρα… – κρίση της τελευταίας σιγά-σιγά δεκαετίας στην Ελλάδα. «Χτίζει» με μια γραφή διαλόγου, φανταστικού αν και πολύ άμεσα παρόντος, του ξέμπαρκου Έλληνα που βολοδέρνει στα κύματα της οικονομικής κατάρρευσης, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, με τον ιδιόρρυθμο διεθνή αστέρα Γούντι Άλεν. (Κάθε τόσο, με παρεμβάσεις που χαρακτηρίζει «Υστερόγραφα», δίνει στοιχεία της πραγματικότητας, που τραβάει τον δρόμο της). Ο συγγραφέας – αφηγητής – ηθοποιός πλευρίζει τον Γούντι, του περιγράφει την βιωματική διαδρομή στην Ελλάδα της κρίσης, πάει να δει μήπως μπορεί και να εξασφαλίσει κάποια ενίσχυση – χρηματοδότηση. Σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο, προσπαθεί να μιλήσει για «το τι μας συνέβη στην Ελλάδα», να το εξηγήσει «στους έξω», να αναζητήσει αιτίες, να ονειρευτεί διεξόδους.

Όλα αυτά με λόγο καθημερινό και εμπνευστικό – το τολμούμε – όσο και πικρά σαρκαστικό. Η συζήτηση, στην ΕΣΗΕΑ, για το βιβλίο – σε κλίμα φίλων και γνωστών και συναδέλφων (της «πίσω» γενιάς) – έβγαζε τον αντίστοιχο ήχο.