Το ενδιαφέρον κουβάρι της Επιτροπής φον ντεν Λάιεν

 

Αναμενόμενο, στην Ελλάδα η υποδοχή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σχημάτισε (και ανακοίνωσε, μετά από αυτοσκηνοθεσία απορρήτου δυο ημερών, που πέτυχε ωστόσο να δημιουργήσει ένα σασπένς στις παραδοσιακά γκρίζες Βρυξέλλες) η Γερμανίδα Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεντρώθηκε στην θέση Αντιπροέδρου την επέτυχε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Που, ενώ αρχικά είχε κυκλοφορήσει το όνομά του για κάτι μυστηριώδες – «αμυντική πολιτική και διάστημα» – τελικά προσγειώθηκε στο ευρύτερο, αλλ’ επίσης ασαφές «προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».  (Η διατύπωση αυτή ενόχλησε όσους γνωρίζουν ότι σε χώρες όπως η Γερμανία ή σε περιοχές όπως η ΚεντρΕυρώπη γενικώς, κωδικοποιεί δεξιοδεξιές ανησυχίες…). Καλείται να περιλάβει πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, ενσωμάτωση των μεταναστών (σημαίνει αυτό το χαρτοφυλάκιο Αβραμόπουλου, ή η ουσία του πέρασε στην Σουηδέζα Ιλβα Γιόχανσον;) καθώς και ασφάλεια. Ως αντιπρόεδρος συντονίζει την Μαλτέζα Ελένα Ντάλλι (ισότητα), και την Βουλγάρα Μαρίγια Γκαμπριέλ (πρόγραμμα Erasmus, πολιτιστικά, έρευνα-τεχνολογία) .

Γενικώς, η Επιτροπή φον ντερ Λάϊεν – 10 Χριστιανοδημοκράτες, 10 Σοσιαλδημοκράτες, 5 Φιλελεύθεροι, 2 λοιποί/14 άνδρες, 13 γυναίκες – επεχείρησε να χτίσει μια δομή πιο συμπαγή, δίνοντας έμφαση στον ρόλο συντονιστών Αντιπροέδρων.  Βέβαια, όπως πάντα… κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους: 3 αντιπρόεδροι θεωρούνται «εκτελεστικοί» – δηλαδή έχουν πλήρες χαρτοφυλάκιο, συν συντονιστικό ρόλο – κι αυτοί είναι οι 2 υποψήφιοι για την Προεδρία της Επιτροπής, ο ολλανδός Φρανς Τίμμερμανς που παίρνει τα θέματα Κλιματικής Αλλαγής και η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ που έχει την Ψηφιακή Μετάβαση, αλλά κρατά και τον Ανταγωνισμό όπου έλαμψε, συν ο γνώριμος μας Λεττονός Βάλντις Ντομπρόφσκις, που έχει την οικονομία και τα νομισματικά. Ιδιαίτερη πάντως είναι και η θέση ενός ακόμη Αντιπροέδρου, του Ισπανού Χοσέπ Μπορρέλλ – αυτός έχει το πόστο του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών που του απονεμήθηκε στο αλογοπάζαρο της Συνόδου Κορυφής…

Από τους «κοινούς» αντιπροέδρους, είδαμε ήδη τον Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Σλοβάκος Μάρον Σέφκοβιτς θα έχει την ευθύνη των θεσμικών βελτιώσεων, αλλά και … των μελλοντικών προοπτικών έρευνας και τεχνολογίας. η Τσέχα Βέρα Ζούροβα τα θέματα κράτους δικαίου – ενδιαφέρον για Τσέχα! – και Ευρωπαϊκής ταυτότητας. η Κροάτισσα Ντούμπροβα Σουϊνα την δημοκρατικοποίηση των θεσμών και το δημογραφικό. (Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων των τριών – Ανατολικών, όλων – συναδέλφων εν αντιπροεδρία του Μαργαρίτη Σχοινά, είναι αντίστοιχα ασαφής. Θα κληθουν να οργανώσουν την λειτουργία τους. Είναι ένα από τα στοιχήματα φον ντερ Λάϊεν).

Κατά τα άλλα, η πάγια αρχή της ΕΕ – ότι οι μεγάλες χώρες, ή οι κεντρικές, παίρνουν τα βαριά, αυτοτελή χαρτοφυλάκια: Στον Ιταλό Πάολο Τζεντιλόνι η οικονομία. Στην Γαλλίδα Συλβί Γκουλάρ η εσωτερική αγορά. Ο Πολωνός Γιάνος Βοϊτσεκόφσκι την γεωργία, ο Αυστριακός Γιοχάννες Χαν τον προϋπολογισμό, η Πορτογαλίδα Ελίζα Φερέϊρα την πολιτική συνοχής… Με όλο τον σεβασμό στις πρωτοτυπίες Ούρσουλας – the Ursula new touch, που λένε στις Βρυξέλλες – εκεί, στα βαριά χαρτοφυλάκια είναι που θα παιχτεί η επόμενη 5ετία.

Για να μείνουμε πάντως λίγο στα δικά μας, η ακατανόητη απόφαση της Κύπρου να μην ανανεώσει την θητεία του Χρήστου Στυλιανίδη – που μετά την μείζονα επιτυχία του στην διαχείριση κρίσεων, το RescEU, την Αφρικανική πολιτική κοκ ευλόγως θα προσέβλεπε σε κάτι πιο προωθημένο ΚΑΙ συγκεκριμένο – «καταδίκασε» την Στέλλα Κυριακίδη στο άνευρο χαρτοφυλάκιο Υγείας.

Η δε αντιπροεδροποίηση του – ανωτάτου κοινοτικού υπαλλήλου, με προϊστορία Ευρωβουλευτή και με ιδιαίτερα σημαντική διαδρομή ως επικεφαλής των υπηρεσιών Εκπροσώπου επι Επιτροπής Γιουνκέρ – Μαργαρίτη Σχοινά, «άδειασε» το ούτως ή άλλως προσχηματικό επιχείρημα ότι Ελληνες δεν δικαιούνται αντιπροεδρίας, με βάση το οποίο παρέμεινε μακράν Βρυξελλών η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά…