Το Ευρωπαϊκό αλογοπάζαρο

 

Τίποτε δεν είναι ευθύγραμμο, τίποτε δεν είναι αληθινά προβλεπτό όταν αρχίζει το αλογοπάζαρο για την κατανομή πόστων προβολής-και-εξουσίας στον θεσμικό αστερισμό της ΕΕ.

Δείτε ήδη, για παράδειγμα την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – σήμερα την κατέχει ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, που για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του (που λήγει κανονικά τέλος Νοεμβρίου) είχε αντίθετη την τωρινή Κυβέρνηση της Πολωνίας, η προκάτοχος της οποίας τον είχε ορίσει. Επί καιρό η θέση του εθεωρείτο διακοσμητική ή έστω συμβολική, όπως ήταν και επί του προκατόχου του Βέλγου Χέρμαν βαν Ρομπάι, του οποίου βασικό γνώρισμα ήταν ότι … έγραφε χαϊκού! Όταν όμως επέπεσε στην ΕΕ η κρίση, ειδικά δε όταν βρέθηκε στην κόψη η Ελληνική υπόθεση /το Grexit, ο Τουσκ έπαιξε κεντρικό ρόλο. όχι πάντα κομψό ή διπλωματικό, αλλά συχνά με αρκετή επιτυχία – και πάντως αποτελεσματικότητα. Όταν λοιπόν αναζητηθεί στην συνολική ισορροπία των υψηλών πόστων – Πρόεδρος της Επιτροπής, ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΕΚΤ – της αυριανής ΕΕ ο διάδοχος του Τουσκ, πέρα από τις ισορροπίες μικρών/μεγάλων κρατών, πολιτικών ομάδων του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βορρά/ Νότου – Ανατολής/Δύσης, αυτή η προϊστορία θα βαρύνει.  Γι αυτό, άλλωστε, και η χθεσινή άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, στον Τουσκ  είναι που ανέθεσε να συγκεράσει τις απόψεις και να βοηθήσει στην ανάδειξη Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τρόπο που και τις ισορροπίες οι οποίες προέκυψαν στο ΕυρωΚοινοβούλιο μετά τις κάλπες να δείξει ότι σέβεται (προσοχή! να ΔΕΙΞΕΙ…), αλλά και τις ουσιαστικές ισορροπίες στο εσωτερικό  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράζει.

Αν πάμε τώρα στο πολύ πιο ζωηρό αντικείμενο της διαδοχής του «δικού μας» Λουξεμβούργιου (μην το ξεχνάμε!) πρώην πρωθυπουργού αλλά και πρώην Προέδρου του Eurogroup (πλην όμως και εμπεπλεγμένου στα LuxLeaks…) Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ. Η πολυσχολιασμένη υποψηφιότητα του Χριστιανοδημοκράτη Μάνφρεντ Βέμπερ που τόσοι στην Ελλάδα θεωρούν βέβαιο Πρόεδρο προσκρούει κατά τα φαινόμενα σε γαλλικό, ευγενικό οιονεί βέτο. Επειδή δύσκολα βάζεις βέτο σε Γερμανό που η ανάδειξή του βόλευε την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν ώθησε την υποψηφιότητα του Γάλλου, Γκωλικής προέλευσης Μισέλ Μπαρνιέ, ακριβώς ώστε … η Γερμανία να μπορέσει να προβάλει δικό της βέτο και να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση! Ο Μακρόν χθες, ακριβώς προκειμένου να βουλιάξει την υποψηφιότητα Βέμπερ, αναφέρθηκε και στον Μπαρνιέ, αλλά και στον Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμμερμανς (με τον οποίο ευθυγραμμίστηκε και ο ημέτερος Αλέξης Τσίπρας), και στην Δανέζα Φιλελεύθερη Μαγκρέτε Βεστάγκερ. Θα δούμε πού θα πάει το πράγμα. Αλλά δείτε πώς η θεωρούμενη ιδιαίτερα αποτελεσματική Βεστάγκερ, Φιλελεύθερη αλλά αριστερόστροφη, πάει να μπλοκαριστεί για δεύτερη φορά: είχε την ατυχία να αντιταχθεί στην συγχώνευση της γερμανικής Siemens με την γαλλική Alstom κερδίζοντας την ενόχληση των δυο μεγάλων – και ,εκεί που το αμοιβαίο μπλοκάρισμα των δικών τους υποψηφίων την επαναπροωθούσε, πήγε το κόμμα της στην Δανία και βρέθηκε τρίτο ή τέταρτο…

Έτσι πορεύεται το Ευρωπαϊκό αλογοπάζαρο, για όσους πιστεύουν ότι υψιπετής θεσμικός λόγος επικρατεί στις Βρυξέλλες. Και δεν αγγίξαμε καν – ούτε οι ηγέτες των «28» άλλωστε – το ουσιαστικότερο πόστο: εκείνο του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στο πηδάλιο της ΕΚΤ.