Το Ισραηλινό πάζλ

 

Μετά από 12 χρόνια κυριαρχίας στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, ο Μπινιαμίν Νετανιάχου μπορεί να βρίσκεται μπροστά σε δική του – αλλά και της Δεξιάς στο Ισραήλ – αλλαγή εποχής. Την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, με exit polls και πρώτα αποτελέσματα να δίνουν ακόμη ανάμεικτη εικόνα, τα δυο πρώτα κόμματα βρίσκονται σε μικρή απόσταση. όμως η πολιτική κυριαρχία Νετανιάχου έχει κλονισθεί.

Όμως γιατί θα πρέπει να μας απασχολούν οι εκλογές στο Ισραήλ και η περίπλοκη πολιτική κατάσταση εκεί; Ασφαλώς επειδή ο ρόλος του Ισραήλ στην – γειτονική μας… – εκρηκτική Μέση Ανατολή είναι καθοριστικός. Όμως, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στην γεωπολιτική σκακιέρα/τα θέματα ασφαλείας, η όλο και στενότερη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ λειτούργησε ως αντίβαρο στην Τουρκική πρόκληση έντασης – έως τώρα! Ενώ η προσέλευση των ΗΠΑ στο σχήμα «3+1» στα θέματα των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο έδειχνε να δημιουργεί νέες συνθήκες. Τι απ’ αυτά θα παραμείνει αν στο Ισραήλ προκύψουν νέες ισορροπίες;

Οι χθεσινές εκλογές στο Ισραήλ – επαναληπτικές, αφού εκείνες του περασμένου Απριλίου δεν οδήγησαν σε σχηματισμό Κυβέρνησης, οπότε προκηρύχθηκαν στις 30 Μαΐου νέες εκλογές μετά από διάλυση της Κνεσσέτ/Βουλής του Ισραήλ – δεν είναι εύκολο να μας γίνουν κατανοητές, όσο κι αν θεωρούμε ότι έχουμε στην Ελλάδα πείρα από περίπλοκες πολιτικές καταστάσεις, ανατροπές (και εκλογικά συστήματα).

Τα δυο βασικά κόμματα της τωρινής αναμέτρησης είχαν στις τελευταίες εκλογές ισοψηφίσει, με 35 έδρες (η Κνεσσέτ έχει 120 έδρες): το δεξιό-συντηρητικό Λικούντ του Μπινιαμίν /Μπίμπι Νετανιάχου και το κεντροδεξιό-φιλελεύθερο Γαλάζιο-Λευκό (από τα χρώματα της Ισραηλινής σημαίας) του πρώην αρχηγού του Στρατού Μπένι Γκαντζ . Παραδοσιακά κομβικό ράλι στον σχηματισμό Κυβέρνησης διεκδικούν – και επιτυγχάνουν – μικρά, θρησκευτικής βάσης κόμματα. Η μη-στράτευση των υπερΟρθόδοξων Εβραίων έχει φθάσει να αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα στις ευαίσθητες ισορροπίες σχηματισμού Κυβέρνησης. Έτσι, αυτή η υπόθεση στέρησε το Λικούντ από την συμμαχία του (ακροδεξιού/εθνικιστικού) Ισραήλ ΜπεΙτανού του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν (ο οποίος με το κόμμα του αντιπροσώπευσε τους εκ ΕΣΣΔ/Ρωσίας Ισραηλινούς). Τώρα, ο Λίμπερμαν καλούσε σε σχηματισμό Κυβέρνησης ευρύτερης συμμαχίας/εθνικής ενότητας με συμμετοχή Λικούντ/Γαλάζιου-Άσπρου και δική του.

Η καμπάνια για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου είχε περιεχόμενο που θα ξάφνιαζε ακόμη και σ’ εμάς. Για παράδειγμα ο Μπίμπι Νετανιάχου – που βρέθηκε με σημαντικές καταγγελίες για διαφθορά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο να θεωρείται από Ισραηλινούς σχολιαστές ότι «παλεύει για το κεφάλι του» – όχι μόνον έπαιξε το ακραίο εθνικιστικό χαρτί υποσχόμενος ενσωμάτωση στο Ισραήλ εδαφών της Δυτικής Όχθης (και έχοντας κερδίσει την στήριξη Τραμπ στην προσάρτηση των Υψωμάτων του Γκολάν) αλλά και με έκκλησή του στο Twitter «Βγείτε από την θάλασσα και πηγαίνετε να ψηφίσετε» προσπάθησε να αυξήσει την συμμετοχή των ψηφοφόρων. Με συνέχεια φόβου/απειλής «Η Αριστερά και τα αραβικά κόμματα είναι πιο κοντά παρά ποτέ στην Κυβέρνηση».

Όπως πάντα στο Ισραηλινό πολιτικό σκηνικό, όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα θα αρχίσει ένα γαϊτανάκι για σχηματισμό Κυβέρνησης, καθώς τα δυο προπορευόμενα κόμματα – Λικούντ και Γαλάζιο-Λευκό – θα βρεθούν με λιγότερες έδρες απ’ ό,τι στις τελευταίες εκλογές. Από τις δηλώσεις πάντως Γκαντζ μετά τα πρώτα αποτελέσματα, η δημιουργία Κυβέρνησης ενότητας δεν φαίνεται να είναι «εκτός συζήτησης».