Το κατά Εμμ. Μακρόν Ευρωπαϊκό Ευαγγέλιο

 

Περισσότερο ίσως και από το ίδιο το περιεχόμενο του άρθρου-παρέμβασης του Εμμανουέλ Μακρόν (με τον τυπικά διακηρυκτικό τίτλο «Για μιαν Ευρωπαϊκή Αναγέννηση», που επιχείρησε να επαναφέρει την δυναμική της Πνύκας και της Σορβόννης, δυναμική που ο Γάλλος Πρόεδρος πήγε να εμφυσήσει στην συζήτηση για το «Μέλλον της Ευρώπης») όπως δημοσιεύθηκε ανά τον Ευρωπαϊκό Τύπο – σε Guardian, Die Welt, El Pais, στην Ελλάδα αρχικά από την «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» – έχουν οι αντιδράσεις που το άρθρο προκάλεσε.

Σπουδή πολλών να υποδεχθούν/χειροκροτήσουν. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ – η οποία, σημειωτέον, ηγείται του Ευρωψηφοδελτίου του SPD για τις Ευρωεκλογές, έσπευσε όχι απλώς να συγχαρεί αλλά να ευχαριστήσει τον Μακρόν, μιλώντας για ενότητα των Ευρωπαίων. Όμως … και ο Βίκτορ Όρμπαν (ναι!) προσήλθε με θετικά σχόλια, καθώς η πρωτοβουλία Μακρόν «μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης»!

Θα μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι το ύφος και η τονικότητα του διαγγελματικού άρθρου Μακρόν («Πολίτες της Ευρώπης, αν παίρνω την ελευθερία να απευθυνθώ απευθείας σε σας δεν είναι μόνο στο όνομα της Ιστορίας και των αξιών που μας ενώνουν. Είναι γιατί είναι απόλυτη ανάγκη», «Ποτέ απο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχαμε τόσο ανάγκη την Ευρώπη […]. Ποτέ η Ευρώπη δεν βρέθηκε μπροστά σε τόσο μεγάλο κίνδυνο» «Παγίδα δεν είναι το γεγονός ότι ανήκουμε στην ΕΕ, παγίδα είναι το ψέμα και η ανευθυνότητα που μπορούν να την καταστρέψουν») ακολουθεί την Ευρώ-πεπατημένη. Όμως ο – προσγειωμένος από τα «Κίτρινα Γιλέκα» – Γάλλος Πρόεδρος είδε ότι χρειάζεται να αναφερθεί και στο συγκεκριμένο. Δείτε:

  • Πρότεινε επανεξέταση της ζώνης Σένγκεν, με «κοινή αστυνομία συνόρων και Ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, αυστηρές υποχρεώσεις ελέγχου, Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όπου οφείλει να συμβάλλει κάθε χώρα»
  • Ζήτησε «τα σύνορά μας να διασφαλίζουν δίκαιο ανταγωνισμό […], να αποδεχθούμε συνειδητά για τις στρατηγικές βιομηχανίες και τις δημόσιες προμήθειες με την προτίμηση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων – όπως κάνουν οι Κινέζοι και Αμερικανοί ανταγωνιστές μας».
  • Επανέφερε την λογική της κοινωνικής πρόνοιας, με εξειδίκευση σε «μια κοινωνική ασπίδα που θα εγγυάται την ίδια αμοιβή στον ίδιο χώρο εργασίας [αναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις] και έναν ελάχιστο Ευρωπαϊκό μισθό που θα προσαρμόζεται σε κάθε χώρα [πάλι με αναγωγή στην συλλογική διαπραγμάτευση].

Δεν θα μπορούσε βέβαια, να λείψει από τον λόγο Μακρόν και η θεσμική έκκληση: Συνδιάσκεψη για την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2019, «χωρίς ταμπού, ακόμη και για την αναθεώρηση των Συνθηκών», όπου δίπλα στα θεσμικά όργανα θα κληθούν «πάνελ πολιτών, πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί εταίροι, θρησκευτικά και πνευματικά πρόσωπα».

Ίσως όμως το πιο αιχμηρό σημείο της παρέμβασης Μακρόν να είναι η αναφορά στην ανάγκη προστασίας της «ελεύθερης επιλογής των κυβερνώντων, κάθε φορά που σε μια ψηφοφορία ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν την ψήφο μας». Η κάπως μελοδραματική αυτή έκκληση καταλήγει στην πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας των Δημοκρατιών, «ως ασπίδα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων και χειραγώγησης των συμπεριφορών». Ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε: όμως ειναι πρόδηλη η προσπάθεια Μακρόν να αποτρέψει το ενδεχόμενο έξω-ευρωπαϊκού επηρεασμού στις κάλπες του Μαΐου, που παραπέμπει στις υπερατλαντικές συζητήσεις για δάκτυλο Πούτιν στην ανάδειξη Τραμπ στην προεδρία… Άλλωστε και η αναφορά του σε απαγόρευση «της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις» σε ανάλογη κατεύθυνση πορεύεται.

Παράξενη παρέμβαση, σε περίεργη στιγμή.