Το ναρκοπέδιο των κόκκινων δανείων

 

Ένα μέτωπο που όλοι αναγνωρίζουν ότι “πρέπει” να προχωρήσει – επειγόντως, δε, και προπαντός πειστικά! – είναι εκείνο των κόκκινων δανείων. Σε πρόσφατη διημερίδα που έφερε μαζί κυβερνητικούς παράγοντες, πολιτικούς εκφραστές, φορείς της αγοράς και των επιχειρήσεων, εκπροσώπους των τραπεζών, πανεπιστημιακούς, μελετητές, ακόμη και δημοσιογράφους την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα (kokkinosynedrio.gr) ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα – αλλά και … ανησυχητικά.

Από την εισήγηση του Δ. Μητράκου, υποδιοικητή της ΤτΕ, ακόμη περισσότερο κι από το γνώριμο στοιχείο των 106,3 δις δανείων να έχουν “κοκκινήσει” (44,6% του συνόλου), με το 1/2 καταγγελμένα και ένα πρόσθετο 1/2 απίθανο να εξυπηρετηθούν (έναντι των οποίων, βέβαια, υπάρχουν 49,6% προβλέψεις αλλά και για το υπόλοιπο σημαντικές αξίες καλύμματος), αφυπνιστικά θάπρεπε να λειτουργεί η επισήμανση ότι στο 1 τρισεκατομμύριο κόκκινων δανείων του συνόλου Ευρωζώνης η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνη της το 10% – την ώρα που οι τράπεζές της καλύπτουν μόλις 1,2% της κεφαλαιοποίησης.

Η διημερίδα οργανώθηκε με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Τον οποίο ήδη υπερφορτώνουν όλοι με προσδοκίες: προσδοκίες συχνά αντικρουόμενες: οι δανειολήπτες ότι θα διευκολυνθούν/ελαφρυνθούν/διασωθούν. οι τράπεζες (και ο SSM) ότι θα “ξεκοκκινήσουν” τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και πάντως αυτές δεν θα περιέλθουν σε περιδίνηση με τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση στο τέρμα του δρόμου. η Κυβέρνηση ότι δεν θα σκάσει η βόμβα που κάνει τικ-τακ στα χέρια της. ο λοιπός πολιτικός κόσμος ότι η Κυβέρνηση θα λουστεί, αυτή, το δυσάρεστο του θέματοςόσοι ασκούν διαμεσολάβηση (δικηγόροι, οικονομικοί σύμβουλοι, μηχανικοί, κυρίως ειδικοί της διαμεσολάβησης) ότι θα βρουν τζίρουςτα Δικαστήρια ότι δεν θα φορτωθούν υποθέσεις τα πινάκιά τους (και ευθύνες οι δικαστές) . ο δε δικός μας μαγικός κήπος των μήντια ότι θα ανεβάσει λίγο ακόμη τους τόνους.

Όμως, ακόμη και η έντονη συνειδητοποίηση του ότι “κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα” δεν έκρυψε επισημάνσεις των κενών και των προβλημάτων που παραμένουν στην τελευταία νομοθετική κίνηση. Έτσι, για παράδειγμα, το επίπεδο προετοιμασίας των τραπεζών να παρακολουθήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα που έχει προβλεφθεί – και που η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ορκίζεται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα στο προβλεπόμενο 3μηνο – δεν πείθει τους πάντες. Πέρα απ’ αυτό, το ενδεχόμενο να “συνυπάρξουν” οι ψηφιακές και χάρτινες/παραδοσιακές καταχωρήσεις  των απαιτούμενων να προσκομίζονται στοιχείων δημιουργεί αυτονόητους φόβους. Όπως φόβους δημιουργεί και το γεγονός ότι στο σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού επιφυλάσσεται καίριος ρόλος στην… Δικαιοσύνη και μάλιστα στα Πολυμελή Πρωτοδικεία.

Συνολικά, μια ανησυχία που επλανάτο στην αίθουσα ήταν κατά πόσον η “νοοτροπία εξωδικαστικού” έχει πλέον ωριμάσει – και πόσο η δυσπιστία ή/και οι αντιστάσεις των επιχειρηματικών κύκλων, των τραπεζών, των αρχών, του νομικού κόσμου, λίγο πολύ των πάντων!, θα επιτρέψουν στο νέο σύστημα να λειτουργήσει. Μαζί και η αμηχανία ως προς το αν ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός – ακόμη κι αν λειτουργήσει όπως προβλέπεται – θα δώσει αληθινά εξατομικευμένες λύσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη και “νάρθει κόσμος” (όπως δεν έγινε π.χ. με τον Νόμο Δένδια).