Το ξενοδοχείο Mont Parnes – Μια αρχιτεκτονική ορεινή ιστορία

 

του Εμμανουήλ Β. Μαρμαρά σε επιμέλεια Γεωργίας Μ. Πανσεληνά
Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing, 2007
Σελίδες: 257

 

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

 

Το βιβλίο – ντοκουμέντο με τίτλο «Το ξενοδοχείο Mont Parnes – Μια αρχιτεκτονική ορεινή ιστορία» έρχεται να αναδείξει με έναν εντυπωσιακό τρόπο αυτό το μεγαλεπήβολο αρχιτεκτονικό έργο μέσα από  όλες του τις ιδιαιτερότητες, τις λεπτομέρειες, τα παρασκήνια που προηγήθηκαν, τις δυσχέρειες, αλλά και τις συνεργασίες σπουδαίων καλλιτεχνών. Το βιβλίο έχει συγγράψει ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εμμανουήλ Β. Μαρμαράς, η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου παρουσιάζει την ενότητα: «Έλληνες καλλιτέχνες στο Mont Parnes», ενώ προλογίζει η καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Μαργαρίτα Δρίτσα, σκιαγραφώντας την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Πρόκειται για μία εξαιρετική έκδοση με πλούσια εικονογράφηση, η οποία καταγράφει τον σχεδιασμό και τις συνθήκες ανέγερσης του Ξενοδοχείου της Πάρνηθας, περιγράφει την τελική κτηριολογική σύνθεση και αποτυπώνει την πορεία του Mont Parnes στο πέρασμα του χρόνου καλύπτοντας τις εξελίξεις μέχρι σήμερα. Αρχιτέκτονας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Mont Parnes ήταν ο Παύλος Μ. Μυλωνάς (1915-2005). Το ξενοδοχείο καταλαμβάνει έκταση οκτώ στρεμμάτων όπου υπολογιζόταν να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις (μπανγκαλόου, εστιατόρια, ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις). Τελικά, η εξέλιξη της ιστορίας ξεπέρασε τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα.

Στην παρούσα «χορταστική» έκδοση, σκιαγραφείται η εποχή και οι συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε η μελέτη και η εκτέλεση του έργου, δηλαδή η περίοδος από το 1958 έως το 1961. Στη συνέχεια, επιχειρείται η ανάλυση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, του εσωτερικού εξοπλισμού καθώς και του καλλιτεχνικού διακόσμου του κτηρίου και περιγράφονται τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Mont Parnes, που αποτελούσαν τη «χρυσή» περίοδο του μυθικού ξενοδοχείου.

Έπεται η παρουσίαση της περιόδου κατά την οποία το ξενοδοχείο μετατράπηκε σε καζίνο, αρχικά υπό ιδιωτική διαχείριση και στη συνέχεια υπό την εκμετάλλευση του ΕΟΤ, καθώς και των αλλαγών που επήλθαν στο κτήριο. Ακολουθούν οι επιπτώσεις στον κτηριακό οργανισμό από το σεισμικό χτύπημα του 1999, το οποίο οδήγησε στο πρακτικό τέλος του Mont Parnes με τη μορφή που είχε αποκτήσει το 1961. Αντί επιλόγου, γίνεται μια συνοπτική αναφορά στην προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου Mont Parnes στη θέση του παλαιού κτηρίου – με την προσδοκία, πάντοτε, ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα διαταράξουν την λειτουργική και αισθητική του υπόσταση.

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1950 που η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αθήνα, εξελισσόταν σε κέντρο προορισμού του διεθνούς τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ως ο αρμόδιος κρατικός φορέας, άρχισε να κατασκευάζει σε ολόκληρη τη χώρα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών.

Αυτή η προσπάθεια για την απογείωση του τουριστικού εξοπλισμού ξεκίνησε με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων σε επιλεγμένες περιοχές και προέκυψε η ιδέα για την ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου πολυτελείας στην Πάρνηθα. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του προβλεπόταν για τα Χριστούγεννα του 1959, αλλά διάφορες δυσκολίες μετέθεσαν τη λειτουργία του για τον Ιούνιο του 1961.

Το νέο ξενοδοχείο θα διέθετε άνετους χώρους υποδοχής και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να απευθύνεται και να φιλοξενεί ημερήσιους επισκέπτες και εκδρομείς. Ο Μυλωνάς επιθυμούσε εξαρχής να σχεδιάσει ένα ξενοδοχείο που θα διαδραμάτιζε τον ρόλο της προέκτασης της ιδιωτικής κατοικίας και θα προσέφερε ψυχική ανάταση σε ένα πλαίσιο υψηλής διακοσμητικής και αρχιτεκτονικής ποιότητας.

Και, πράγματι, ο αρχιτέκτονας κατάφερε να συνδυάσει τη μοντέρνα διεθνή τάση με την ελληνικότητα και τη λαϊκή έκφραση. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένα κτήριο-πρότυπο που τράβηξε τα βλέμματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας και το οποίο έμελλε να μείνει στην Ιστορία…