Το ολιγοπώλιο του Διαδικτύου

 

Νίκος Σμυρναίος, Το ολιγοπώλιο του Διαδικτύου: Πώς οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft
πήραν τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής
Αθήνα 2018, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, σελίδες 156, τιμή: 12,00 ευρώ

 

Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με έντονα κριτική διάθεση, αλλά και με πλήθος στοιχεία, με το πώς διαμορφώθηκε και πώς λειτουργεί –οικονομικά, κοινωνικά, εν τέλει και υπό την ευρύτερη έννοια πολιτικά– εκείνο που αποκαλεί «Ολιγοπώλιο του Διαδικτύου».

Όπως ξετυλίγει το επιχείρημα ο Νίκος Σμυρναίος, δείχνει πώς η ζωή όλων μας (λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά) έχει εγκατασταθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε μια ψηφιακή πραγματικότητα: η εργασία, η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση, η συνολική επικοινωνία, η επαφή με το κράτος, τα δίκτυα των φίλων, όλη η καθημερινότητα εν τέλει, όλα έχουν εγκατασταθεί στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών. Ακόμη και να ήθελε κανείς να ξεφύγει από αυτή την πραγματικότητα δεν θα μπορούσε – όμως η ουσία βρίσκεται αλλού: όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι προσερχόμαστε στη λειτουργία μέσα από το ψηφιακό σύμπαν.

Ενώ όμως στο ξεκίνημά της η ψηφιακή αυτή εποχή είχε περιγραφεί ως ένα εκ φύσεώς του δημοκρατικό, συμμετοχικό και αποκεντρωμένο μέσο, η Εποχή του Διαδικτύου ταχύτατα αποδείχθηκε ότι λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, με σκληρούς και ανυποχώρητους κανόνες. Οι μεγάλοι του χώρου (η Google, η Apple, το Facebook, η Amazon, η Microsoft: ο ορισμός του ολιγοπωλίου!) μέσα από το οικονομικό πρότυπο λειτουργίας τους δεν έχουν μόνο διαμορφώσει με κλειστό τρόπο τη διαδικτυακή πραγματικότητα. Όπως φάνηκε εντελώς πρόσφατα και με την υπόθεση Cambridge Analytica και την πολύκροτη δίωξη κατά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και συνολικά του Facebook σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η απογείωση του ανταγωνισμού ήρθε να διεκδικήσει μέχρι και τον έλεγχο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Στο βιβλίο αυτό του Νίκου Σμυρναίου, η αφήγηση του πώς δημιουργήθηκε αυτό το ψηφιακό σύμπαν, πώς έχει εκτραπεί σε ένα κλειστό παραγωγικό μοντέλο, πώς η εμπορευματοποίηση των σχέσεων επικράτησε ολοκληρωτικά, πώς προσδοκίες διαψεύσθηκαν και κυριαρχίες εγκαθιδρύθηκαν, έρχεται να δέσει με την προσπάθεια να καταδειχθεί σαν πώς προδιαγράφεται το μέλλον…