Το παιχνίδι του κόσμου

Κώστας Αξελός, Το παιχνίδι του κόσμου
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2018, σελίδες 574, τιμή: 25,00 ευρώ

 

Με ηλικία σχεδόν 50 χρόνων, αφού ξεκίνησε την πορεία του στις αρχές της προσωπικής/φιλοσοφικής διαδρομής του Αξελού (στις εμβληματικές Les Éditions de Minuit, το 1969, ως Le jeu du monde), το βιβλίο αυτό έρχεται να λειτουργήσει για τον αναγνώστη που το αποτολμήσει σαν μια επίσκεψη στη συνολική διαδρομή του Κώστα Αξελού. Χρησιμοποιούμε το «αποτολμήσει» συνειδητά, καθώς όλο το έργο του Αξελού (η αναζήτηση του πώς ο άνθρωπος διασυνδέεται με τα «μεγάλα», το πώς μπορεί να βλέπει και να αναλύει τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του) δεν επιδιώκει την ευκολία, αλλά προτείνει τον δύσκολο δρόμο. Κι ας είναι η γλώσσα του, η γραφή, προσιτή.
Ακολουθώντας την ηρακλείτεια αποφθεγματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την έννοια και τη λογική του παιχνιδιού (του «αιών παις εστί, παίζων, πεσσεύων· παιδός η βασιλείη»), ο Αξελός προσκαλεί σε μια διαδρομή ανακάλυψης και αυτοανακάλυψης· ή μάλλον σε έναν κύκλο αναζητήσεων, όπου ο καθένας μπορεί να οδηγηθεί στην ανακάλυψή «του». Από τον σκληρό πυρήνα των φιλοσοφικών ερωτημάτων μέχρι τη θέαση του ρου της ιστορίας ή την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων και των καταναγκασμών της τεχνολογίας, η σκέψη του Αξελού –και οι αφοριστικές του διατυπώσεις– λειτουργεί σαν μια συνεχής πρόκληση για τον αναγνώστη.
Τον μίτο βοηθάει να ξετυλιχτεί η μεταφραστική στοργή της Κατερίνας Δασκαλάκη. Που γνώρισε και συνόδευσε τον Αξελό μέχρι το τέλος. Το Παιχνίδι του κόσμου, που λειτούργησε σαν πυρήνας της τριλογίας που καταπιάνεται με τις «μεγάλες εξουσίες» (από τη μαγεία και τη θρησκεία μέσω της φιλοσοφίας και μέχρι την επιστήμη και την τεχνική), είναι, θαρρούμε, κι αυτό ένα τέλος. Που πάντα επιδιώκεται, χωρίς να φτάνεται.

ΑΔΠ