Το στίγμα των γαλλικών εκλογών

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Ομίλου «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη» –με Πρόεδρο τονΚώστα Βεργόπουλο– έφερε στην Αθήνα συζήτηση για την «Ευρώπη στο σταυροδρόμι των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων» και τις προκλήσεις των γαλλικών εκλογών. Η πρωτοβουλία αυτή είχε τη συμπαράσταση της γαλλικής Fondation Gabriel Péri, πολιτικού ιδρύματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς (Ο Péri ήταν Γάλλος αντιστασιακός, της προπολεμικής Humanité. εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς το 1941. Στην Fondation Péri δραστηριοποιούνται από τα αριστερότερα του φάσματος των Σοσιαλιστών μέχρι και του ΚΚΓ).

Πολλά τα ενδιαφέροντα –η μικρή λίστα παρουσιών: μνήμη ΔΗΜΑΡ, από Φώτη Κουβέλη μέχρι Θ. Θεοχαρόπουλο, πολύ “αριστερό” ΠΑΣΟΚ, όμως και Νίκος Φίλης–, όμως θα σταθούμε στην κρυστάλλινης καθαρότητας παρουσίαση του φιλοξενούμενου Michel Maso, της Fondation Péri, για το στίγμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Και πώς αυτές χωροθετούνται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. «Τι συνέβη στη Γαλλία;» λοιπόν;

Πρώτον, υπάρχει/εγκαταστάθηκε σταδιακά απαξίωση του πολιτικού σκηνικού, δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς: μόλις 10-13% των  γάλλων πολιτών δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα κόμματα. Δεύτερον, και συνδεδεμένο, η Άκρα Δεξιά –το Εθνικό Μέτωπο, τώρα της Λεπέν, που διαδέχθηκε στο πιο ήρεμο τον πατέρα της– έχει εγκατασταθεί από τις Ευρωεκλογές του 1984 άνω του 10%, για να φθάσει πλέον να είναι προπορευόμενο (με 28%) στις δημοσκοπήσεις των Προεδρικών.

Τρίτον, εδώ και τρεις δεκαετίες, αυξανόμενη/ενδημική αποχή από τις κάλπες – πράγμα που βασικά βάρυνε τα λαϊκά-αριστερά κόμματα (αποσάθρωση του ΚΚΓ). Τέταρτον, προέκυψε το “τέλος” της (Γκωλλικής) Γαλλικής Δεξιάς, το “τέλος του κύκλου” του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και το αντίστοιχο “τέλος κύκλου” του ΚΚΓ. Στη Δεξιά, υπήρξε η ανάγκη ξεφορτώματος του Σαρκοζί, στην Αριστερά η κατάρρευση της εποχής Ολάντ.

Πέμπτον, το ήδη προεδρικό καθεστώς της Γαλλίας έγινε σταδιακά “υπερ-προεδρικό”/Hyperpresidentailisation, το κοινοβούλιο υποβαθμίστηκε, οι εκλογές άλλαξαν φύση. Τέλος, στην ανάδειξη υποψηφίου για την Προεδρία (που από 7ετής έγινε εδώ κι καιρό 5ετής) καθιερώθηκαν προκριματικές/primaries, με αποτέλεσμα να υπάρχει “μάχη των σταύλων” και καταστροφή των υποψηφίων. Αυτό οδήγησε στα φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων, με την πολυδιάσπαση και στη Δεξιά και στους Σοσιαλιστές, και με τις δημοσκοπήσεις να μην τολμούν να σταθεροποιηθούν.