Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

 

Με αφορμή τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ,
ανασύραμε το σχετικό περσινό άρθρο της Οικονομικής

 

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Oκτώβριος 2019, τ. 987
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του Κώστα Μπλιάτκα

 

 

Το νέο εκθεσιακό κέντρο στην καρδιά της πόλης

Για την ιστορική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμβληματικό θεσμό εδώ και πολλές δεκαετίες για την οικονομία, την τοπική κοινωνία, τον πολιτισμό και τις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις, έρχεται ένα τέλος εποχής.

Μόνο που αυτός ο επίλογος δεν γράφεται με πινελιές νοσταλγίας και σε κλίμα αβεβαιότητας, αλλά με έντονο το στοιχείο της αναβάθμισης και της συνάντησης με τη νέα εποχή. Δεσπόζουσα θέση στην πορεία για τη νέα εποχή της ΔΕΘ είναι χωρίς άλλο το πρόγραμμα για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου.

Η τελική όψη της νέας ΔΕΘ θα δώσει τέλος σε μια εποχή μηδενικού πρασίνου και ελάχιστων ελεύθερων χώρων, γεγονός που από μόνο του αποτελεί μήνυμα.

Την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στο έργο αυτό εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και δεσμεύθηκε ότι όχι μόνο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και θα επισπευσθούν. Τόνισε δε πως θα πάρει προσωπικά, υπό την αιγίδα του, το έργο της ανάπλασης, σημειώνοντας πως θα φτιαχτεί «το ωραιότερο εκθεσιακό κέντρο σε κέντρο πόλης στον κόσμο».

O ίδιος αναφέρθηκε στα «μοναδικά πλεονεκτήματα», όπως είπε, «που προσφέρει στη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι υπάρχουν 170 στρέμματα μέσα στην καρδιά της πόλης τα οποία, μέσα από ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης στην κατεύθυνση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της διαμόρφωσης χώρων πρασίνου, θα αποτελούν ολοένα και περισσότερο σημείο αναφοράς για την κοινωνική, επιχειρηματική και αθλητική ζωή της πόλης».

Ο πρωθυπουργός φέρεται ενημερωμένος λεπτομερώς για το έργο της ανάπλασης, και τούτο φαίνεται από την επιλογή του να το εντάξει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ως ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα για τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας κάνει λόγο για ετοιμότητα του εκθεσιακού φορέα να προχωρήσει ώστε να προλάβει τον ανταγωνισμό από τις γύρω βαλκανικές χώρες.

«Είναι σημαντικό», προσθέτει «να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου το Π.Δ. από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να προχωρήσει στο α΄ εξάμηνο του 2020 ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον συνολικό σχεδιασμό του έργου. Θα ακολουθήσει η περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η φάση κατασκευής του έργου. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική ωρίμανση του έργου και να έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες εντός του 2021, ώστε από το 2022 να ξεκινήσει η κατασκευή».

Σε συμβολικό επίπεδο, τονίζει ότι «στόχος είναι η επέτειος των 100 ετών της ΔΕΘ, που συμπληρώνονται το 2026, να εορτασθεί στο νέο της Εκθεσιακό Κέντρο».

Όμως δεν έγιναν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη. Την πορεία ωρίμανσης του μεγάλου αυτού έργου την περιγράφει ο Τ. Τζήκας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μετά την πρώτη μελέτη που προέκρινε ως μοναδικό βιώσιμο σχέδιο την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έναντι της μετεγκατάστασης, μελέτη η οποία είχε τη συναίνεση όλων των φορέων της πόλης, ακολούθησε η προέγκριση από το ΥΠΕΝ για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) τον Νοέμβριο του 2017. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε η χωροταξική πρόταση του σχεδίου ανάπλασης από τους μελετητές και υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο του 2018. Μετά τον αρχικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, η μελέτη παρουσιάσθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, και τον Μάρτιο του 2019 αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Ειδική ημερίδα για το ΕΧΣ διοργανώθηκε από το ΥΠΕΝ και η διαβούλευση ολοκληρώθηκε μετά από μικρή παράταση στις αρχές Μαΐου 2019. Όλες οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, οι φορείς της πόλης αλλά και απλοί πολίτες συμμετείχαν στη διαβούλευση είτε εγγράφως είτε με σχόλια στην ιστοσελίδα του opengov. Όλοι οι φορείς της πόλης και οι δημόσιες αρχές εξέφρασαν κατ’ αρχάς τη σύμφωνη γνώμη τους για την αναγκαιότητα της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου και τις βασικές αρχές σχεδιασμού και διατυπώθηκαν επιμέρους προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου σε συγκεκριμένα σημεία».

Απελευθέρωση του χώρου

Η πρόταση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO συγκεκριμένα:
– Δεν αυξάνει τη συνολική δόμηση
– Συγκεντρώνει την εκθεσιακή δραστηριότητα, απελευθερώνοντας χώρο,
– Ορίζει άξονες διέλευσης και οπτικής φυγής, που επεκτείνουν αυτούς της γύρω περιοχής,
– Προβάλλει τον άξονα Παραλία-Πλατεία ΧΑΝΘ-Μουσεία,
– Ορίζει μέγιστα ύψη κατά περιοχή, που επιτρέπουν απρόσκοπτη θέαση στον άξονα Πλ. ΧΑΝΘ-Πύργος ΟΤΕ-Πολυτεχνική Σχολή,
– Αναδιοργανώνει τις κυκλοφοριακές ροές εσωτερικά,
– Συνδέεται λειτουργικά με το Μετρό,
– Προτείνει λύσεις στάθμευσης και δεν προκαλεί πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Διακριτές ζώνες

To σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης ως ακολούθως:
– Εκθεσιακή χρήση με τρεις περιοχές δόμησης αποκλειστικά για εκθεσιακά περίπτερα,
– Συνεδριακή χρήση σε συνδυασμό με έναν πολυτελή εκθεσιακό χώρο και ένα μικρό business ξενοδοχείο,
– Συγκρότημα με χρήσεις επιχειρηματικότητας και αναψυχής, καθώς και τα γραφεία της εταιρείας
– Ελεύθερος αδόμητος χώρος με χρήση αποκλειστικά πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, όπου διατηρούνται μόνο τα κτήρια του ΜΜΣΤ και του Πύργου του ΟΤΕ

Η περιοχή της ΔΕΘ είναι τμήμα του «Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Πρασίνου» που προβλέπουν όλοι οι σχεδιασμοί για την περιοχή και περιλαμβάνει το ακίνητο της ΔΕΘ, τα πανεπιστήμια, το Γ΄ Σώμα Στρατού, τα μουσεία, το δημαρχείο και το πάρκο της ΧΑΝΘ. Η πορεία προς την ανάπλαση εναρμονίζεται σίγουρα με την ανοδική πορεία της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη στροφή της Έκθεσης σε περισσότερες κλαδικές διοργανώσεις.