Το φεγγαράκι στην ακτή

 

Oικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2019, τ. 979
ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Κώστα Μπλιάτκα

Ο φίλος που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη πριν από τρεις δεκαετίες και ήρθε στην πόλη για δουλειές θέλησε να περπατήσει βραδάκι στην αναπλασμένη Νέα Παραλία. Ανάμεσα στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου και στο «Φεγγαράκι» δεν μπόρεσε να συγκρατήσει επιφωνήματα θαυμασμού γι’ αυτό που έβλεπε.

«Να μου ζήσεις, ομορφούλα μου», έλεγε και ξανάλεγε για την πόλη των φοιτητικών του περιπάτων.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο γλυπτών στο τοπία καθιστούν την περιοχή εμβληματική και ήδη έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους. Πολύχρωμη, νεανική και φιλόξενη, η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης προσφέρει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για περίπατο, αναψυχή ή τζόγκινγκ δίπλα στη θάλασσα, με το βλέμμα να χάνεται στη θάλασσα μέχρι απέναντι στην κορυφή του Ολύμπου.

Έβλεπε ο φίλος το μαγικά φωτισμένο μέσα στη θάλασσα «φεγγαράκι» μέσα στον Θερμαϊκό και τα χρώματα που τρεμόπαιζαν γύρω του στα νερά την ώρα που του εξηγούσα ότι το έργο αυτό του Παύλου Βασιλειάδη, «Το Φεγγάρι στην Ακτή», βρέθηκε στο στόχαστρο βανδάλων ούτε λίγο ούτε πολύ τρεις φορές. Προσπάθησαν να το σπάσουν, να το πριονίσουν και πριν από τρία χρόνια είχαν καταφέρει να το λυγίσουν μέχρι κάτω!

Αυτή τη φορά το γλυπτό, με τη χορηγία του επιχειρηματία-δωρητή Σταύρου Ανδρεάδη, τοποθετήθηκε με τη βοήθεια βατραχανθρώπων σε βάση που στηρίζεται από μπετόν τεσσάρων τόνων, ενώ η ανύψωσή του έγινε με αερόστατο σε μια λαμπρή τελετή. Ο ίδιος ανέλαβε τη συντήρηση δύο πάρκων της Νέας Παραλίας και συγκεκριμένα τους κήπους των Γλυπτών και της Μεσογείου, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της περιοχής.

«Περάσαμε από σαράντα κύματα, χρειάστηκαν 40 υπογραφές από αρμόδιους συν μία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ποντιστεί 25 μέτρα από την ακτή το φεγγάρι που έφτιαξα», είπε ο δημιουργός του Παύλος Βασιλειάδης.

Η εικόνα όμως της Νέας Παραλίας πράγματι την ημέρα δεν είναι ειδυλλιακή. Η εγκατάλειψη για ένα έμπειρο μάτι είναι εμφανής σε πολλά τμήματα και έγινε αντικείμενο δηκτικού σχολιασμού τόσο από τον αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη όσο και από οικολογικές οργανώσεις. Οι αγαπημένοι στους περιπατητές «Κήποι», με ξερά δέντρα και φυτά, με αγριόχορτα και με κακόγουστα δήθεν γκράφιτι, όπως και ίχνη βανδαλισμών στις κατασκευές τους αφήνουν μια πικρή γεύση.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πιάστηκε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τόσο τους βανδάλους όσο και τη γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης. Ούτως ή άλλως, το σπουδαίο αυτό έργο χρειάζεται πολλή δουλειά, γνώση, τεχνοκρατική επάρκεια και χρήματα για να συντηρηθεί.

Το ανήκουστο όμως έγινε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου στη Νέα Παραλία, όταν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή αστυνόμευση και την έλλειψη εγρήγορσης από περιοίκους και περιηγητές, έκλεψαν κατασκευές χαλκού 3,5 τόνων! Αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για απλό βανδαλισμό, αλλά για μια μάλλον οργανωμένη δουλειά, από ανθρώπους
που σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου προβαίνουν συχνά σε κλοπή δημόσιου υλικού.

Το φεγγαράκι που φωτίζει ήταν η αφορμή για μια νέα κινητοποίηση, η οποία ενδυναμώνεται από το αυξημένο ενδιαφέρον και τον διάλογο μεταξύ των πολιτών ενόψει και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση.

Η Νέα Παραλία σημαίνει πολλά και για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, αλλά και για την εικόνα μιας σύγχρονης μητρόπολης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως θέλει να είναι η Θεσσαλονίκη.

Τα πάρκα έχουν σχεδιαστεί για να ζωντανεύουν και να λειτουργούν με την παρουσία πλήθους ανθρώπων δημιουργικά. Φιλόζωοι, καλλιτέχνες, παιδάκια, καθημερινοί περιπατητές, ποδηλάτες σε καθημερινό παιχνίδι φυσικής ζωής, εκπαίδευσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Το έργο μιας βιώσιμης συντήρησής τους είναι επίπονο, δαπανηρό και διαρκές. Αξίζει όμως…