Το Bitcoin ήρθε για να μείνει

 

Γράφει ο Παναγιώτης Ζαΐμης

Παρά το γεγονός πως το Βitcoin παραμένει εν πολλοίς απαξιωμένο στη συνείδηση των συντηρητικών επενδυτών και πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να το θεωρούν ως ένα συνάλλαγμα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης αξίας, ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν. Αναπόφευκτα τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος για τις δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές που χαρακτηρίζουν το ψηφιακό νόμισμα ως ένα σύγχρονο μέσο συναλλαγής.

Σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει έρχεται να τοποθετηθεί δημόσια ο Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ, Ειδικός Ερευνητής και Πραγματογνώμων Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης, με πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο “Bitcoin & Άλλα Ψηφιακά Νομίσματα”, που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη και ο Όμιλος Economia.

Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με τον Μανώλη Σφακιανάκη το ψηφιακό νόμισμα ήρθε για να μείνει. Αφιερώνοντας αρχικά την ομιλία του στον ιδρυτή του Βitcoin, Satoshi Nakamoto, είδε το συγκεκριμένο συνέδριο ως μια ευκαιρία για να ενημερωθούν οι πολίτες σε ότι αφορά τις λειτουργίες του ψηφιακού νομίσματος αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης ενώ υπογράμμισε την χρησιμότητα του ψηφιακού νομίσματος για τις συναλλαγές της σύγχρονης εποχής, δεν ξέχασε να υπενθυμίσει τις απειλές που υποβόσκουν. Οι συναλλαγές με Βitcoin δυστυχώς δεν συγχωρούν τα λάθη. Χιλιάδες είναι οι εκβιασμοί που μπορούν να συμβούν μέσα από αυτές τις ψηφιακές συναλλαγές, μπλοκάροντας έτσι τα υπολογιστικά μας συστήματα. Επιπρόσθετα, το Βitcoin μπορεί να γίνει ένα μέσο για την αγορά παράνομων αγαθών, τη χρηματοδότηση διάφορων παράνομων ενεργειών, ξέπλυμα χρήματος ή ακόμα και τρομοκρατίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι αμιγώς ένα προϊόν εγκλήματος, καθώς έχουμε πλέον περάσει στην εποχή της ηλεκτρονικής απάτης. Η κλοπή προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων και κωδικών ασφαλείας είναι λίγα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι χρήστες του Βitcoin.

Παραδόξως, το μόνο σίγουρο είναι πως το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί πλέον μέρος της σύγχρονης πραγματικότητάς. Εφιστώντας λοιπόν την προσοχή σε κάθε πολίτη, η σωστή και πλήρης ενημέρωση για τις λειτουργίες του Bitcoin κρίνεται απαραίτητη για την ορθολογική χρήση του. Το μέλλον αναμένεται λαμπρό αλλά ταυτοχρόνως και δυσοίωνο.