«Τρεις ελέφαντες, πέντε τίγρεις και μία λέαινα υπονομεύουν την ελληνική οικονομία»

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2019, τ. 980
Συνέντευξη στον Kώστα Μπλιάτκα

 

Να κινηθούμε στον άξονα «παράγω και εξάγω» προτείνει ο Δημήτρης Λακασάς, επικεφαλής της Olympia Electronics

“Πρέπει να κινηθούμε στον άξονα παράγω και εξάγω, αποφεύγοντας τη λέαινα του λαϊκισμού. Πρέπει να τελειώνουμε επειγόντως με το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, προωθώντας τάχιστα τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού κόστους, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία. Η ρομποτική, όμως, είναι ο δρόμος του μέλλοντος στις επιχειρήσεις.»

Τα παραπάνω τονίζει ο Δημήτρης Λακασάς στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Αναφερόμενος στις εκκολαπτόμενες νέες γενιές επιχειρηματιών, λέει: «Οι νέοι πρέπει να μάθουν ότι για να πάει μπροστά η οικονομία πρέπει να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, ακόμα και ρίσκο, να αποβλέπουν με εθνική στρατηγική στο μοντέλο παράγω-εξάγω και όχι σε παλαιότερα, προ 15ετίας, καταναλωτικά μοντέλα…»

Ποιες είναι οι αδυναμίες και οι κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που φρενάρουν την ανάπτυξη;
Συχνά κάνω την εξής μεταφορική εικόνα για να περιγράψω τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας: Την υπονομεύουν τρεις ελέφαντες, πέντε τίγρεις και μία λέαινα. Οι τρεις ελέφαντες είναι η γραφειοκρατία, ο κρατισμός και η διαφθορά. Τα ονομάζω ελέφαντες διότι το μέγεθός τους ως δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιο. Πίσω τους κρύβονται, δυστυχώς, βαθιά ριζωμένες κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές στρεβλώσεις, που ξεκίνησαν μαζί με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
Το χειρότερο είναι ότι «παραδίδονται» σταθερά από γενιά σε γενιά και τείνουν να γίνουν τμήμα του DNA του Νεοέλληνα, καθώς μεταφέρονται ύπουλα αλλά σταθερά από γενιά σε γενιά. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει αυτή η ολέθρια παράδοση, που υπονομεύει κάθε προσπάθεια εκ βάθρων αλλαγής της ελληνικής οικονομίας.
Ένας άλλος παραλληλισμός είναι, όπως τον ονομάζω, οι πέντε τίγρεις. Αυτές είναι η υπερφορολόγηση, η ανεργία, το εξαιρετικά υψηλό κόστος ασφαλιστικών εισφορών, το κόστος χρήματος και τα κόκκινα δάνεια. Αυτά εκδηλώθηκαν και διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν ριζώσει ακόμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα.
Τούτο όμως μπορεί να γίνει μεθοδικά στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους, με μια ταυτόχρονη στοχευμένη πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων, η οποία θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα στη μείωση και του κόστους χρήματος.
Όλα αυτά όμως προβάλλονται και βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος για να εξαπλωθούν λόγω του φαινομένου του λαϊκισμού. Αυτός επικράτησε, δυστυχώς, από την τάση που έχουμε να εμπιστευόμαστε την τύχη μας σε «εθνικούς σωτήρες». Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα: Αντί να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και και ως κύτταρο της κοινωνίας να συμβάλει δημιουργικά στην ανάκαμψη, πέφτουμε θύματα της δημαγωγίας, με αποτέλεσμα οι ελέφαντες να μεγαλώνουν και οι τίγρεις να αλωνίζουν έχοντας τη λέαινα να βασιλεύει. Απλή, σχηματική, αλλά πολύ ανάγλυφη πιστεύω είναι αυτή η αποτύπωση.

Οι δικές σας ευθύνες και ο προσανατολισμός σας ποιοι είναι;
Όπως λέει ο Στέλιος Ράμφος, «άσε τους άλλους. Εσύ!» Δηλαδή, πιστεύω κυρίως στην ατομική ευθύνη, η οποία, εάν ενδυναμωθεί, τότε γίνεται δίκτυο. Από κει πρέπει να ξεκινήσουμε. Εδώ προσθέτω ότι ο καθένας μας ως πολίτης, ως κύτταρο αυτής της κοινωνίας, θα πρέπει να αναλάβει την ατομική του υποχρέωση και να συμβάλει στην απομάκρυνση των τίγρεων, των ελεφάντων και της λέαινας από την ελληνική κοινωνία.
Πρέπει να κινηθούμε στον άξονα «παράγω και εξάγω», αποφεύγοντας τη λέαινα του λαϊκισμού. Πρέπει να τελειώνουμε επειγόντως με το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, προωθώντας τάχιστα τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού κόστους, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία. Ο υγιής ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μετανάστευσης (και όχι μόνο το Δημόσιο), στην κοινωνική συνοχή, στη λύση του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.
Οι νέοι πρέπει να μάθουν ότι για να πάει μπροστά η οικονομία πρέπει να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, ακόμα και ρίσκο, να αποβλέπουν με εθνική στρατηγική στο μοντέλο παράγω-εξάγω και όχι σε παλαιότερα, προ 15ετίας, καταναλωτικά μοντέλα.
Αυτές τις επιλογές διαχρονικά στηρίζει ο ΣΕΒΕ, ζητώντας παράλληλα και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στο σημερινό διεθνές οικονομικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον είναι μονόδρομος πια η επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, που πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις και αλληλένδετοι πυλώνες της στρατηγικής μιας εταιρείας.
Οι δύο αυτοί πυλώνες, άλλωστε, μας βοήθησαν να βρισκόμαστε ανάμεσα στις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας της Ευρώπης και να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η καινοτομία έχει πολλές όψεις και πολλοί ομνύουν στο όνομά της. Εσείς, πρακτικά, πώς την εφαρμόζετε;
Κατ’ αρχάς, η καινοτομία είναι ομαδική υπόθεση. Χωρίς κουλτούρα ομαδικότητας και ανθρώπινα δίκτυα, όπως προανέφερα, είναι αδύνατον να αναπτυχτεί μια επιχείρηση. Η καινοτομία, με άλλα λόγια, χωρίς την ομαδικότητα είναι απλώς «κε-νο-τομία!
Τούτο προϋποθέτει να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή, να αμφισβητείς την ίδια σου την επιτυχία και να αναζητάς το επόμενο στάδιο, να μην φοβάσαι την ανάληψη ρίσκου και να είσαι προνοητικός στην αλλαγή.
Η ρομποτική, όμως, είναι ο δρόμος του μέλλοντος στις επιχειρήσεις. Η 4η βιομηχανική επανάσταση (industry 4.0), με την είσοδο των ρομπότ στη ζωή μας και στο εργασιακό περιβάλλον, θα επιφέρει ριζικές αλλαγές οι οποίες θα ορίσουν το μέλλον της εργασίας και όχι μόνο.

 

Η αποστολή της εταιρείας πώς συνοψίζεται κατά τη δική σας φιλοσοφία;
Επιδιώκουμε να είμαστε η καλύτερη ελληνική εταιρεία και να εντασσόμαστε ανάμεσα στις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.
Τούτο ξεδιπλώνεται με τους εξής άξονες της πολιτικής μας:
1.  Ακολουθούμε στρατηγική στόχευσης (focus strategy) με έμφαση στην εξειδίκευση και στο niche marketing.
2.  Το δίκτυο διανομής μας είναι καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, πυροσβεστικών ειδών και εξειδικευμένες εταιρείες Security.
3.  Η φιλοσοφία που διέπει την εταιρεία μας είναι ανθρωποκεντρική.

H Iστορία της εταιρείας
Από την Πιερία, όπου λειτουργεί η μεγάλη μονάδα παραγωγής σε όλο τον κόσμο, η Olympia Electronics με καινοτομία, σταθερό προσανατολισμό στις νέες τεχνολογίες, με πίστη στο μέλλον που φέρνει η Ρομποτική και με ομαδική κουλτούρα στο επιχειρείν εδραιώνει τη δική της παρουσία στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

H Olympia Electronics ιδρύθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη. Τα ηνία της επιχείρησης τα έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά των δύο ιδρυτών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Το ανθρώπινο δυναμικό της Olympia Electronics ανέρχεται στους 185 εργαζομένους, με το 10% στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η παρουσία της σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού. Η φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζεται στην αντίληψη «προσφέρουμε περισσότερα για λιγότερα».
Μεταξύ άλλων, σταθμοί στην εξέλιξη της Olympia Electronics τα τελευταία χρόνια υπήρξαν οι εξής:
• Το 2017 βρίσκεται ανάμεσα στις 175 εταιρείες στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Grant Thornton. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς παραλαμβάνει το Χρυσό Βραβείο στα βραβεία Greek Exports Awards 2017, ενώ ταυτόχρονα αποσπά την τιμητική διάκριση του Βραβείου Επιχειρηματικής Αριστείας και τον έπαινο του Βραβείου Εξαγωγικής Αριστείας Βιομηχανικού Προϊόντος στα βραβεία Made in Greece 2017.
• Τον Μάρτιο του 2018 επιλέγεται ως μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στη λίστα Ones to Watch.
• Η Olympia Electronics έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς στις σκανδιναβικές χώρες (κυρίως στη Σουηδία και στη Νορβηγία).
• Κατέχει δυναμική παρουσία σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις, όπως την Light + Building στη Φρανκφούρτη, την Intersec στο Ντουμπάι, την SMM στο Αμβούργο, την Project Qatar στο Κατάρ, την ENERGETAB στην Πολωνία, την OFSEC στο Ομάν, την Securex στην Πολωνία, την Belectro στη Γερμανία. Τέλος, με τη συμμετοχή της σε ναυτιλιακές εκθέσεις, όπως τα Ποσειδώνια στην Αθήνα, η MARINE TECH στην Κορέα, και η Seatrade Cruise Global στο Μαϊάμι, διεκδικεί μια σημαντική θέση στην παγκόσμια ναυτιλία. Τον Απρίλιο του 2019 θα
συμμετάσχει στη Seatrade Marine.