Τρικυμία στην κορυφή της Δικαιοσύνης

 

Όταν, πριν δυο μόλις μέρες, περιγράφαμε τα βασικά στοιχεία της συζήτησης – στην Γεννάδειο, με εξαιρετικά προβεβλημένους συμμετέχοντες: Βαγγέλη Βενιζέλο, Τάκη Πικραμμένο, Βασίλη Σκουρή, Κώστα Μενουδάκο, αλλά και με πυκνό ακροατήριο δικαστικών και πανεπιστημιακών – για το Δίκαιο της Ανάγκης και την λειτουργία του στα χρόνια της κρίσης, δεν φανταζόμασταν ότι κυριολεκτικά την ίδια ώρα σιγόβραζε κάτι που, μετ’ ου πολύ, ξεχείλισε!

Αναφερόμαστε στην – ήδη πολύκροτη, πολυσυζητημένη και προς πολλαπλές κατευθύνσεις παρεξηγήσιμη – παραίτηση από την θέση του Προέδρου του ΣτΕ του Νίκου Σακελλαρίου, του ανώτατου δικαστικού που είχε προεδρεύσει της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες και πιο πρόσφατα για εξίσου σημαντικές/δημοσίου ενδιαφέροντος υποθέσεις. Παραίτηση ενώπιον των καμερών, με το πλέον πανηγυρικό τρόπο (με την τήβεννο που αρμόζει στην εκφώνηση αποφάσεων, άντε και την επίσημη παρουσία στα έδρανα της διάσκεψης) και με εξαιρετικά πολιτικό περιεχόμενο – και με σαφή την καθοδήγηση (με ένα «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», κυρίως όμως με αναφορά στο αδιέξοδο των συνταξιούχων με τον νέο γύρο μειώσεων των συντάξεων – που η συνταγματικότητά τους, ακριβώς, κρινόταν).

Μολονότι από την πρώτη στιγμή οι γραμμές διαχωρισμού της πολιτικής σκηνής εμφανίσθηκαν – και εδώ! – σαφέστατες, με τα κυβερνητικά έδρανα να εγκαλούν τον Ν. Σακελλαρίου επειδή παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την διαρροή αποφάσεως προτού αυτή εκδοθεί, ενώ δεν είχε πράξει το ίδιο σε προηγούμενες υποθέσεις (όπως π.χ. των τηλεοπτικών αδειών…), ενώ από τα αντιπολιτευόμενα σηκώθηκε έντονη διαμαρτυρία για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, για ζήτημα κράτους δικαίου κοκ, τελικά κανείς δεν συμπαραστάθηκε μέχρι τέλους στην επιλογή Σακελλαρίου, να παραιτηθεί με τέτοιο πάταγο έξη μόλις εβδομάδες πριν την λήξη της θητείας του. Δεν ήταν τόσο το – κυριολεκτικά – πρωτοφανές της απόφασης/του χειρισμού της παραίτησης. Ήταν και η τρικυμιώδης διαδρομή Σακελλαρίου, ο οποίος αναδείχθηκε από την τωρινή Κυβέρνηση, θεωρήθηκε «φιλικός» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, προπηλακίσθηκε στο Κολωνάκι, πέρασε «απέναντι» πάντως με την υπόθεση του Πόθεν Έσχες των δικαστικών, βρέθηκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ενώπιον ακροατηρίου για να… καταλήξει στην χθεσινή παραίτηση.

Το ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς είναι ότι, μέχρι να ορισθεί διάδοχος στην Προεδρία του ΣτΕ, θα ασκεί καθήκοντα Προέδρου – ως αρχαιότερος Αντιπρόεδρος, προεδρεύων του Ε΄ Τμήματος – ο Νάσος Ράντος. Ο οποίος, σημειωτέον, είχε ταλαιπωρηθεί με προσωπικές επιθέσεις, διαρροές κοκ κατά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πάντως, θα παρατηρηθεί η επιλογή του νέου Προέδρου από μια Κυβέρνηση που έχει – προδήλως – καεί από την προηγούμενη επιλογή της… Καιρός ίσως να συναισθανθούν όλοι ότι ο τωρινός τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (από το Υπουργικό Συμβούλιο) δεν είναι ο ασφαλέστερος!

Πάντως, μπορεί κανείς να φαντασθεί πόσο θα ωφελούσε την σημερινή Κυβέρνηση – διότι αυτή είναι που θα ορίσει την διάδοχη κατάσταση – αν έμενε στην επετηρίδα ως έχει. Και όριζε τον Ν. Ράντο, σε μια κίνηση έμμεσης επανόρθωσης μιας κατάστασης που ούτως ή άλλως δεν έκανε καλό σε κανέναν.