Υγιείς αντιδράσεις σε αθλιότητες

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Εκεί που άρχιζε να καταγράφεται στις σοβαρές απειλές στο – ούτως ή άλλως εκρηκτικό – μέτωπο του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, η απάνθρωπη και  επίφοβη δραστηριοποίηση «εθνικών» κύκλων που λερώνουν την ίδια την έννοια που παριστάνουν ότι υπηρετούν, προέκυψε υγιής αντίδραση. Αυτή την φορά από τις αστυνομικές, κυρίως όμως τις δικαστικές αρχές. Δείτε:

Επί ημέρες αυτοπροβαλλόταν διαδικτυακά «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών», με έδρα στον Βόλο. Οι σχετικές αναρτήσεις περιλαμβάνουν πυκνό ρατσιστικό λόγο – όπως έδειχνε ήδη ο αδιανόητος τίτλος του Συλλόγου – ενώ υπήρχαν προσκλήσεις για μετάβαση στον Έβρο, με τα όπλα, «να φυλάσσουν τα σύνορα». Η Ασφάλεια Βόλου έσπευσε να αναζητήσει τους διαχειριστές πίσω απ’ αυτό το διαδικτυακό σχήμα οι οποίοι παρευθύς έκαναν πίσω, άλλαξαν τον τίτλο σε «Σύλλογο Πατριωτών Βόλου» και έδωσαν διαβεβαιώσεις για φιλειρηνική και μόνον δράση. Η υπόθεση παραπέμφθηκε αμέσως στην Εισαγγελία, να εξετάσει την υπόθεση από πλευράς αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Ακόμη πιο σημαντική η παρέμβαση στα νησιά και μάλιστα στην Λέσβο – όπου, ήδη, τείνει να προκαλέσει διεθνή εμπλοκή η πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρότυπη δομή/κοινωνικό κέντρο με σχολείο «One Happy Family» στο Καρά Τεπέ (μότο της δράσης: «Εργαζόμαστε ΓΙΑ τους ανθρώπους, αλλά και ΜΕ τους ανθρώπους»,  με συμμετοχή από ΜΚΟ που ξεκινούν από Ελβετία και Αγγλία και φθάνουν έως την Καλιφόρνια). Η υπόθεση διερευνάται για εμπρησμό, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο η δομή είχε αναστείλει την λειτουργία της λόγω των απειλών που διατυπώνονταν κατά των ΜΚΟ. Η επίσημη Ν.Δ. διέγραψε μέλος της (από την Ηλεία) που είχε δημοσίως χαρεί για την πυρκαγιά – «One happy night» έγραψε – με την παρατήρηση «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, με δηλώσεις ή πράξεις, να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια». Πέραν τούτου, ήδη προωθούνται δικογραφίες για τις καταλήψεις δρόμων και για παρακώλυση συγκοινωνιών – σε Λέσβο, αλλά και Σάμο, από 55 και 10 άτομα αντιστοίχως – στα πλαίσια πρωτοβουλιών τύπου vigilante, ώστε να μην μπορούν να φθάνουν στις εκεί δομές, ΚΥΤ/Μόριας και Ζερβού/Σάμου πρόσφυγες νεοεισερχόμενοι στα νησιά.

Όμως, ακόμη πιο αιχμηρή υπήρξε η «απάντηση» της Δικαιοσύνης στην Λέσβο στην περίπτωση δύο συλληφθέντων για απειλή, που δικάστηκαν στα πλαίσια του αυτόφωρου, βάσει fake news που τέθηκαν σε κυκλοφορία για «Τουρκική χρηματοδότηση του Κέντρου Φιλοξενίας [ευάλωτων ομάδων] στο ΠΙΚΠΑ» είχε στοχοποιηθεί και σχεδόν προκηρυχθεί η Έφη Λατσούδη και συνεργάτες της (Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της ύπατης Αρμοστείας , το 2016 – για όσους τυχόν έχουν χωλή πληροφόρηση η Ύπατη Αρμοστεία αποτελεί διεθνή οργανισμό στα πλαίσια του συστήματος ΟΗΕ). Εδώ όχι απλώς συνελήφθησαν οι δυο εντοπισθέντες δράστες της απειλής – ο ένας τους δημοτικός άρχων… – και βρέθηκαν με ποινή 3 μηνών με άμεση εκδίκαση αυτοφώρου, αλλά υπήρξε και το εξής πρόσθετο επεισόδιο. Οι συνήγοροί τους επεδίωξαν να «καθαρίσουν» δεχόμενοι να υπογράψουν οι πελάτες τους επαρκώς εξευτελιστική δήλωση επανόρθωσης/μετάνοιας. η δήλωση ετοιμάστηκε και υπογράφηκε. η απειληθείσα δέχθηκε ότι ικανοποιείται, «για διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης στο νησί». Όμως η εισαγγελική έδρα ρώτησε αν ρητώς αποσύρεται η μήνυση, η μήνυση δεν απεσύρθη οπότε  η εισαγγελική πρόταση (και η απόφαση του Δικαστηρίου) υπήρξε καταδικαστική. Οι γενναίοι της στοχοποίησης και της προσπάθειας εκφοβισμού των ανθρώπων του ΠΙΚΠΑ, όχι μόνον σύρθηκαν στα πατώματα μετανοούντες και ζητώντας συγγνώμη, αλλά και βρέθηκαν με καταδίκη. Ενδιαφέρον.