Υπάρχει όμως και η 4η αξιολόγηση…

 

Μέσα στην αναστάτωση, ή μάλλον την παραζάλη που έχουν φέρει τα επάλληλα μέτωπα σκανδαλισμού και ανησυχίας της κοινής γνώμης – πιο πρόσφατη η υπόθεση της παραίτησης/αποπομπής Ράνιας Αντωνοπούλου/Δήμου Παπαδημητρίου, πάντα στον φόντο οι διάφορες φάσεις του σκανδάλου της Novartis, δεν λέει να κατακαθίσει το μέτωπο του Μακεδονικού και… μην μας προκύψει τίποτε από τα πολύ βαρύτερα Ελληνοτουρκικά! – σχεδόν πάει να περάσει απαρατήρητη η έναρξη των 4ης Αξιολόγησης του Μνημονίου -3. Η οποία μάλιστα υποτίθεται ότι είναι και η τελευταία των Μνημονίων, δηλαδή εκείνη που θα οδηγήσει στην διαβόητη «έξοδο». Δεν θάπρεπε να γίνει στα σιωπηλά αυτή η πορεία.

Δείτε μερικές από τις πτυχές της τωρινής συζήτησης: Κεντρικής προβληματικότητας η υπόθεση των (ηλεκτρονικών πλέον καθ’ ολοκληρίαν, όμως για την ώρα διστακτικών) πλειστηριασμών, οι οποίοι άλλωστε αποτελούν κατάλοιπο και της τρίτης αξιολόγησης όσο η Τρόικα δεν αποδέχεται την διαπίστωση ότι – ήδη – η ίδια η απειλή των πλειστηριασμών οδηγεί πολλούς δανειολήπτες σε συμβιβασμό. Δίπλα σ’ αυτήν την πτυχή, η συζήτηση για το μέλλον του Νόμου Κατσέλη• παραδίπλα η υπόθεση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που προχωρεί μεν η λειτουργία του αλλά μετ’ εμποδίων παρά τις εκλεκτές προσπάθειες του Ειδικού Γραμματέα Φώτη Κουρμούση.

Ακόμη πιο ευαίσθητη η αναφορά σε όσα εργασιακά παραμένουν προς ρύθμιση – εδώ δεν τραυματίζει τόσο η συζήτηση  περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο η ουσιαστική προσέγγιση των όρων και της λειτουργίας της υποχρεωτικής διαιτησίας. Επιπλέον επανέρχεται το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πλέον θα καταλάβει και τον κλάδο της ενέργειας που έως τώρα λειτουργούσε ως ταμπού: πώληση λιγνιτικών μονάδων, τρόπος «υποχώρησης» της θέσεως της ΔΕΗ, πώληση ΔΕΣΦΑ κοκ.

Καθώς, λοιπόν, η συζήτηση για την 4η αξιολόγηση συνδυάζεται με την – ήδη υπό εξέλιξη – υπόθεση των stress tests των συστημικών τραπεζών• καθώς επιπλέον είναι ευρύτερα γνωστό ότι προχωράει και η συζήτηση για την ελάφρυνση/αναδιάρθρωση χρέους• καθώς όλα τα παραπάνω συμπίπτουν και ενεργοποιούνται απο κοινού, αληθινά αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή.