Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων

 

Βασίλης Σωτηρόπουλος
Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων: Εργαλειοθήκη για τον νέο θεσμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2017, σελίδες 210, τιμή: 22 ευρώ

 

 

 

 

Μια μεθοδική και υποβοηθητική στην πρακτική προσέγγιση του προβλήματος που όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, άμεσα/στα τέλη Μαΐου, με την υποχρέωση ορισμού Υπεύθυνου δεδομένων/DPO.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος ασχολείται από καιρό με τις κακοτοπιές των προσωπικών δεδομένων, οπότε – αφού πρώτα δώσει μια ιστορική/μεθοδολογική εισαγωγή στο όλο κανονιστικο πλαίσιο (Ευρωπαϊκής προέλευσης, το μαντέψατε), παίρνει τον νομικό αλλά και τον μη-νομικό αναγνώστη χέρι-χέρι, και τον ξεναγεί στις υποχρεώσεις του νέου (δηλαδή δεν είναι νέο, αλλά τώρα «ανακαλύπτεται»…) νομικού καθεστώτος προστασίας. Εξηγεί ποιοι υποχρεούνται και ποιοι όχι (εδώ, γκρίζα ζώνη) να ορίσουν DPO. Δείχνει πώς αυτός καλείται να λειτουργήσει, τι αρμοδιότητες και τι καθήκοντα και τι υποχρεώσεις και τι περιορισμούς έχει – και τι αντίστοιχα «του οφείλει» ως συνεργασία η επιχείρηση.

Η διεξοδικότητα και πρακτική προσέγγιση φθάσει στο σημείο να δίνονται πρότυπα κειμένων για την πρόσληψη DPO και την συμβατική σχέση μ’ αυτόν – αλλά και διεξοδικά τα βήματα εγκατάστασής του. Χρήσιμο.