Χαμόγελα στους επενδυτές

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Ioύλιος 2019, τ. 984
ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ του Γιώργου Γιακουμάκη

Σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ έφερε η προκήρυξη των εκλογών και η προσδοκία κυβερνητικής αλλαγής

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και, φυσικά, στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πλέον η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις πρώτες κινήσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να έχει η χώρα μια συνεχή αναπτυξιακή δυναμική.

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στο μέτωπο της προσέλκυσης των επενδύσεων, καθώς μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει τους ξένους επενδυτικούς οίκους να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το ελληνικό χρηματιστήριο και να προχωρούν σε μια σειρά εκτιμήσεων για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πορεία του τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει αποδώσει 40% από τις εκλογές του 2015, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει πάνω από 30%.
Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές θα λειτουργήσει θετικά για τις μετοχές και τα ομόλογα, εκτιμώντας ότι η πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα θα είναι ενθαρρυντική. Στο μέτωπο της οικονομίας, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυκλική ανάκαμψη, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι δύο κύριοι λόγοι της θετικής άποψής της για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018 ήταν η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και ένα μεγάλο ταμειακό αποθεματικό, που καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2021. Σε ό,τι αφορά τις προσεχείς εκλογές, υποστηρίζει ότι τυχόν επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Κατά την άποψή της, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν υπό μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.

J.P. Morgan

Σχολιάζοντας τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η J.P. Morgan τονίζει ότι οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα δημιούργησαν νέα δεδομένα στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Όπως σημειώνει, η προκήρυξη εκλογών για τις 7 Ιουλίου αποτελεί θετική εξέλιξη· πρώτον, διότι –όπως εκτιμά– μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%· δεύτερον, θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών περιορίζει τον κίνδυνο επιπρόσθετων εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι και μετριάζει τις ανησυχίες για έναν αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία.

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley σε δική της έκθεση αναφέρει πως με βάση τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα στις εθνικές εκλογές και θεωρεί πως μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις 7 Ιουλίου. Αν συμβεί αυτό, εκτιμά πως θα οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής, η οποία θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα. Όπως σημειώνει, η κυκλική ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο. Ταυτόχρονα, στην έκθεσή της αναφέρει ότι τυχόν επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια φιλική προς τις επιχειρήσεις αλλαγή, αλλά και προς την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Βασική θέση της Morgan Stanley είναι πως οι αγορές ίσως συνεχίζουν να θεωρούν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θετικό καταλύτη. Σημειώνει επίσης ότι αναμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, με τις αγορές να εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν γρήγορα, αν μεταβληθεί αυτή η στάση.


Natixis 

Η Natixis υπογραμμίζει πως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Όπως υποστηρίζει, η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών αποτέλεσε καλό νέο για τις αγορές, καθώς η προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία εξηγεί και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που έχουν δείξει το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Πάντως, η Natixis σημειώνει πως το έργο της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει αρκετούς περιορισμούς και από το οποίο θα είναι δύσκολο να βγει, καθώς δεν θα μπορέσει να αποκλίνει σημαντικά από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν απέναντι στην Κομισιόν.


Wood

Από την πλευρά της, η Wood τονίζει πως, αν υπερισχύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προσεχείς εκλογές, αυτός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια τεράστια αλλαγή πολιτικής· εντούτοις αναμένει πως η κυβέρνησή του θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και θα δώσει έμφαση στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης. Η Wood διατηρεί τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο και στέκεται ιδιαίτερα στη Eurobank, για την οποία επισημαίνει ότι αποτελεί κορυφαία της επιλογή λόγω της ξεκάθαρης ορατότητας για χαμηλότερα NPEs και της αύξησης του ROE. Παράλληλα, η Wood σημειώνει πως είναι οι μετοχές των εταιρειών Jumbo λόγω ισχυρής ανάπτυξης, χαμηλής μόχλευσης στον ισολογισμό και ΟΠΑΠ λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης, ισχυρής ταμειακής ροής και σταθερού management.

Eurobank Equities

Σε δική της έκθεση, η Eurobank Equities σημειώνει πως οι πολιτικές εξελίξεις τροφοδοτούν την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στην ενίσχυση των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως οι εσωτερικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2019 φαίνονται θετικές, καθώς διαβλέπει πως οι προσεχείς εκλογές δεν εμφανίζονται ως πολιτικό εμπόδιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η εκτίμηση για την πορεία των ελληνικών μετοχών ενσωματώνει σημαντική προσδοκία, με την επιφύλαξη επιβεβαίωσης από την επικείμενη αλλαγή της εκτελεστικής εξουσίας και τη μακροπρόθεσμη επιτάχυνση». Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής συνιστούν την τακτική εναλλαγή σε μετοχές, ενώ προτείνουν τοποθετήσεις σε μετοχές με απόδοση μερίσματος και εμφανή προοπτική ανάπτυξης. Επίσης, αναφέρουν πως είναι ταυτόχρονα απαραίτητο να υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα στην περίπτωση επιδείνωσης του αισθήματος κινδύνου. Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει πως μετά από μια περίοδο αδυναμίας πολλών μηνών που συνδέεται με ακραίες εικασίες σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους dilution, υπήρξε σημαντική ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, εκτιμά ότι η αγορά σταδιακά τιμολογεί το σενάριο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας να λάβει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κανονικότητα, κάτι που φυσικά θα οδηγήσει σε σταδιακή διάβρωση του discount της αποτίμησης σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης. Στις κορυφαίες επιλογές της συμπεριλαμβάνει τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τη Lamda, ενώ από τους τραπεζικούς τίτλους ξεχωρίζει την Alpha Bank, δεδομένου του συνδυασμού ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

NBG Securities

Από την πλευρά της, η NBG Securities υποστηρίζει ότι οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η οποία ενίσχυσε την ορμή που είχε από την αρχή του έτους. Μάλιστα, όπως σημειώνει, η βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η πολιτική σταθερότητα βελτίωσαν την εμπιστοσύνη στα οικονομικά και επιχειρηματικά μέτωπα, ενισχύοντας επίσης το ενδιαφέρον για εγχώριες μετοχές. Υπό αυτές τις συνθήκες, η NBG Securities εκτιμά πως οι τιμές-στόχοι μας αυξάνονται κατά μέσο όρο 6%. Σύμφωνα με την ίδια, το επόμενο ορόσημο για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι οι γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα αποτελέσματα των οποίων, με την παραδοχή μιας ισχυρής νέας κυβέρνησης, θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την εφαρμογή της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες –όπως τονίζει– σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της Κομισιόν φέρουν ενδείξεις κόπωσης. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής θεωρούν ότι οι κυριότεροι κίνδυνοι για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της αγοράς είναι η πολιτική αστάθεια και η επακόλουθη ανάκληση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η εμφάνιση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Euroxx Χρηματιστηριακή

Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή σημειώνει πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών οδηγεί σε μικρότερη προεκλογική περίοδο και συνεπώς σε χαμηλότερους κινδύνους για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Παράλληλα, σημειώνει πως οι επενδυτές χαιρέτισαν την προοπτική μιας ταχύτερης πολιτικής στροφής προς μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και την οικονομία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής βλέπουν θετικότερες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αναμένουν διατηρήσιμη βελτίωση στο χρηματοδοτικό τους προφίλ (αύξηση των καταθέσεων, ανάκαμψη της οικονομίας και σταδιακή επιστροφή στις αγορές), στον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων (μείωση των NPEs παρά τις προκλήσεις), ισχυρότερες τάσεις μείωσης των λειτουργικών δαπανών και επιτάχυνση της κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, η Euroxx προχωρά σε αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση overweight. Ειδικότερα, αύξησε την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 2 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, στα 1,10 ευρώ, από 0,82 ευρώ για τη Eurobank, στα 3 ευρώ για την Εθνική, από 1,90 ευρώ προηγουμένως, και στα 3,30 ευρώ για την Πειραιώς, από το 1 ευρώ προηγουμένως.