Χρήστος Σαρτζετάκης, στα Χανιά

 

Μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, στα Χανιά έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σαρτζετάκη «Επιτελών το Καθήκον μου», με το οποίο ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Λαμπράκη επαναφέρει την σημασία αυτού του καθοριστικού για την μεταπολεμική Ελλάδα στιγμιότυπου Ιστορίας. Στην Αθήνα ο Σαρτζετάκης υπηρέτησε – έτσι θα τόλεγε κι ο ίδιος – ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην Θεσσαλονίκη διαδραματίστηκαν τα φοβερά γεγονότα της δολοφονίας Λαμπράκη, της προσπάθειας συγκάλυψης, της ανάκρισης/αποκάλυψης, της δίκης ουσίας… Στα Χανιά, και μάλιστα στην διπλά σημαδιακή Κάνδανο, ξεκινά η οικογενειακή ρίζα του Χρήστου Σαρτζετάκη – και εκεί, στην Κρήτη, μάλλον είναι η αρχή του πείσματος και της αίσθησης του καθήκοντος που τον οδήγησε στο να γίνει σύμβολο μιας εποχής.

Στην προσφώνησή του ο – επίσης Χανιώτης – Γιώργος Σταθάκης (την στιγμή εκείνη βρισκόταν σε teleconference με Τρόικα, αλλά η τοποθέτησή του ήταν ουσιαστική) σημείωσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει προφανώς από την ταυτότητα του συγγραφέα. Όχι, όμως, επειδή αυτός υπήρξε ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας αλλά διότι ήταν πρωταγωνιστής σε μια από τις σημαντικότερες δίκες «δολοφονίας με πολιτική αφετηρία», όπως εξηγεί ο ίδιος στο βιβλίο. «Η δολοφονία Λαμπράκη είναι ένα από τα σημεία καμπής στη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας. Σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης, που τελικά οδήγησε στο πραξικόπημα του ’67. Και η προσφορά Σαρτζετάκη ήταν ότι αν και δεν κατάφερε να καταδικαστούν όλοι οι ένοχοι, πέτυχε να αποτρέψει ένα σύντομο «κουκούλωμα» της άμεσης εμπλοκής του κρατικού μηχανισμού. Το πλήρωσε ο ίδιος, με διώξεις, ακόμα και βασανισμούς, στα χρόνια της δικτατορίας».

Ο ίδιος ο δικαστής – ο ανακριτής της υπόθεσης Λαμπράκη – Χρήστος Σαρτζετάκης, αφού σημείωσε ότι τα γεγονότα εκείνα «σε χρόνους όχι χαρωπούς, ελάχιστα χρόνια μετά την λήξη του Εμφυλίου σπαραγμού […] συνεκλόνισαν το Πανελλήνιο, αλλά διέσυραν και διεθνώς την Ελλάδα», εξήγησε πως η ανάκριση απεκάλυψε ότι «η δολοφονία Λαμπράκη και τα λοιπά εγκλήματα οφείλοντο εις δραστηριότητα του επίσημου Κράτους».

«Κατά καθήκον», λοιπόν έκανε την ανηφορική διαδρομή της ανάκρισης εκείνης (για να ανταποκριθεί και στην «ανάγκη απαλείψεως του εντεύθεν στίγματος εις βάρος της πατρίδας μας»), «κατά καθήκον» γράφτηκε και το δίτομο αυτό έργο 1650 συνολικά σελίδων που στοιχειοθετεί όλη την υπόθεση.