Ψηφιακή Ελλάδα και άλλα θαύματα στην 84η ΔΕΘ

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2019, τ. 986
Φάκελος 84η ΔΕΘ του Κώστα Μπλιάτκα

Η ∆ιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί από το βήμα της να συμπυκνώνει κάθε χρόνο τις πολιτικές εξελίξεις στις αρχές του φθινοπώρου, με τις κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και τον κριτικό λόγο την αντιπολίτευσης όπως τον εκφράζουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά παράλληλα είναι και το μεγάλο εκθεσιακό πολυγεγονός στην Ελλάδα.

Αυτό θα βρεθεί και φέτος τον Σεπτέµβρη στο επίκεντρο των επιχειρηµατικών, τεχνολογικών και οικονοµικών εξελίξεων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με τιµώµενη χώρα για το 2019 την Ινδία, µία ταχέως αναπτυσσόµενη υπερδύναµη, η 84η διοργάνωση της ∆ΕΘ δίνει νέα οπτική και βήµα για να αναπτυχθούν νέες εµπορικές, επενδυτικές αλλά και πολιτιστικές σχέσεις, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως πλατφόρµα για την προβολή και ανάδειξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και θεαµάτων.

To περσινό ρεκόρ επισκεψιµότητας της 83ης ∆ΕΘ, µε την προσέλκυση 283.853 επισκεπτών, αποδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στον χώρο των µεγάλων οργανώσεων.

Με προσανατολισµό στις νέες τεχνολογίες (τεχνητή νοηµοσύνη, robotics, internet of things, big data κ.ά.), αλλά και καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, µε κλάδους όπως η µηχανοκίνηση, η οµορφιά, η γαστρονοµία, η εκπαίδευση και η ενέργεια, οι εκθεσιακοί χώροι της ∆ΕΘ έχουν ιδιαίτερη ζήτηση και προαναγγέλλουν µία ακόµη, πολύ επιτυχηµένη διοργάνωση.

Ψηφιακή Ελλάδα

Την ψηφιακή Ελλάδα σε πρώτο πλάνο θα θέσει για 2η συνεχόμενη χρονιά το αφιέρωμα Digital Greece, που θα φιλοξενηθεί στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Digital Greece είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo, σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers. Πραγματοποιείται με στόχο την προβολή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στεγάζεται, όπως και πέρσι, στο Περίπτερο 12.

Startups και scaleups, δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης θα δώσουν και φέτος το δυναμικό «παρών» ως μόνιμοι εκθέτες, αλλά και μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις που θα αναδείξουν τις τάσεις και τις ευκαιρίες στο ελληνικό οικοσύστημα.

Δεδομένου ότι η 84η ΔΕΘ τιμά την Ινδία, μία οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη και στις νέες τεχνολογίες, το ενδιαφέρον εκθετών και κοινού αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένο.

Οι εκθέτες του Περιπτέρου 12 θα έχουν την ευκαιρία, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαθέσει το Digital Greece, να πραγματοποιήσουν B2B και B2C συναντήσεις με τους εκθέτες της τιμώμενης χώρας.

Στις Β2Β συναντήσεις, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν και εταιρείες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) κ.ά.

Το αφιέρωμα Digital Greece θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Innovation Hub από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Found.ation
  • Demo Day Event, που υλοποιείται από το European Institute of Innovation & Technology Food (EIT Food)
  • EIT Raw Materials acceleration programme, σε συνεργασία με το European Institute of Innovation & Technology Raw Materials (EIT RAW Materials)
  • Κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με τη Regeneration
  • Demo Day του Okthess, με συμμετοχή επενδυτικών ταμείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Παγκόσμιο συνέδριο αγρο-επιχειρηματικότητας, 4ο Global Agripreneurs Summit (GAS), 7 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Η τεχνολογική «επανάσταση» του 5G

Η 84η ΔΕΘ όμως γίνεται και η πρώτη έκθεση όπου θα παρουσιαστεί και θα αξιοποιηθεί πιλοτικά το δίκτυο νέας γενιάς 5G, στέλνοντας ένα μήνυμα καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, μετακινούμαστε, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις οικονομικές μας συναλλαγές. Η επόμενη (5η) γενιά κινητής τηλεφωνίας και το δίκτυο 5G θα φέρουν ακόμη περισσότερες αλλαγές!

Όσοι θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από την επικείμενη τεχνολογική «επανάσταση» δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την 84η ΔΕΘ, όπου για πρώτη φορά σε έκθεση θα παρουσιαστεί και θα αξιοποιηθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή των εταιρειών Wind και Huawei, στέλνοντας «ένα μήνυμα καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας. Άλλωστε, η ΔΕΘ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, κάτι που αποτυπώνεται και στην παρουσία ελληνικών startups στο πλαίσιο του αφιερώματος Digital Greece.

Αν και το 5G χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική τεχνολογική «επανάσταση», υπάρχει ακόμη δρόμος για την υλοποίησή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση προς το τέλος του 2020. Ωστόσο, η εκπαίδευση του κοινού και των επιχειρήσεων σε αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, όπως αποδεικνύουν οι πιλοτικές εφαρμογές του συγκεκριμένου δικτύου στην πόλη της Καλαμάτας και στην 84η ΔΕΘ.

Σύγχρονες μορφές ενέργειας

Πρόκειται για μια εκθεσιακή ενότητα αφιερωμένη στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας, όπου θα παρουσιαστούν φωτοβολταϊκά συστήματα για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, πρωτοποριακά προϊόντα θέρμανσης-ψύξης με χρήση βιομάζας, πάροχοι ενέργειας και επικοινωνίας, βιοκλιματικός σχεδιασμός κτηρίων, τεχνολογίες περιβάλλοντος και συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης.

Το αφιέρωμα συμπληρώνουν ενημερωτικά φόρουμ και εκδηλώσεις που εστιάζουν σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας.


Κινηματογράφος από την Ινδία

Ένα τριήμερο αφιέρωμα στην κινηματογραφική παραγωγή της Ινδίας θα παρουσιάσει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, το οποίο θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ. Το αφιέρωμα, με τίτλο «Μητέρα Ινδία», περιλαμβάνει τρεις ταινίες από τρεις διαφορετικές δεκαετίες, που πραγματεύονται τη θέση της γυναίκας στην Ινδία: το κλασικό οικογενειακό μελόδραμα «Γη ποτισμένη με ιδρώτα» (1957), το φιλμ-σχόλιο για την αστικοποίηση της Ινδίας σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα με τίτλο «Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» (1971) και, τέλος, το «Σόνι» (2018), που θίγει το πολύ επίκαιρο και πολύ απαιτητικό θέμα της κοινωνικής ισότητας.