Ωδή στην μάσκα, την πειθώ και… τα πρόστιμα

Του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Αν ήδη από χθες, με βάση την αρμόδια Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Χρήση Μάσκας (10 υπογράφοντες υπουργοί) με τον προσδιορισμό των (44) ΚΑΔ για τους οποίους καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με επαπειλούμενο το αρμόδιο πρόστιμο (150 ευρώ) για την μη-συμμόρφωση και με ορισμό «των αρχών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων», δεν είχε αποκτήσει δεσμευτικότητα η υπόθεση της μάσκας σε πλήθος χώρων και περιστάσεων, θάλεγε κανείς ότι εκείνο που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μία ωδή στην χρήση της μάσκας.

Πάντως όταν ακόμη και ο Πρόεδρος Τραμπ και ο όμαιμος αυτού Μπολσονάρου προσήλθαν στην χρήση μάσκας, όταν ο WHO /ΠΟΥ επισήμως και διεξοδικά την έθεσε την μάσκα στο κέντρο της μάχης κατά του (και πάλιν ανερχόμενου κύματος) Covid-19, «δεν γινόταν κι αλλιώς».

Στην Ελλάδα, όπου οι συσκέψεις των αρμοδίων για την υπόθεση υπουργών (συν Πρωθυπουργού και στελεχών Μαξίμου) είχαν μόνον τον Σωτήρη Τσιόδρα μασκοφορούντα στην σχετική photo opportunity, στις δε συναθροίσεις πολιτικού, πολιτιστικού κοκ χαρακτήρα μόνον η προσέλευση περιελάμβανε χρήση μάσκας, τις τελευταίες 2 έως 3 βδομάδες οι – εναπομένοντες εν συνόδω, καλοκαίρι έχουμε!  – λοιμωξιολόγοι της σχετικής Επιτροπής, συν όσοι εξ αυτών ακόμη διεκδικούν τα φώτα των τηλε-παραθύρων, άφηναν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι εισηγούνταν σταθερά την γενίκευση της χρήσης μάσκας. «Ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, σε περίπτωση συναθροίσεων/συγχρωτισμού», «ακόμη και στα σχολεία (στο μέτρο που θα ανοίξουν», ήταν η τελευταία συγκομιδή συστάσεων. Η πολιτική τάξη αντιστάθηκε: δεν στέλνεις εύκολα τον κόσμο διακοπές, να εκτονωθεί, με μάσκα! δεν ανοίγεις ευθύγραμμα τον τουρισμό, με υποδοχή μάσκας. δεν ενθαρρύνεις την εστίαση και αναψυχή με μάσκα. Όμως…

…Όμως η αίσθηση ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει/ότι ήδη ξεφεύγει, άλλαξε αίφνης το κλίμα. Και ακούσαμε στην Βουλή τον Πρωθυπουργό να σεμνύνεται – ευχαριστών και τον Πρόεδρο του Σώματος – για την καθολική χρήση μάσκας, πλέον, στο Βουλευτήριο. Πληροφορηθήκαμε από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη θεοδωρικάκο ότι στο Δημόσιο η χρήση μάσκας θα γενικευθεί. Και ζήσαμε ώρες ζωηρής στήριξης της επαναφοράς της χρήσης μάσκας, με υποχρεωτικότητα/με πρόστιμο, λίγες μόνον ημέρες μετά την τελευταία χαλάρωση (στα εμπορικά κέντρα/στα malls για παράδειγμα).

Τουλάχιστον, ΑΥΤΗ την φορά, ο ενθουσιωδώς βλοσυρός Νίκος Χαρδαλιάς θεώρησε χρήσιμο – ημέρες εγκαινίων του Μεγάλου Πολιτικής Προστασίας, άλλωστε – να συνοδεύσει τις σχετικές ανακοινώσεις με την έκκληση (και, έκκληση!) προς τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Ακόμη και ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Μύκονο για ανάδειξη της ανάγκης επιβολής της τάξης, αυστηροποίησης των ελέγχων κοκ (ναι, στην Μύκονο!), με αντίστοιχη προτρεπτικότητα τοποθετήθηκε. Το μόνο παράδοξο: ο κατεξοχήν άνθρωπος της ενημέρωσης, της επεξήγησης, της προτροπής , της πειθούς, ο Δημήτρης Τσιόδρας παρέμενε γενικώς απών αυτόν τον καιρό.

Πάντως, όποιαν άποψη κι αν έχει ο καθένας για την χρήση της μάσκας – προτού, εννοείται, γίνει η υποχρεωτικότητα καθολική, οπότε… θα μένει μόνο ανοιχτό ζήτημα η εφαρμογή -, το βέβαιο είναι ότι η πολιτική της λειτουργία είναι σοφή: με την μετακίνηση από την απαγόρευση (τύπου lock-down) στην προσωπική ευθύνη του πολίτη, η μεν πολιτική απαλλάσσεται της ευθύνης (που μετακινείται στον πολίτη), ο δε πολίτης δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις αποτελέσματος (αφού ο ίδιος την φέρει την ευθύνη). Βέβαια, το ποιος/πώς θα διδάξει «την σωστή χρήση της μάσκας», αφήνεται για αργότερα. Ομοίως, το τι θα γίνει με τους ζηλωτές της μάσκας (και των γαντιών, και των γαντιών) που, μετά την χρήση, τα πετάνε στον δρόμο, ή και στον διάδρομο, κι αυτό γι αργότερα.