Ωδή στους δημοσκόπους –αλλά προσεκτικά!

 

Η συμπαθής τάξη των δημοσκόπων πρέπει να έζησε τους τελευταίους πολλούς! – μήνες ένα διαρκές σασπένς. Επαγγελματικό, επιστημονικό, πολιτικής χρησιμότητας. Το γεγονός ότι η τελική έκβαση των Ευρωεκλογών δικαίωσε, στο κρίσιμο επικοινωνιακό/πολιτικό ζήτημα της διαφοράς Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ εκείνες τις δημοσκοπήσεις (περίπου τα 2/3 του συνόλου) που έκαναν λόγο για σταθερά μεγάλη, μέχρι και διψήφια διαφορά (άσχετα αν στοχεύθηκαν οι Ευρωεκλογές ειδικά μόλις τώρα τελευταία, αλλά και πάλι χωρίς να καταγραφεί αλλαγή εκτίμησης…) νομιμοποιεί τους δημοσκόπους να βγάλουν αναστεναγμό ανακούφισης. Ακόμη και να ψιλοθριαμβολογήσουν. Αμφότερα χρήσιμα, καθώς τώρα ανοίγει η τελική ευθεία πριν τις αληθινές κάλπες, όπου η τέχνη τους θα έχει την κορύφωση ζήτησής της.

Ωδή λοιπόν στους δημοσκόπους, αναλυτές δημοσκοπήσεων και ούτω καθεξής; θα συνιστούσαμε λίγο πιο προσεκτικά! Τι εννοούμε; Όντως «έπιασαν» την πολύ μεγάλη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά… μια στιγμή! Η πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία κατέγραφε την Χρυσαυγή – η οποία καταποντίστηκε στις Ευρωκάλπες, κόπηκε στο μισό, έχασε κάπου 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014 – στην περιοχή του 6% έως 7%. (Μάλιστα, ως συνήθως, ψιλομουρμουριζόταν ότι η Χ.Α. θα ωφελείτο στην κάλπη από «κρυφή ψήφο». Που από political correctness δηθεν δεν ανακοινωνόταν). Πάμε όμως και παρακάτω: όλοι οι δημοσκόποι, είναι αλήθεια, παρακολούθησαν την βαθμιαία ανάδυση του «φαινομένου Βελόπουλου»/Ελληνικής Λύσης: αλλά μετριόταν, τελευταίως, στο 2 άντε 2,5%. Πάντως όχι στο 4,5%.

Άμα κάνετε λιγάκι το άθροισμα, αρχίζει να εξηγείται πώς μπορεί να εξηγήθηκε ο αφανισμός και των ΑνΕλλήνων και της Ένωσης Κεντρώων. Όμως… αυτών το άθροισμα ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι μόλις είδαμε: με την λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, και με ιμάντα μεταβίβασης το Μακεδονικό, ιδού λοιπόν η μια άκρια ανόδου/εκτόξευσης της Ν.Δ.

Αν τώρα πάμε στην άλλη άκρια, η ανάδυση του ΜέΡΑ25 του Γιάνη (με ένα «ν») Βαρουφάκη κατά πάντως 2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο απ’ ό,τι δημοσκοπικά μετριόταν μέχρι την τελική ευθεία, λογικά «ροκάνισε» προς την άλλη πλευρά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η σχετική ανθεκτικότητα του ΚΚΕ – και, αλλιώτικα, του ΠΑΣΟΚ επαναβαφτισμένου σε ΚΙΝΑΛ με αχνές μνήμες αριστερόστροφης παρουσίας  στο πολιτικό σκηνικό της Μεταπολίτευσης – αποθάρρυναν τις μεγάλης έκτασης μετακινήσεις π.χ. από τις παροχές που δόθηκαν «στο νήμα».

Ενόσω λοιπόν οι δημοσκόποι θα μας δίνουν τροφή για ανάλυση και στοιχήματα και καυγά – το βασικό υλικό του πολιτικού διαλόγου στην ωραία μας χώρα! – ας προσέξουν λίγο περισσότερο την επιρροή του απρόβλεπτου (γι αυτούς) στα μικρότερα κόμματα. Όντως, η μεθοδολογία τους εδώ χτίζει πρόβλημα. Όμως, τουλάχιστον όσοι αναλύουν τις δημοσκοπήσεις στα πολιτικά επιτελεία ας προσέξουν τις μέρες που έρχονται: μπορεί η αύξηση της πόλωσης να λειοτριβήσει τους «μικρούς», μπορεί και όχι. Οι νέοι «μικροί» χρειάζονται προσοχή. Ομοίως το μικρομέγαλο ΚΙΝΑΛ, αλλά και η τελική παρουσία της Χ.Α.