Όπως οι Κύπριοι…

 

Όταν κάποτε ξεκινήσουν οι σοβαρές, σε μεγάλη κλίμακα έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα – αναφερόμαστε πρώτιστα σε εκείνες που εμπλέκουν ExxonMobil και Total, χωρίς να υποτιμούμε Repsol, ΕΛΠΕ και Energeanεννοούμε δε προπαντός εκείνες που πηγαίνουν μέχρι κάτω από την Κρήτη – όποιοι βρεθούν να έχουν τότε την ευθύνη της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, ιδιαίτατα στην διεθνή της διάσταση, καλά θα έκαναν να έχουν μελετήσει την διαδρομή και την συμπεριφορά των Κυπρίων.

Πρώτα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση: ώρες προτού ξεκινήσει η πλέον ουσιώδης επιχείρηση έρευνας στο Οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, νότια και δυτικά της Μεγαλονήσου, στο πιο έξω σημείο (δηλαδή εκεί όπου τα Κυπριακά κοιτάσματα αγγίζουν την Αιγυπτιακή γεωλογική διαμόρφωση που  «έδωσε» το μεγάλο κοίτασμα Zohr) ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή λόγω των απειλών και διεκδικήσεων της Άγκυρας, παρατηρούσε ότι καλό θα ήταν όλοι να περιμένουν… την έκβαση των γεωτρήσεων, δηλαδή την υποστασιοποίηση των ενδείξεων περί ύπαρξης σοβαρού κοιτάσματος στην περιοχή. Οι ExxonMobil και Qatar Petroleum θα διενεργήσουν δυο υποθαλάσσιες γεωτρήσεις μεγάλου βάθους (2000 μέτρα βάθος θάλασσας, συν 2-3.000 γεώτρηση), μια τώρα μέχρι μέσα Δεκεμβρίου και μια τον Ιανουάριο. Ολο το μείζον γεωοικονομικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο έχει υπεραναλυθεί – όμως μόνον άμα το κοίτασμα στο «Δελφύνη» αποδειχθεί αληθινά σημαντικό, θα έχουμε αλλαγή υποδείγματος. Υπολογίζεται να ακολουθήσουν γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Γλαύκος» ή «Ανθέα».

Δεύτερον, σχεδιασμός και υλοποίηση με αίσθηση του βάθους χρόνου. Όταν, το 2008-11 ξεκίνησε στην Κύπρο η διαδικασία που «έδωσε» στο Οικόπεδο 12 το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τις ΑμερικανοΙσραηλινές Noble και Delek (αυτό είναι νοτιοανατολικά, δυο κλικ πέρα από το Οικόπεδο 12, εκεί που αγγίζει την διαμόρφωση του Ισραηλινού Λεβιάθαν), είχαν προηγηθεί 6 χρόνια κοπιαστικής προετοιμασίας. Τώρα, είμαστε στο 2018…

Ύστερα, ψυχραιμία και επιμονή και κινήσεις βάθους. Είναι γνωστή η ιστορία του πώς η γεώτρηση Noble-Delek είχε απειληθεί και τότε από την Τουρκία, αλλά προχώρησε υπό την δίδυμη Ισραηλινή-Αμερικανική ομπρέλα (μεταφορά στο τώρα: η δήλωση προθέσεων «για τις διμερείς σχέσεις ασφαλείας» μεταξύ Κύπρου/ΗΠΑ, Χριστοδουλίδη/Πομπέο έγινε με κάθε επισημότητα λίγες μέρες πριν την έναρξη εργασιών ExxonMobil με το πλωτό γεωτρύπανο IceMax Stena), όμως λιγότερο γνωστές έμειναν οι πρόσφατες διεκδικήσεις από την Ισραηλινή πλευρά μέρους της παραγωγής από την «Αφροδίτη». Με προσεκτικές κινήσεις, προσφυγή την διαιτησία αλλά και συνεννοήσεις παρασκηνίου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης προσπαθεί να μετατρέψει αυτήν την οικονομική διεκδίκηση σε μοχλό – πώς; με το να υπάρξει μια πρότυπη διαδικασία συμφωνημένων κινήσεων εκεί που τα γεωλογικά πεδία χωρών συναντώνται. Πολύτιμο για αύριο στα όρια ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και στην πιο μακρινή συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο – μέχρι και σ’ εμάς.

Και να μην παραβλεφθεί το άλλο: ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα τις έρευνες ExxonMobil, προχωρούν με επιτυχία οι διεργασίες για να υπάρξει επανάληψη των ερευνών και της Total στο Κοίτασμα «Καλυψώ» στο Οικόπεδο 6 (αυτό είναι βόρεια του 10) αλλά και την ΕΝΙ/KoGas στο Οικόπεδο 3 (αυτό βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο, ανατολικά, προς την Τουρκία) , όπου η Τουρκική επιθετική στάση είχε ανακόψει – αποτελεσματικά! – τις εργασίες του γεωτρύπανου SAIPEM 12.000 στο κοίτασμα «Σουπιά». Επειδή πολλά έχουν ακουστεί για την απομάκρυνση της ΕΝΙ, ας μην παραβλέπεται ότι η Ιταλική εταιρεία είναι ο βασικός παίκτης στα Αιγυπτιακά κοιτάσματα.

Σταματούμε εδώ. Δηλαδή αφήνουμε «εκτός» την μείζονα γεωοικονομική σκακιέρα με τις οδούς διέλευσης του φυσικού αερίου, την αλλαγή του υποδείγματος τροφοδοσίας της Ευρώπης, την επανεμφάνιση των ΗΠΑ και στις έρευνες και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, συν τις τριγωνικές σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο, συν το μετέωρο βήμα της Τουρκίας στις ισορροπίες. Όμως ήδη απ’ όσα προηγήθηκαν, προκύπτει (θαρρούμε) μια μορφή αντιμετώπισης των ενεργειακών για την Ελλάδα – μικρομεσαία χώρα, σε μιαν άκρια της Ευρώπης (αλλά η Κύπρος μικρομικρή, ακόμη πιο άκρια).