Όσα δεν είπες: Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα – Φόρος τιμής

 

Mark Mazower, Όσα δεν είπες: Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα – Φόρος τιμής
Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2017, σελίδες 440, τιμή: 19,90 ευρώ

 

Όσοι γνώρισαν τον Μαζάουερ ως ιστορικό της Ευρώπης (με τη Σκοτεινή Ήπειρο: Ο 20ός αιώνας της Ευρώπης ) αλλά και μιας ιδιαίτερης ματιάς στη Βαλκανική και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα (με αποκορύφωση το αφήγημα για τη Θεσσαλονίκη, Πόλη των Φαντασμάτων ), αλλά και παρακολούθησαν την πιο δημοσιογραφική του προσέγγιση ιδίως στους FΤ  τα περασμένα χρόνια, θα μπορούσαν να τον φαντασθούν να γράφει το Όσα δεν είπες . Δηλαδή να παρουσιάζει τη βιωματική πορεία μιας πολυπλόκαμης οικογένειας που έζησε (και επέζησε) από την πολιορκία του Στάλινγκραντ ή το γκέτο του Βίλνιους. Και, ενώ σκορπίστηκαν στις άκριες της Ευρώπης και μέχρι τη Νέα Υόρκη, διατήρησαν μιαν αίσθηση κοινότητας, κοινής πορείας.

Σελίδες όπως της σιωπής που εξαπλώνεται στην Ευρώπη όσο σφραγίζεται η μοίρα των Εβραίων στην υπό γερμανική κατοχή Ανατολική Ευρώπη, ή πάλιν οι άκριες με Ρωσία/Σοβιετική Ένωση, έτσι όπως προκύπτουν από τη βιωματική μαρτυρία μιας οικογένειας που αναζητά τα βήματά της κάτω από τη μεγάλη Ιστορία, έχουν το εντελώς ιδιαίτερο χρώμα τους. Έρχονται σ’ αυτά και προστίθενται στοιχεία από αρχεία τόσο οικογενειακά/προσωπικά όσο και δημόσια ή πανεπιστημιακά, αλλά και μια ζαλιστική βιβλιογραφική περιπλάνηση.

Χωρίς να χάνεται το προσωπικό/άμεσο άγγιγμα, η αφήγηση κινείται ανάμεσα σε κόσμους. Kι αυτό προσθέτει στην έλξη αυτής της κατάθεσης: η Ευρώπη (έναν αιώνα μετά τη Ρωσική Επανάσταση) μέσα από το προσωπικό στοιχείο.