Όταν θα σβήσουν τα φώτα των προβολέων για την Δυτική Αττική

 

Όταν κάποια στιγμή σβήσουν τα φώτα των προβολέων για την Δυτική Αττική, είναι περίπου βέβαιο ότι η προσοχή της κοινής γνώμης – και εκείνη του πολιτικού συστήματος, που τώρα βρίσκεται σε αναβρασμό με την «εύκολη» ευκαιρία αλληλοκαταγγελιών – θα αποστρέψει το πρόσωπο. Θα πάει παρακάτω.

Καλό θα ήταν, για ένα μίνιμουμ ειλικρίνειας και σε προοπτική επόμενες μέρας να μείνουμε στις αληθινές αιτίες της τραγωδίας:

Πρώτη η άναρχη δόμηση, τα αυθαίρετα των καθημερινών ανθρώπων που εντελώς ιδιαίτερα τα είδαμε υπό συνθήκες Δυτικής Αττικής. Ουσιαστική οικιστική επέκταση που ξεκίνησε από τις παλιές δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, πέρασε στην μεγάλη περιπέτεια των χρόνων της Χούντας, έζησε ύστερα την περίοδο του «αυθαίρετου οικιστή» που γνώρισε έως και πολιτική καταξίωση κατά Αντώνη Τρίτση, προχώρησε πιο πρόσφατα στα χρόνια της ανάπτυξης που ΄90 και μέχρι το σοκ της κρίσης. Τα «απλά» μπαζώματα ρεμάτων, η πολεοδόμηση εξ υπολοίπου, οι «εύκολες λύσεις» που συσσωρεύονται.

Δεύτερη η ανάπτυξη. Η περιοχή της Δυτικής Αττικής ζει την δική της εκδοχή μικρής βιομηχανικής, βιοτεχνικής, εμπορικής, logistics κοκ ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που κινήθηκε σε ανάλογες κατευθύνσεις αυθαιρεσίας και καταπάτησης του περιβάλλοντος με την οικιστική. Μόνον που εδώ η κλίμακα είναι μεγαλύτερη , οι κατασκευές βαρύτερες. Όταν έρθει λοιπόν η πλημμύρα των μπαζωμένων ρεμάτων, αυτές οι κατασκευές κρατάνε – μέχρι να σπάσουν τα τεχνικά φράγματα και νάρθει η καταστροφή.

Τρίτη, η δημιουργία της βαριάς οδικής υποδομής – ΟΠΩΣ αυτή δημιουργήθηκε, με το πέρασμα των δεκαετιών. Το παλιό δίκτυο, με δίπλα του το όρυγμα των αυτοκινητοδρόμων, με πρόσθετη την σύνδεση και συνδιαμόρφωση Αττικής Οδού και νέων παράδρομων, το πλέγμα αυτό δημιουργεί πελώρια προβλήματα.  Υδραυλικές μελέτες γίνονται – αλλά ποια μελέτη είχε αληθινά την γενική εικόνα;

Και φθάνουμε σε εκείνο που και ο Πρωθυπουργός ονόμασε «ακραίο και σπάνιο καιρικό φαινόμενο». Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι όλο και λιγότερο σπάνια. Η ταχύτητα με την οποία τα διεθνή δίκτυα μετέφρασαν την εικόνα της Μάνδρας ως “flash floods”/αστραπιαίας ταχύτητας πλημμύρες ή πάλιν οι αναφορές σε «μεσογειακούς τροπικούς κυκλώνες» /Medi-canes όπως οι Hurricanes του Ατλαντικού δείχνει πόσο μη-σπάνιο γίνεται πλέον το φαινόμενο διεθνώς.

Όταν λοιπον σβήσουν τα φώτα των προβολέων για την Δυτική Αττική , τότε θα χρειαστεί να αρχίσει η αληθινή συζήτηση.