Όταν το Ελληνικό real estate ξαναανακαλύπτεται: Κατερίνα Μητσοτάκη και Barnes Ελλάς

 

Πάντοτε το όνομα Μητσοτάκης τραβάει την δημόσια προσοχή: μετά την βαριά παρουσία Κωνσταντίνου στο πολιτικό προσκήνιο είχαμε κι έχουμε την Ντόρα, ύστερα τον Κυριάκο, παράλληλα τον Κώστα Μπακογιάννη (όλοι αυτοί στην πολιτική κονίστρα), όμως και η Αλεξάνδρα Γκουρντέν με  την δράση της στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι, στην Action Aid, ήδη στην AFI (πρωτοβουλία στήριξης του μικροδανεισμού/micro-credits) είχε μερίδιο στην δημόσια συζήτηση. Πιο απόμακρη έως τώρα η Κατερίνα, κι ας είχε από καιρό μια αυτόνομη και διόλου αμελητέα επιχειρηματική πορεία στον τομέα της αγοράς ακινήτων (με την Real Est8).

Αυτές τις μέρες, ήρθε η Κατερίνα να διεκδικήσει πιο δυναμικά τα φώτα της δημοσιότητας – πώς; Με την εισαγωγή στην Ελληνική αγορά της διεθνούς Barnes International. Που δραστηριοποιείται σε κάπου 15 χώρες/67 κέντρα, και γενικώς κινείται στο high end of the market, δηλαδή στο ακριβότερο τμήμα της αγοράς ακινήτων. Το γεγονός ότι ένας τέτοιος παίκτης έρχεται να δραστηριοποιηθεί σήμερα στην δική μας αγορά – καθημαγμένη μετά από 8 χρόνια κρίσης και αδυνατισμένη ως προς την ζήτηση λόγω της φορολογικής και διοικητικής επιβάρυνσης (και με την καφκική διαδικασία μεταβίβασης/αξιοποίησης) – έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ρωτώντας τους ανθρώπους της Barnes, που βρέθηκαν στην Αθήνα για το λανσάρισμα της εδώ παρουσίας, το αυτονόητο ερώτημα είναι: «πώς και Ελλάδα; πώς και τώρα;». Η ουσιαστική απάντηση, πέρα από την μοναδικότητα του Ελληνικού προϊόντος – κυρίως νησιά, αλλά και Αθήνα/προάστια – σε μια αγορά όπου ισχύει το  «location-location-location»/«το παν είναι η θέση», βρίσκεται στο ότι η Ελληνική αγορά και μάλιστα το ακριβό τμήμα της έχει ξεφουσκώσει τόσο, ώστε πλέον μπαίνει ευθέως στο στόχαστρο. Συν, ότι ο «κίνδυνος δραχμής» θεωρείται ότι ανήκει στο παρελθόν. Συν, ότι η διαχείριση από μια ριζοσπαστική (στα μάτια των έξω) Κυβέρνηση «δεν έσπασε και πολλά αυγά». (Εδώ, η εμπειρία της Γαλλίας όπου τα χρόνια Ολλαντ – με τον ευφάνταστο οριακό φορολογικό συντελεστή 75%, π.χ. – προσφέρει μιαν αναλογία. Καλά ακίνητα στο Παρίσι έχασαν μέσα σε 2 χρόνια 30% , ή και 40% της αξίας τους. Όταν όμως το σοκ απορροφήθηκε, η αναστροφή πήγε γρήγορα – το Παρίσι είναι και πάλι άπιαστο).

Αυτά τα στοιχεία, περισσότερο κι από την golden visa (των 250.000 ευρώ σε αξία απόκτησης ως προϋπόθεση) η οποία αφορά κυρίως Ανατολικούς και Ασιάτες πελάτες, οδηγούν την ζήτηση που η Barnes βλέπει να ξεμυτίζει στην Ελλάδα. Όπου οι τιμές έχουν ξεφουσκώσει και κατά 50% ή και 60% από τα προ δεκαετίας υψηλά.

Εξηγούσε στην σχετική ενημέρωση η Κατερίνα Μητσοτάκη ότι το κατώφλι της Barnes είναι κάπου στην αξία των 500.000 ευρώ – που, για Ελλάδα, είναι αληθινά high end. Όμως περισσότερο αναφέρεται (όπως και οι εντυπωσιακές παρουσιάσεις μοναδικών ακινήτων, ιδίως στα νησιά, με τα οποία γίνεται η promotion της παρουσίας της Barnes) στην λογική της εταιρείας. Που, αφότου εδραιωθεί στην αγορά του Ελληνικού real estate «προς τα έξω», θα προσγειωθεί στις αξίες που επικρατούν. Πρόθεση του σχήματος Barnes-Κατερίνας Μητσοτάκη είναι να αναληφθεί, άμεσα, μια εκστρατεία παρουσίασης και διάδοσης της Ελλάδας στο διεθνές κοινό που στοχεύεται: μια πρωτοβουλία που, προστιθέμενη στην αίσθηση ότι «η Ελλάδα επιστρέφει», έρχεται να κουμπώσει στην τουριστική άνοδο της χώρας και την επαναφορά της εικόνας της.

Βέβαια, η Αλεξάνδρα Γκουρντέν – η οποία βρίσκεται στην ρίζα της γνωριμίας Barnes/Κατερίνας, μέσω Παρισίων – δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει ότι … καλό το high end of the market, όμως σκοπός είναι η διεθνής κοινότητα να ανακαλύψει και την μικρή κλίμακα, εκεί όπου βρίσκεται η αληθινή γοητεία της Ελλάδας.