Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η ενηλικίωση της Ευρώπης
Η ενηλικίωση της Ευρώπης του Λουκά Τσούκαλη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2022 (σελίδες 260)

Έχοντας πολλές φορές λειτουργήσει ως φορέας επεξήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα διεθνές, κυρίως αγγλοσαξονικό, κοινό, αλλά και ανάλυσης των ευαισθησιών της Βρετανίας ή και των ΗΠΑ προς το σύστημα των Βρυξελλών, ο Λουκάς Τσούκαλης έχει συμμετάσχει σε καίριες φάσεις της ελληνικής δημόσιας συζήτησης γύρω από τα «ευρωπαϊκά»/την Ευρωπαϊκή Ένωση/την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με βιβλία του, παράλληλα με τη λειτουργία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ και τις παρεμβάσεις του.

Η ενηλικίωση της Ευρώπης, για την οποία έρχεται να μιλήσει, προσέλαβε πολύ βαρύτερο περιεχόμενο με την προσέλευση της ΕΕ στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα μετά το Ουκρανικό, την πρόκληση της ενεργειακής κρίσης και της συνακόλουθης πληθωριστικής πραγματικότητας. και τούτο καθώς ο Λουκάς Τσούκαλης εξηγεί ότι Η ενηλικίωση είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί λίγες μέρες προτού εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οπότε η ανάλυσή του έφθανε μέχρι και μετά την έξοδο από τα επικίνδυνα νερά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μετά και την αναμέτρηση με την πανδημία και την –εντέλει συνεκτική– απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της με το ένα-βήμα-μπροστά που απετέλεσε η αμοιβαιοποίηση χρέους και το Πρόγραμμα Next Generation EU.

Έτσι όπως ήρθαν όμως τα πράγματα, η νέα παγκόσμια πραγματικότητα κάνει τον Τσούκαλη να ξαναβλέπει συνολικά στο βιβλίο αυτό το ταξίδι της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, περνώντας απ’ όλους τους σημαντικούς σταθμούς εξέλιξης της ΕΕ. Δεν διστάζει, έτσι, να «δει» τις αμφιθυμίες στην πορεία του ευρώ, να καταγράψει την ψηφιακή υστέρηση της Ευρώπης αναζητώντας αντίστιξη στην πράσινη πρωτοπορία της. Και διερωτώμενος για τη δυνατότητα ανταπόκρισης στη νέα γεωπολιτική ισορροπία.

Η ενηλικίωση της Ευρώπης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Η ενηλικίωση της Ευρώπης

Αριθμός σελίδων: 260
Σε αυτό το βιβλίο, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς στα ευρωπαϊκά θέματα παρέχει μια διαυγή και ευρύτατη αποτίμηση των σύγχρονων ευρωπαϊκών υποθέσεων – για το πώς η ΕΕ έγινε αυτό που είναι σήμερα και για τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι Ευρωπαίοι.

Το –κατά Τσούκαλη– «παράξενο όχημα [που αποτελεί η ΕΕ], το οποίο έχει δοκιμαστεί σε κακοτράχαλους δρόμους, δεν μοιάζει με κανένα άλλο στους δρόμους του κόσμου [είναι] σίγουρα όχι φανταχτερό, μάλλον αργό, και διόλου εύκολο στην οδήγηση». Γι’ αυτόν, όμως, το κυριότερο είναι άλλο: καλείται η Ευρώπη πλέον να κάνει «το επόμενο μεγάλο βήμα με από κοινού διαχείριση της κυριαρχίας».

Αλλιώς, αν δηλαδή χαθεί η ευκαιρία ενηλικίωσης της Ευρώπης ως πολιτικής οντότητας, θα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι «να παρακολουθούν την Ιστορία να τους προσπερνά».

Αφυπνιστικό για τον ευρωπαϊκά ενδιαφερόμενο αναγνώστη, το βιβλίο αυτό έρχεται και ως αναστοχασμός ενός ανθρώπου που δεν διστάζει να αναμετρηθεί με όσα θεώρησε κι ο ίδιος ως βεβαιότητες στο ευρωπαϊκό οδοιπορικό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ