10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων

 

10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων (τεύχος 9ο)
Προσωποκεντρική πόλωση και πασοκοκρατία: 1981-1990
Θανάσης Διαμαντόπουλος, Επίμετρο: Κώστας Μποτόπουλος
Εκδόσεις Επίκεντρο, Αθήνα 2019, σελίδες: 104, τιμή εκδότη: 6,00 ευρώ

 

 

Με αυτό το τεύχος στην –πολλαπλά ενδιαφέρουσα– σειρά των προσεγγίσεων, από τη γραφίδα του Θανάση Διαμαντόπουλου όπως κινείται στην τομή ανάμεσα σε πολιτική επιστήμη/ανάλυση, ιστορία/εξιστόρηση και πυροδότηση της πολιτικής συζήτησης, προσεγγίσεων του κεντρικού για την Ελλάδα φαινομένου της πολιτικής διαιρετικότητας, γίνεται ένα ακόμη βήμα στη διαδρομή που ξεκίνησε από τη βαριά εμπειρία του Εθνικού Διχασμού και έφτασε μέχρι τις προσδοκίες που επέτρεψε να ανθήσουν η Μεταπολίτευση.

Η σειρά των μικρών, πυκνών αλλά συνάμα και διεισδυτικών αυτών τευχών, μια «μάχη κατά της υπεραπλούστευσης», φωτίζει τις διαδοχικές φάσεις της πολιτικής ζωής με τρόπο που δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να αναλογιστεί και τη δική του πολιτική κοινωνικοποίηση. Η κάλυψη, στο τεύχος αυτό, του φαινομένου ΠΑΣΟΚ όχι μόνο/όχι τόσο ως φάσης κατάληψης και άσκησης της εξουσίας στην πρώτη, θεμελιακή περίοδό του όσο ως βαθύτερου συντελεστή μορφοποίησης της πολιτικής για ό,τι ακολούθησε –και διαρκεί– γίνεται με τρόπο σαφώς κριτικό προς εκείνο που, ακόμη και στην τιτλοφόρηση του βιβλίου, αναδεικνύεται ως πασοκοκρατία. Όπως όμως και στην καταγραφή της αντιπαλότητας Ανδρέα Παπανδρέου-Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που λειτουργεί εν πολλοίς ως κλειδί κατανόησης, έτσι και στην αποτίμηση της όλης περιόδου ο Θ. Διαμαντόπουλος δεν επιτρέπει στην (αρνητική/επικριτική) άποψή του να σκιάσει την καταγραφή των γεγονότων. Και τη σημασία τους.

Ενώ στο σχολιαστικό επίμετρο του Κώστα Μποτόπουλου βρίσκει κανείς την άκρια του νήματος, η οποία οδήγησε (με ενδιάμεσο σταθμό τα χρόνια ύστερου Ανδρέα και εν συνεχεία Σημίτη) στον εκΠασοκισμό του συνολικού πολιτικού συστήματος. Από τη ΝΔ μέχρι εν τέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ.