10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων: Οι διαιρετικές τομές στην Ελλάδα την περίοδο 1910-2017

 

8ο τεύχος: Η αδιαμφισβήτητη Δημοκρατία
Η πρώιμη Μεταπολίτευση (1974-1981) και η μάχη της Ηγεμονίας
Θανάσης Διαμαντόπουλος (με τη συνεργασία του Ιάσωνα Ζαρίκου)
(Επίμετρα-Σχόλια: Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Παρασκευάς Αυγερινός)
Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2019, σελίδες 128, τιμή εκδότη: 6,00 ευρώ

 

 

Το επόμενο βήμα στο σπονδυλωτό έργο με το οποίο ο Θανάσης Διαμαντόπουλος επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια έναν αιώνα ελληνικής πολιτικής ζωής, χρησιμοποιώντας ως νήμα της Αριάδνης εκείνο που ο συγγραφέας αποκαλεί «διαιρετικές τομές» και που στην κοινή προσέγγιση της δημόσιας συζήτησης γνωρίζουμε ως πάγιο διχασμό. Κατά έναν τρόπο, ερχόμενο μετά τη δικτατορία και την 7ετή θεσμοποίηση της πολιτικής ανωμαλίας (που, ωστόσο, δεν ήταν παρά η απόληξη δεκαετιών «ελλειμματικής, ασθμαίνουσας, καχεκτικής, διωκτικής για τους αντικυβερνητικούς, αενάως διακοπτόμενης» Δημοκρατίας), το πολίτευμα της Μεταπολίτευσης απετέλεσε μιαν υπόσχεση.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίοδο που διεκδικεί τον χαρακτηρισμό της ομαλότητας –ιδίως με την καθολική αποδοχή του δημοκρατικού πολιτεύματος– το αντιπαραθετικό κλίμα των προηγουμένων εποχών δεν βράδυνε να επαναφέρει, σε νέα εκδοχή, τις διαιρετικές τομές που αναδεικνύει ο συγγραφέας. Εκείνο που ο ίδιος ο Διαμαντόπουλος αναζητά ως σύγκλιση, το ανήκειν στη Δύση με την εκδοχή της «Ευρώπης» δεν βράδυνε να εξελιχθεί σε μια διαφορετικού τρόπου διαίρεση· ενώ η ριζοσπαστικότητα, ή μάλλον ο συνειδητός αντισυστημισμός του Ανδρέα Παπανδρέου (που απετέλεσε ιδρυτικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ, όπως κυριάρχησε στο μεταπολιτευτικό σκηνικό), έφερε νέα βάση διαίρεσης. Που η επίλυση του θέματος της βασιλείας και η αφαίρεση του αγκαθιού της εθνικοφροσύνης δεν ήρκεσαν για να αποτρέψουν.

Ο υπορρέων κρατισμός, τον οποίο ιχνηλατεί στο Επίμετρό του ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, και η κατάληξη της «θεωρίας της εξάρτησης» (σε λογική Τρίτου Κόσμου) σε εκείνο που εν συνεχεία κυριάρχησε αναλυτικά ως «λαϊκισμός» είναι μια ερμηνεία. Η αναζήτηση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που επέπρωτο να ανοίξουν την επόμενη φάση, από το Επίμετρο του Παρασκευά Αυγερινού, λειτουργεί ως αντίβαρο.

Ανάγνωσμα για τη δεκαετία που τώρα ζούμε.