160 χρόνια Made in Greece (συνέχεια)

 

Βλέπαμε χθες πώς – στα πλαίσια του κλεισίματος της Έκθεσης «160 χρόνια Made in Greece» ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας είδε την διαδρομή της βιομηχανίας, τις αδυναμίες της και την ανθεκτικότητα που έδειξε, την φάση την αποβιομηχάνισης και την τωρινή επανεκκίνησή της.

Ήταν ενδιαφέρον να συσχετίσει κανείς με την εισήγηση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ίδια εκδήλωση, του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο οποίος, με την σειρά του, μίλησε για τα βασικά θετικά που προκύπτουν από μια επάνοδο/επαναφορά της βιομηχανίας. Άνοιγμα προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, ενσωμάτωση καινοτομίας στην οικονομία, εξασφάλιση ποιοτικά αναβαθμισμένης απασχόλησης, συμβολή στην κοινωνική ηρεμία. Διατήρησε πάντως επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσον η τωρινή πορεία της οικονομίας, με τα εισοδήματα τραυματισμένα και την εγχώρια δαπάνη να χωλαίνει, με την ανταγωνιστικότητα να έχει μεν βελτιωθεί αλλά ακόμη να απειλείται, με το ενεργειακό κόστος υψηλό συγκριτικά για την μεταποίηση, με την υπερεπιβάρυνση σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως όμως με την δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση (και ακριβή, όταν προκύπτει…), είναι πορεία που οδηγεί στην έξοδο από την αποβιομηχάνιση των τελευταίων χρόνων.

Για τον Χρ. Σταϊκούρα το ζήτημα είναι να μην προκύψει, τώρα, επαναφορά στα λάθη του παρελθόντος. Και, στα πλαίσια των προσυμφωνημένων με τους εταίρους, να υπάρξει αλλαγή στην δημόσια πολιτική, με κύριες κατευθύνσεις την απλοποίηση στο φορολογικό (με πορεία προς μείωση των φορολογικών συντελεστών), αποδοχή υπεραποσβέσεων σε στοχευμένη επενδυτική δραστηριότητα, «λευκό μητρώο» για  τους ασφαλιστικά συνεπείς, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενεργειακή στρατηγική και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – με αίσθηση «ιδιοκτησίας» «Ενθυμούμενος» την θητεία του στο Οικονομικών, τέλος, επέμεινε στον παραλογισμό που είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του (αποφασισμένου!) Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο και αμφιτρύων της συνάντησης Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έθεσε στο τραπέζι την σημασία της κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, καθώς και το θέμα ότι «η χώρα αδειάζει από τους ανθρώπους της»: η καίρια προσφορά βιομηχανικής επανεκκίνησης θα ήταν προς την κατεύθυνση, ακριβώς, της συγκράτησης του ανθρώπινου δυναμικού. Επέμεινε επίσης στην διαπίστωση ότι οι έως τώρα επενδυτικοί νόμοι κατέληξαν να έχουν κόστος επιχορήγησης υπερυψηλό – μέχρι 400.000 ευρώ ανά θέση εργασίας. Θεώρησε μεν θετικές τις αποφάσεις για διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων με μόνη την γνωστοποίηση, αλλά επανέφερε το ζήτημα των ελεγκτικών μηχανισμών.