36 χρόνια + 15 χρόνια

 

Κάθε φορά που αλλάζει η χρονιά, είναι και μια ευκαιρία για να αναστοχασθεί κανείς την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Αυτήν την φορά καταγράφονται τα 36α χρόνια ενεργού συμμετοχής στην (νυν) Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η ουσιαστική αρχή της συμμετοχής ήταν ένα-ενάμιση χρόνο νωρίτερα με την “ενδιάμεση περίοδο”. Πολύς χρόνος όπως και να το κάνεις! Καταγράφονται όμως και τα –πολύ πιο σημαντικά ως εκ του αποτελέσματος– 15 χρόνια συμμετοχής την Ευρωζώνη, αν και πάλι το “κλείδωμα προς την ΟΝΕ” πάει κάπως πίσω.

Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι τα χρόνια αυτή υπήρξαν πολυτάραχα. Τίποτε δεν περπάτησε χωρίς αναταραχές, αν και για πολύν-πολύν καιρό η αίσθηση ήταν ότι οι αναταράξεις αποσβένονταν μόνες τους. Η δεύτερη ένταξη, πολύ πιο βαθιά και οργανική, έτσι όπως συσχετίσθηκε εν τέλει με την κρίση του ελληνικού χρέους και τη “διάσωση” της Ελλάδας μέσα από τα τρία διαδοχικά Μνημόνια (2010, 2012, 2015), βλέπουμε ότι υπήρξε ως εκ του αποτελέσματος και τραυματική. Βέβαια, από την πρώτη ένταξη –«στην ΕΟΚ» – προέκυψαν πολλά και βαριά, όπως πρώτιστα η αποσάθρωση της ελληνικής βιομηχανίας (και γεωργίας), που όμως αντισταθμίστηκε στον νου των ανθρώπων / των πολιτών / των συντελεστών της οικονομίας από τα εισοδήματα που πραγματοποιήθηκαν με τους πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Όμως, μετά την πικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων, η συνολική “ευρωπαϊκή εμπειρία” λειτουργεί προβληματικά για τους Έλληνες.

Έτσι, στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research για το «ΒΗΜΑ» της Πρωτοχρονιάς – που δείχνει ότι 65% των Ελλήνων βλέπουν το 2017 να απειλεί χειρότερη κατάσταση στην οικονομία, θεωρώντας κατά 66% ότι και φέτος ήταν χειρότερα από πέρσι–, ένα 42,5% εκτιμά ότι «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με την δραχμή» (έναντι 45,5% που τη θεωρούν «καλύτερα με το ευρώ»). Για 59% του κόσμου, «η χώρα ζημιώθηκε από το ευρώ», έναντι 40% που θεωρούν ότι ωφελήθηκε (το 2009, στο ξεκίνημα της κρίσης το 64,5% ήταν θετικό, μόλις το 32% αρνητικό.

Πέραν τούτων, ένα 72% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ε.Ε. «δεν θα ’πρεπε να διαλυθεί», ενώ 26% ότι θα ’πρεπε. ένα 49,5% ότι η Ευρωζώνη «δεν θα ’πρεπε να διαλυθεί», ενώ ένα 47% το αντίθετο. Τέλος, αν είχαμε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στο ευρώ, 47,5% θα ψήφιζαν «ΝΑΙ» και 36,5% «ΟΧΙ».

Και όταν φθίνει η ερώτηση-κλειδί, τι θα ψήφιζε κανείς σε περίπτωση εκλογών ως κόμμα, το 40,5% σκέφτεται να πάει προς φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το 32,5% προς αντιευρωπαϊκό, με 22,5% να θεωρούν αυτήν τη διάσταση μη αποφασιστικής σημασίας για την ψήφο τους.