…οι πιο αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Είναι αρκετά εντυπωσιακό: ακριβώς την στιγμή όπου η πανδημία – πάντως στην Ευρώπη – βρίσκεται πάλι σε ανοδική φάση και (ξανα)τραυματίζει τις οικονομίες, ταυτόχρονα δε τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες πολλαπλασιάζονται, τώρα ακριβώς έχουμε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τόσο για την οικονομική έκβαση του 2021, όσο και για τις προοπτικές του 2022.

Για το σύνολο της ΕΕ, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 5% για το 2021 και 4,3% για το 2022. Συνοδεύονται με το περιγραφικό: «παρά τους ενισχυόμενους αντίθετους ανέμους, η οικονομία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στον ορίζοντα των προβλέψεων». Η εξήγηση που δίνεται έγκειται στο ότι η χαλάρωση των περιορισμών (που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας) καθώς και η συνολική βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων, έφεραν απογείωση καταναλωτικής δαπάνης κατά 3,3% το β’ 3μηνο της χρονιάς, και μάλιστα λόγω των ενδοκοινοτικών ταξιδιών/τουρισμού στον Νότο.

Ειδικά στην Ελλάδα, η αντίστοιχη πρόβλεψη αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης 7,1% του ΑΕΠ για φέτος (οι ανοιξιάτικες προβλέψεις ήταν στο 4,3%…), με 5,3% για την ερχόμενη χρονιά. Δηλαδή αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πάμε όμως σε άλλες προβλέψεις: στο 8-8,5% του ΙΟΒΕ (λίγο πιο πάνω στόχευσε η Citi, λίγο πιο κάτω η HSBC αν θέλει κανείς να δει την αίσθηση της αγοράς) και στο 6,5% του ΔΝΤ, είχε έρθει να προστεθεί η EBRD κάνοντας λόγο για 7% – κι ακόμη περισσότερο η Τράπεζα της Ελλάδος με ένα 7,2%. Πώς να μην δελεασθεί, συνεπώς η Ελληνική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει ανοδικά το δικό της 6,1% του Προσχεδίου Προϋπολογισμού (που είχε προκύψει από αναθεώρηση ενός προσεκτικού 4,3% στο Μεσοπρόθεσμο) ;

Βέβαια όλοι κρατούσαν επιφυλάξεις, αναφορικά με το τι θα μπορούσε να σημάνει μια επαναφορά της πίεσης της πανδημίας (την οποία ζούμε αυτή την στιγμή, σωστά;). Λογικό, αυτό, αφού ως βασική πηγή της καλής φετινής πορείας καταγραφόταν όπως είδαμε ο τουρισμός, πράγμα που π.χ. πρέπει να κάνει τον καημένο τον Χάρη Θεοχάρη να διαπορεί για την απομάκρυνσή του από το σχετικό χαρτοφυλάκιο, καθώς είχε ταυτισθεί με τόση υπερδραστηριότητα προκειμένου να δειχθεί ότι τις εξελίξεις «οδηγεί» η Κυβέρνηση….

Πάντως η πρόβλεψη για το 2022 για την Ελλάδα προσγειώνεται σε ένα 3,9% για την ERBD, ένα 4,6% για το ΔΝΤ, και στο 5% για την ΤτΕ. Η τελευταία  ούτως ή άλλως πήρε πάνω της και μια πρόβλεψη ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να διαμορφωθεί άνω του 3% σε ετήσια βάση για όλη την επόμενη δεκαετία, δηλαδή θα μπορούσε να ξεπεράσει αισθητά τον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας όσο θα απορροφάται το παραγωγικό κενό/output gap της.

Τώρα, όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο, οι προβλέψεις της ΕΕ κάνουν λόγο για -9,9% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2021, με το κόστος άμβλυνσης του σοκ από την πανδημία να φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται από το κόστος στήριξης όσων βρέθηκαν να πλήττονται από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Για το 2022, η αντίστοιχη πρόβλεψη κάνει λόγο για -3,9% του ΑΕΠ, καθώς θα αποσβένονται τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας αλλά και θα εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης. (Μην παραλείψουμε την ρητή επισήμανση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινδύνων λόγω εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τις συντάξεις, επιβαρύνσεων από παλιότερες κινήσεις της ΕΤΑΔ  που αστόχευσαν αλλά και από την νέα(;) στατιστική κατάταξη εγγυήσεων για την νέα ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»).