Τουρκικές ωριμάνσεις ή διπλωματικό διερευνητικό άνοιγμα;

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Και, εκεί που προχωρούσε κατά τα αναμενόμενα η διημερίδα του (4ου) Balkans and Black Sea Forum, με (αναμενόμενες επίσης) θεματικές σχετικά με την ενέργεια, το περιβάλλον, τις υποδομές, τα δίκτυα μεταφορών, τις περιφερειακές επενδύσεις κοκ., σημειώθηκε κάτι που – αν δεν ζούσαμε στα χρόνια της αποστασιοποίησης από το ουσιώδες – μια ανταλλαγή απόψεων θα είχε λειτουργήσει κάπως σαν μίνι-σεισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση-σκούντημα του Βαγγέλη Καλπαδάκη, συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο Τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζουγκεργκίν κατάθεσε την άποψη ότι το πλέγμα συμφωνιών της Ελλάδας για χάραξη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία ΚΑΙ την Αίγυπτο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλαίσιο για αντιμετώπιση των αντίστοιχων ΕλληνοΤουρκικών διαφορών.

Βέβαια ο Μπ. Οζουγκεργκίν είναι απερχόμενος πρέσβης (ο πιο σκληροπυρηνικός Τσιγιτάι Ερτσιγιές στη θέση του). Βέβαια ο κ. Οζουγκεργκίν, φρόντισε να έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο/για ένα παρόμοιο τραπέζι διαπραγματεύσεων θα ήταν «να μην πρόκειται για παίγνιο μηδενικού δράματος» (όπου ό,τι κερδίζει ο ένας, να χάνει ο άλλος στα πλαίσια συνεργασιών, γι’ αυτό και π.χ. η Τουρκία απωθεί το σχήμα 3+1 για την Ανατολική Μεσόγειο). Όμως, και πάλι, το να τίθεται από Τουρκική πλευρά το πρότυπο των συμφωνιών Ελλάδας/Ιταλίας ΚΑΙ Ελλάδας Αιγύπτου ως δυνητικό πλαίσιο στο τραπέζι, οδηγεί το πράγμα πολύ παρακάτω π.χ. από τις παλιότερες προτάσεις Ερντογάν για πολυμερή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια ένδειξη ωρίμανσης των Τουρκικών θέσεων βάσης, αν δεν ερχόταν μια τέτοια τοποθέτηση την στιγμή ακριβώς που ανεβαίνει κατακόρυφα ο τόνος στις δημόσια εκφραζόμενες θέσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο και τον αφοπλισμό των νησιών, το «θάρθουμε νύχτα» Ερντογάν κοκ. Ακόμη πιο εντυπωσιακά: την ίδια μέρα που διεξαγόταν το Balkans and Black Sea Forum, κίνηση της Αιγύπτου να χαράξει αφ’ εαυτής ΑΟΖ, η οποία μάλιστα Αιγυπτιακή ΑΟΖ αγνοεί το ΤουρκοΛιβυκό Μνημόνιο, δημιούργησε αίσθηση διεθνώς. (Παραλειπόμενο: στο πάνελ συζήτησης του B+BS Forum, ο Αιγύπτιος πρέσβης Ομάρ Αμέρ Γιουσέφ αναγγελθείς ως συμμετέχων, δεν προσήλθε).

Κάτι κινείται…