Οι καθυστερήσεις ΕΣΠΑ, η αντιπαράθεση Τσακίρη/Σκάλκου-λογιστών, τα σύννεφα πάνω από το Ταμείο Ανάκαμψης

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Οι καθυστερήσεις πληρωμών από κονδύλια/επιδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και του ΠΔΕ, ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού τομέα (και μάλιστα των ΜμΕ) είχαν δημιουργήσει ένα εύφλεκτο έδαφος εδώ και καιρό. «Φρόντισε» και το πυροδότησε – μιλώντας σε κλειστή διαδικτυακή επιμελητηριακή συνάντηση – ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος «κουβαλάει» συνολικά (μαζί με τον Γ.Γ. Δημ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο) τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις Βρυξελλών, άρα και του πολυαναμενόμενου στην πράξη Ταμείου Ανάκαμψης. Πώς αυτό; Συμβουλεύοντας, σε μαγνητοσκοπηθείσα παρέμβασή του, τις επιχειρήσεις, «τουλάχιστον τις μισές  […] να απολύσουν τους λογιστές ή τους συμβούλους που πήραν να κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε ο,τιδήποτε του ΕΣΠΑ», προσθέτοντας μάλιστα «να μην τους πληρώσετε ποτέ».

Στην θύελλα που επακολούθησε, με Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών να ζητά την κεφαλή Τσακίρη – Σκάλκου επί πινάκι («απαιτούμε την αποπομπή των κ.κ. Τσακίρη και Σκάλκου από τις δημόσιες. Θέσεις που καταλαμβάνουν») αλλά και την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου να καταδικάζει έστω και πιο συγκρατημένα τις δηλώσεις αυτές, έγινε μια προσπάθεια του Γ. Τσακίρη να συμμαζέψει τα πράγματα αναγνωρίζοντας ότι «το σώμα των Ελλήνων λογιστών σήκωσε και συνεχίζει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της Ελληνικής οικονομίας» κα κάνοντας την ειθισμένη αναφορά σε μια αντιπολιτευτική μονταζιέρα» που τον αδίκησε. Πλην όμως το μέτωπο δεν έδειξε να κλείνει αληθινά. Καθώς, δε, έτρεχαν τις ημέρες αυτές οι (εγκαλούμενες ως ασφυκτικές) προθεσμίες φορολογικών δηλώσεων και myData, η διαμαρτυρία πήρε και την χροιά της πιεστικής διεκδίκησης εκ μέρους του κόσμου των λογιστών.

Το πράγμα θα έμενε (;) εκεί, αν δεν τύχαινε από τα χέρια των κ.κ. Τσακίρη-Σκάλκου να περνούν και οι πόροι (και οι διαδικασίες) του λατρεμένου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οπότε, η αίσθηση της εκ των προτέρων αυτο-αθώωσης για τα προβλήματα υποβολής που αχνοφαίνονται στο αύριο του Ταμείου, ανεβάζει σοβαρές ανησυχίες. Σε σημείο που στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ – τόσο στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (Παπαλεξόπουλου/Βιδάλη με Σπ. Θεοδωρόπουλο/Ι. Τσέτη/Αν.Σιαμιση/Β. Ψάλτη/Μιχ.Τσαμάζ/Μάρκο Βερέμη για τις σημερινές προκλήσεις ενώπιο του επιχειρηματικού κόσμου), όσο και στα περιρρέοντα πηγαδάκια της Γ.Σ. (τα και κατά πολύ σημαντικότερα ως συνήθως) – το θέμα συζητήθηκε, με αρκετήν ανησυχία.

Παρά την γενική τάση της Κυβέρνησης, στην τελική αυτή φάση της θητείας της να αρνείται ο,τιδήποτε το δυσάρεστο, ίσως ειδικά σ’ αυτό το ζήτημα να ήταν καλό να ανακαθίσει. Και να κάνει κάτι.