ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ

της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

 

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Ενώ η χρονιά των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης φτάνει πια στο τέλος της, πυκνές και απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

Ξεκινώντας από τα εξωτερικά ζητήματα που μας απασχόλησαν και που αναπόδραστα θα μας ακολουθήσουν στη νέα χρονιά, κυριαρχούν οι αμφίρροπες σχέσεις μας με την Τουρκία, με τη Βόρεια Μακεδονία, με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Όμως, πολύ θετική είναι η ενδυνάμωση των σχέσεών μας με την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βρετανία επέτρεψε –πέρα από την προσέγγιση παραδοσιακών ζητημάτων, όπως η πορεία του Κυπριακού– ένα νέο άνοιγμα της καμπάνιας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η χρονιά αυτή σημαντικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας θα κλείσει με την πολυσήμαντη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν στη Μόσχα.

Κοινοί προβληματισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν τα θέματα της πανδημίας, πρώτα βραχυπρόθεσμα,και της κλιματικής αλλαγής μακροπρόθεσμα. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια της σύγχρονης ζωής μας, που έφεραν τις μεγαλύτερες ανατροπές σε όλες τις χώρες και που, όπως όλα δείχνουν, θα κυριαρχούν για αρκετό καιρό.

Όμως, γυρίζοντας στα προβλήματα της χώρας μας, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί είναι το δημογραφικό, με τη συνεχή μείωση του ενεργού πληθυσμού, και παράλληλα, η αστυφιλία. Στα ζητήματα αυτά, ο κορονοϊός, αλλά και η μακροχρόνια οικονομική κρίση, έχουν αρχίσει να ασκούν τη δική τους αναπάντεχη επιρροή, με αργή αναστροφή των τάσεων αυτών. Στο βιβλίο των Εκδόσεών μας, με τίτλο Το σχέδιο του Οδυσσέα– Το μεγάλο ταξίδι προς ένα βιώσιμο χρέος και συγγραφέα τον ΜπομπΤράα, οι προβλέψεις μεταβολής του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι δραματικές σε βάθος ολόκληρου του 21ου αιώνα, αν δεν αλλάξει κάτι.

Στο συνέδριο Agribusiness, που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, στα Τρίκαλα (την πρώτη ελληνική smartcity), ο προσεκτικός παρατηρητής μπορούσε να διακρίνει το έντονο ενδιαφέρον για πληροφόρηση και συμμετοχή σε νέες παραγωγικές δράσεις στη γεωργία. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες με κριτική διάθεση και σκοπό την αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Φωτεινά παραδείγματα νέων επιχειρήσεων που επεκτάθηκαν μέσα στην κρίση έδωσαν τόνο αισιοδοξίας, ενώ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχε ζωηρά στις συζητήσεις. Η επιστροφή στη γη και η ανακαίνιση ερειπωμένων σπιτιών ήταν φανερή σε όλη την Περιφέρεια, όπως και η διάθεση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα με πνεύμα συνεργασίας που δεν διαφαινόταν σε παλιότερες εποχές. Αν αυτή η τάση αναστροφής της απερήμωσης της υπαίθρου ριζώσει, τότε μπορεί ακόμη και η περιπέτεια της πανδημίας και η πίεση της εποχής των Μνημονίων να αφήσουν πίσω κάτι θετικό.

 

Αν φυλλομετρήσετε τα προηγούμενα τεύχη της φετινής Οικονομικής, θα βρείτε την ακτινογραφία των Περιφερειών της χώρας με αριθμούς για το πώς είναι σήμερα η Ελλάδα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 200 χρόνια. Σε αυτό το τεύχος, στις σελίδες 58-61 μπορείτε να δείτε τη συνοπτική εικόνα με αναλυτικά στοιχεία.

Οι επίσημες προβλέψεις του Προϋπολογισμού είναι αισιόδοξες, με ανάπτυξη 6,9% και χρέος κάτω από το 200% του ΑΕΠ στη χρονιά που κλείνει: θα αρκέσει αυτή η προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα κρίση στα χρόνια που έρχονται;Όλες οι δυνάμεις προς τα εκεί θα χρειαστεί να επιστρατευθούν.

Ένα νέο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας μπορεί να ανοίξει στον τρίτο αιώνα του σύγχρονου ελληνικού κράτους,που δεν θα θυμίζει το πολυκύμαντο παρελθόν, ακολουθώντας θετική πορεία προς το μέλλον.