Κροατία

Οικονομική Επιθεώρηση, Οκτώβριος 2021, τ.1011

ΕΛΛΆΔΑ 1821 – 2021 – ΒΑΛΚΑΝΙΑ • του Γιώργου Μανέττα

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής EUMED που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στη σκιά της ανακοίνωσης της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας, της γνωστής πλέον με το ακρωνύμιο AUKUS.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7 και πλέον περιλαμβάνονται η Κροατία και η Σλοβενία», ανέφερε απευθυνόμενος στον Κροάτη πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τραγικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε την Κροατία τον περασμένο Δεκέμβριο, απάντησε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή μου από τότε που γίνατε πρωθυπουργός και νομίζω αποτελεί πολύ καλή συχνότητα όσον αφορά τα ταξίδια μας εδώ».

Οι δύο χώρες επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ που αναπτύσσεται και να οικοδομήσουν μια στενότερη οικονομική σχέση, που παραμένει σχετικά χαμηλή. Μπορεί να μην ανήκει στην Ευρωζώνη, παρότι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013, και να διαθέτει σχετικά μικρό πληθυσμό (μόλις 4 εκατομμύρια κατοίκους), ωστόσο η κροατική οικονομία μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπτυσσόμενη και στηρίζεται, κυρίως, στην παροχή υπηρεσιών (συμβάλλουν περίπου στα 2/3 του ΑΕΠ) και ειδικά στον τουρισμό, με σχετικά σημαντικές προοπτικές. Εξάλλου, ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί κατά τη συνάντησή τους ήταν και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και οι περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Κροατία εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η προέλευση των κεφαλαίων δεν εμφανίζεται να προέρχεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Από τις εταιρείες που ξεχωρίζουν είναι ο όμιλος ΑΒΑΞ, ο οποίος συμμετέχει σε ένα από τα πλέον στρατηγικής σημασίας έργα στην Κροατία, που είναι η Γέφυρα Pelješac, ενώ η εταιρεία Aegean είχε εκδηλώσει προ πανδημίας ενδιαφέρον για την Croatia Airlines.